Prdelačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Černá polévka)
Prdelačka
Prdelačka
Prdelačka
Základní informace
KategoriePolévky
Místo původuČesko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prdelačka, také bouřka, (černá) zabijačková polévka je tradiční české jídlo vařené při zabijačce. Základem polévky je silný vývar připravovaný po celou dobu zabijačky (ve kterém se vařil ovar a další komponenty poraženého prasete), ten se může používat i do jiných polévek (světlé zabijačkové, tzv. ovarové polévky). Do tohoto vývaru (ovšem existují zjednodušené recepty bez vývaru) se potom přidává vepřová krev, kroupy, cibulky a ochucuje se česnekem, solí, pepřem a majoránkou.

Polévky se složkou krve tvořící typickou temnou až černou barvu jsou známé jak z hluboké historie (černá polévka vařená ve Spartě), tak po světě, např. filipínská vepřová dinuguan nebo polská kachní czernina.

Původ slova[editovat | editovat zdroj]

Dle jazykové poradny ÚJČ vzniklo slovo prdelačka pravděpodobně žertovným zkomolením (zvulgarizováním) výrazu trdelačka, jinak též trdelnice (zkomoleno též na prdelnice), trdlovka, trdelná/trdlová polévka apod. Heslo trdelnice uvádí např. Slovník spisovného jazyka českého nebo Kottův slovník.[1]

Podle jiného výkladu souvisí název s tím, že se v polévce vařil ocásek s trojúhelníčkem masa vykrojeného u kořene ocasu, v okolí řitě nebo se závěrečnou úpravou, kdy se v polévce vařila jelita, plněná do řitních (prdelových) střev (přičemž nejstarší doklady slova „prdel“ nenesou vulgární význam, jednalo se o běžné označení hýždí).[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.ujc.cas.cz [online]. [cit. 2015-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-06. 
  2. ŠTAJNOCHR, Vítězslav a RUIZOVÁ, Libuše. Všední stůl na zámku a v paláci: stolování na šlechtických sídlech v 19. století. [Praha]: Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově, 2013. 164 s. ISBN 978-80-905555-3-2. S. 27.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]