Wikipedie:Wikizpravodaj MU/2015-01/Události

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto vydání rubriky „Události“ Wikizpravodaje MU zachycuje dění na projektech hnutí Wikimedia se vztahem k Masarykově univerzitě a Brnu ke konci ledna 2015. Některé texty vznikly úpravou odkazovaných článků; pro dohledání autorství navštivte historii editací příslušného článku.

Populární témata[editovat | editovat zdroj]

Po svátečním zklidnění na konci roku 2014 přinesl první měsíc nového roku 2015 opět posílení provozu na internetu a s ním i vzestup zájmu uživatelů o informace, které velmi často nacházejí v článcích na Wikipedii. Celkový počet zobrazení článků souvisejících s Masarykovou univerzitou se v tomto měsíci vrátil na běžnou úroveň, když bylo zaznamenáno 162 924 návštěv, tj. 5256 zobrazení denně, což znamená oproti prosinci nárůst o 47 %. Nejoblíbenějšími články celé Wikipedie v tomto měsíci byly Steve Jobs (49 084 návštěv, 9. ledna 2007 představil iPhone a chystá se o něm film), Islám (48 418 návštěv, v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži) a Antonín Dvořák (44 158 návštěv, ČT1 o něm 4. ledna odvysílala film Americké dopisy). Do první desítky nejsledovanějších článků vztahujících se k MU se probojovala jedna žena a devět mužů:

Pořadí Článek Návštěv Obrázek Poznámky
1 Tomáš Garrigue Masaryk 16 756
Tomáš Garrigue Masaryk byl filozof a první prezident Československé republiky, který se již od roku 1885 a později i jako poslanec rakouské říšské rady zasazoval o zřízení druhé české univerzity, k čemuž nakonec došlo až v roce 1919 jedním z prvních československých zákonů. Článek o tomto eponymovi Masarykovy univerzity byl v uplynulém měsíci 46. nejčtenějším článkem na české Wikipedii.
2 Václav Havel 13 034
Po souhře několika výročí na konci roku 2014 se článek o dramatikovi, prvním českém prezidentovi a držiteli čestného doktorátu Masarykovy univerzity z roku 1995 dále propadal, i přesto se ale Václav Havel stále drží na špici naší statistiky sledovanosti. Lidé si ho připomínali mj. v souvislosti s výročím 25 let od jeho prvního novoročního projevu. Mezi všemi články na české Wikipedii však v lednu Václav Havel obsadil až 88. místo.
3 Josef Suk starší 8054
V den svých 141. narozenin zaznamenal rekordní zájem čtenářů Wikipedie Josef Suk, český skladatel a houslista, který byl žákem a zeťem Antonína Dvořáka. Dva roky před smrtí, v roce 1933, mu byl Masarykovou univerzitou udělen titul dr. h. c. v oboru filozofie. Návštěvnost článku o něm jistě souvisí především s uvedením filmu Americké dopisy režiséra Jaroslava Brabce na ČT1 (viz též úvod k této tabulce). Zda byla premiéra snímku načasována na Sukovy narozeniny schválně není jisté, nicméně v roce 1894, kdy se film odehrává, do jeho svatby s Dvořákovou dcerou Otilií zbývaly ještě čtyři roky.
4 Edvard Beneš 7395
Právník dr. Edvard Beneš bude zjevně stálicí v návštěvnosti, protože ke své popularitě nepotřebuje žádné výrazné mediální zmínky a denní statistika čtenosti článku o něm vykazuje pravidelné víkendové poklesy běžné i pro Wikipedii jako celek. Spolupracovník a nástupce Tomáše Garrigua Masaryka je v povědomí veřejnosti zřejmě především pro roli, kterou sehrál ve druhé světové válce a bezprostředně po ní. Jeho socha byla před právnickou fakultou instalována teprve nedávno, ovšem titul dr. h. c. mu univerzita udělila již 16. března 1937. Začátkem ledna ještě doznívaly v tisku informace o otevření Villy Stiassni, ve které Beneš několikrát pobýval.
5 Leoš Janáček 6381
Leoš Janáček patří mezi nejoblíbenější osobnosti brněnské kulturní historie a vyniká také tím, že je vůbec prvním nositelem čestného doktorátu Masarykovy univerzity (v oboru filozofie), který mu byl udělen za jeho celoživotní tvůrčí odkaz na sklonku jeho života v roce 1925. Lednový zájem veřejnosti o Janáčka byl spojen s 91. výročím uvedení jeho Příhod lišky Bystroušky v Národním divadle v Brně a také s ohlášením 22. ročníku festivalu Janáčkovy Hukvaldy (informaci otiskl i deník Blesk), na němž budou letos uvedeny mimořádně hned dvě skladatelovy opery (vedle dříve jmenované ještě Její pastorkyňa).
6 Iva Brožová 4075 Téměř dva a půl tisíce návštěv zaznamenal v jediný den 20. ledna 2015 článek o absolventce a vyučující Právnické fakulty Masarykovy univerzity a dlouholeté předsedkyni nejvyššího soudu Ivě Brožové, když byla ohlášena její rezignace, oficiálně z důvodu důchodového věku 63 let. Soudkyně, o kterou se do toho dne zajímala pouhá desítka čtenářů Wikipedie denně, se tak rázem vyšvihla na páté místo ve čtenosti mezi všemi články týkajícími se Masarykovy univerzity a stala se také první a jedinou ženou v první desítce těchto článků (druhou je s velkým rozdílem počtu zobrazení a 17. místem absolventka FF moderátorka a sportovkyně Barbora Černošková).
7 Pavel Šámal 3972 V těsném závěsu za odstoupivší předsedkyní nejvyššího soudu Brožovou se v počtu zobrazení článku na Wikipedii umístil její nástupce na této pozici Pavel Šámal – vzděláním také právník z Masarykovy univerzity. Připočteme-li k těmto dvěma ještě Elišku Wagnerovou (která v roce 1996 získala doktorát na FF MU), jde o v pořadí již třetího člověka na této pozici v řadě (trvající od roku 1998), který získal vzdělání na Masarykově univerzitě.
8 Josef Škvorecký 3287
3. ledna uplynuly tři roky od úmrtí Josefa Škvoreckého, držitele čestného doktorátu Masarykovy univerzity v oboru vědy o umění z roku 1991, spisovatele a zakladatele torontského exilového nakladatelství '68 Publishers.
9 Bohuslav Sobotka 3067
Úřadující předseda vlády a České strany sociálně demokratické, absolvent brněnských práv Bohuslav Sobotka, se v lednu držel v zájmu čtenářů Wikipedie z vícero důvodů. Patřil k nim např. jeho nesouhlas s prezidentem Zemanem ve věci služebního zákona (při společném obědě 2. ledna) a také jeho veřejná prohlášení v době teroristických útoků v Paříži a zastupování České republiky na následném mírovém pochodu světových politiků tamtéž.
10 Jan Masaryk 2478
Synu bojovníka za svou existenci a tehdejšímu ministru zahraničí udělila Masarykova univerzita čestný doktorát jen několik týdnů před událostmi tzv. Vítězného února, jež do dvou týdnů přivodily jeho dosud úplně neobjasněnou předčasnou smrt. Článek o jeho osobě na Wikipedii je často navštěvován možná právě proto, že Jan Masaryk stojí poněkud ve stínu svého otce, po kterém nese naše univerzita jméno. Na začátku ledna mohla ke zvednutí zájmu o něj přispět i kniha Československo nad propastí, ve které její autor, generální konzul České republiky v Bostonu Igor Lukeš, analyzuje roli amerických tajných služeb v poválečné třetí republice.
13 Masarykova univerzita 1852
Počet přístupů k článku Masarykova univerzita v jednotlivých dnech (klikněte pro zvětšení)

Hlavní článek české Wikipedie na téma „Masarykova univerzita“ byl sice v lednu vytlačen z první desítky nejsledovanějších článků se vztahem k MU, v absolutních číslech ale oproti prosinci zaznamenal nárůst zájmu o 50 %. Zejména na konci měsíce ho vyhledávali zájemci o studium na Masarykově univerzitě, což naznačuje náhlý vzestup čtenosti na dvojnásobek průměru dne 26. ledna, který trval ještě i v několika dnech následujících a překrývá se s daty konání veletrhu vysokých škol Gaudeamus na pražském výstavišti. Zaznamenat lze i mírný vzestup zájmu v době střídání pozic na nejvyšším soudě (viz výše).

Univerzita píše Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Záštita rektora MU Mikuláše Beka nad univerzitním týmem Wikipedie

Absolvent měsíce[editovat | editovat zdroj]

Matěj Hollan, absolvent FF MU

Matěj Hollan (* 9. listopadu 1984 Brno) je český hudebník a občanský aktivista, od října 2014 zastupitel města Brna (od listopadu 2014 pak 3. náměstek primátora) a Městské části Brno-střed, člen politického hnutí Žít Brno. Vystudoval Biskupské gymnázium a bakalářský obor muzikologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.

Je předsedou občanského sdružení Brnění. Veřejně známým se stal zejména svými aktivitami za regulaci hazardu a některým kontroverzním tématům, jako byl spor o podzemní garáže pod Zelným trhem, spor o odsun brněnského hlavního nádraží, v němž jako člen koalice Nádraží v centru podporuje zachování nádraží v centru Brna, nebo o podobu brněnského územního plánu. V dubnu 2013 obdržel Cenu Františka Kriegla, kterou uděluje Nadace Charty 77 za občanskou statečnost. V případě Matěje Hollana ocenila „nový typ občanského aktivismu, boj proti nelegálnímu hazardu a korupci a prosazování svobody informací“. Publikuje své názory jak na svém blogu, tak na zpravodajském portálu iHNed.cz. Je jedním z autorů satirického portálu Žít Brno.

Pro komunální volby v roce 2014 do zastupitelstva města Brna se stal lídrem subjektu „Žít Brno s podporou Pirátů“ a tudíž i kandidátem uskupení na post brněnského primátora. Zároveň kandidoval jako lídr politického hnutí Žít Brno do Zastupitelstva Městské části Brno-střed. Z prvního místa obou kandidátek se díky volebnímu úspěchu hnutí stal členem obou zastupitelstev. Dne 25. listopadu 2014 byl zvolen 3. náměstkem primátora města Brna, na starosti má kulturu, sociální a zdravotní oblast. V Městské části Brno-střed se stal členem Rady městské části.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kategorie: Čeští aktivisté | Členové Zastupitelstva města Brna | Absolventi Masarykovy univerzity | Narození v roce 1984 | Žijící lidé | Muži | Narození 9. listopadu | Narození v Brně

(zobrazit původní článek→)

Novinky z Wikimedia ČR[editovat | editovat zdroj]

2. 1. 2015
Díla následujících autorů vstupují do Public Domain. Od 1. ledna.
Se začátkem Nového roku často mnozí z nás bilancují, co se povedlo, co nikoliv, čeho bylo málo a čeho bylo naopak možná až příliš. Objevují se různá shrnutí, ohlédnutí a vize do budoucna, naděje k nadcházejícímu roku. Na jednu věc se ale zapomíná, možná pro většinu z nás není asi tolik podstatná. Je však důležitá pro šíření svobodného a otevřeného vzdělání. Mnohá díla se od nového roku stávají…
(celý článek→)

9. 1. 2015
Mediagrant ukazuje své výsledky: Přes 20 tisíc fotografií za 1 rok.
Je to už téměř pět let, kdy jsme začali pro Wikipedii systematicky fotografovat. V červenci 2009 byl vyhlášen projekt Foto českých obcí. Později se přidala celá řada dalších jiných akcí – fotografování chráněných území, židovských památek, lidové tvořivosti, vodních ploch, zoologických zahrad… V neposlední řadě jsme tu měli i soutěž Wiki miluje památky, pro kterou během třech ročníků nafotili dobrovolníci přes třicet tisíc…
(celý článek→)

10. 1. 2015
Wikipedisté v pohybu: I v zimních mrazech jsme aktivní!
Často se tvrdí, že Wikipedie je zábavou pro ty, kteří rádi sedí u počítače a tráví u něj dlouhé hodiny. Nicméně, není tomu tak. Existují různé projekty naší komunity, které dokazují pravý opak. Jeden z nich nese například název Wikipedisté v pohybu. Na 28. prosince svolali malou zimní procházku do oblasti severního okraje Prahy. Původně uvažovaná cyklistická varianta byla vzhledem k povětrnostnímu vývoji odvolána. Mezi svátky…
(celý článek→)

26. 1. 2015
Fluorescenční noc – mladí vědci nahrávají své mikrofotografie na Wikimedia Commons
V sobotu 24. ledna 2015 se členové Wikimedia Česká republika zúčastnili Fluorescenční noci – pravidelného workshopu pro středoškolské zájemce o biologii, kteří rádi mikroskopují. Název „Fluorescenční noc“ je odvozen od nejoblíbenějšího přístroje, s nímž tito mladí vědci pracují – fluorescenčního mikroskopu. Ten je schopen vytvářet barevné obrazy biologických objektů, které mají vysokou vědeckou, vzdělávací i uměleckou kvalitu. Jedenáct studentů si během dlouhého večera a noci…
(celý článek→)

29. 1. 2015
Wikikonference 2014 nadchla brněnské publikum
Již šestá česká Wikikonference proběhla 29. listopadu 2014 poprvé mimo Prahu, v budově Hvězdárny a planetária v Brně, se kterou spolek Wikimedia ČR navázal spolupráci. Celodenním formátem pokračovala konference v tradici předchozích ročníků, její program byl však vzhledem k novému umístění zaměřen především na seznámení s jednotlivými projekty Wikimedia. Náplň konferenčního dne tvořil hlavní program v „digitáriu“ rozdělený do tématických bloků, odborný program a program pro veřejnost v malém…
(celý článek→)

Kalendář událostí[editovat | editovat zdroj]