William Daniel Phillips

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Daniel Phillips
Narození5. listopadu 1948 (75 let)
Wilkes-Barre, Pensylvánie
NárodnostSpojené státy americké
Alma materMIT
Juniata College
PracovištěNIST
University of Maryland, College Park
OborFyzika
Známý díkyChlazení laserem
OceněníNobelova cena za fyziku (1997)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Daniel Phillips (* 5. listopadu 1948) je americký fyzik, který spolu se Stevenem Chu a Claudem Cohen-Tannoudjim získal Nobelovu cenu za fyziku za rok 1997. Má italské a velšské předky.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se Williamu Corneliusovi Phillipsovi a Mary Catherine Savino. V roce 1959 se jeho rodiče přestěhovali do Camp Hill (poblíž Harrisburgu, Pensylvánie), kde chodil na Camp Hill High School. V roce 1970 vystudoval Juniata College summa cum laude (s nejvyšší pochvalou) a poté získal doktorát z fyziky na Massachusettském technologickém institutu.

Později se zabýval Boseho-Einsteinovým kondenzátem. V roce 1997 získal spolu s Claudem Cohen-Tannoudjim a Stevenem Chu Nobelovu cenu za fyziku „za rozvoj metod ochlazování a záchytu atomů pomocí laserového světla“.

Je profesorem na University of Maryland, College Park.

Je jedním z 35 laureátů Nobelovy ceny, kteří podepsali dopis prezidentovi Barackovi Obamovi, ve kterém ho žádají, aby poskytl 15 miliard dolarů ročně na výzkum obnovitelné energie.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku William Daniel Phillips na anglické Wikipedii.

  1. Open Letter to President Obama. www.fas.org [online]. [cit. 2010-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]