Velká Albánie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozsah „Velké Albánie“, fialově jsou vyznačena místa, kde je více než polovina obyvatel albánská
Itálií kontrolované Albánské království, v hranicích od roku 1941

Velká Albánie či též Etnická Albánie, (albánsky: Shqipëria e Madhe a Shqipëria Etnike) je označení pro území, která albánští nacionalisté považují za náležící Albánii.

Rozsah[editovat | editovat zdroj]

Velká Albánie zahrnuje jižní území Černé Hory (město Ulcinj apod.), celé Kosovo, část Srbska, téměř polovinu Severní Makedonie a severozápad Řecka. Jsou to území, v nichž Albánci tvoří menšiny či dokonce většiny obyvatelstva. Do některých z nich přišli ve 20. století, utíkajíce před chudobou komunistické Albánie.[1][2]

Názory na dopady Velké Albánie[editovat | editovat zdroj]

Existuje názor, že idea Velké Albánie je častým důvodem ke sporům mezi Albánci, kteří žijí mimo území Albánie, a původními obyvateli inkriminovaných oblastí. Kritici albánského separatismu též připomínají obsazení Albánie fašistickou Itálií a rozšíření země o část dnešní Černé Hory, Kosova, část Srbska a Severní Makedonie. Tvrdí, že to byla de facto snaha o uskutečnění plánů Velké Albánie. Tato území byla po druhé světové válce navrácena Jugoslávii. V souvislosti jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova v únoru 2008 někteří opět připomínají tyto snahy.[3] Kosovská nezávislost byla uznána USA a většinou evropských zemí, například Spojeným královstvím, Itálií, Německem, Francií, Českem či Maďarskem. Naopak Slovensko, Řecko, Rumunsko, Španělsko, Kypr, Brazílie, Rusko, Indie nebo Čína nezávislost Kosova neuznaly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek o Velké albánii (srbsky)
  2. Článek na strkánkách srbských novin Glas Javnosti (srbsky)
  3. Prosrbský článek na stránkách altermedia.info. cz.altermedia.info [online]. [cit. 2008-11-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-06-11. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

„Velké“ koncepty[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]