Seznam smutečních hostů na státním pohřbu Václava Havla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podrobnější informace naleznete v článku Státní pohřeb Václava Havla.

Smutečních hostů na státní pohřeb Václava Havla, bývalého československého a českého prezidenta, bylo pozváno Kanceláři prezidenta republiky přibližně jeden tisíc. Celkově se smuteční události zúčastnilo čtyřicet dva státních delegací.[1]

Kromě Havlovy vdovy Dagmar Havlové, bratra Ivana M. Havla, jeho manželky Dagmar Havlové a dalších členů rodiny, se pohřbu zúčastnili současní i bývalí vysocí ústavní činitelé z České republiky a zahraničí. Kancelář prezidenta republiky také rozeslala 316 pozvánek (pro jednu osobu a jednoho člena doprovodu) Havlovým přátelům a členům disentu.[2]

Britský následník trůnu a blízký Havlův přítel korunní princ Charles se pohřbu nezúčastnil, přestože o něj projevil zájem.[3] Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves se omluvil pro nemoc.

Česká politická reprezentace[editovat | editovat zdroj]

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu
Mikuláš Dzurinda, ministr zahraničí

Kromě prezidenta republiky Václava Klause byli přítomni současní a bývalí politici a diplomaté. Obě komory Parlamentu reprezentovalo vedení v čele s předsedou horní komory Milanem Štěchem a předsedkyní dolní komory Miroslavou Němcovou. Přítomni byli všichni členové české vlády v čele s premiérem Petrem Nečasem.

K dalším účastníkům se mimo jiné zařadili předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle, bývalí předsedové vlád Jan Fischer a Mirek Topolánek, expředseda Senátu Petr Pithart, bývalí členové vlád Martin Bursík a Ondřej Liška a velvyslanec ve Spojeném království a bývalý Havlův tiskový mluvčí Michael Žantovský.

Slovenská politická reprezentace[editovat | editovat zdroj]

Václav Havel byl poslední prezident společného státu Čechů a Slováků, České a Slovenské Federativní Republiky, po jehož zániku se jedním z nástupnických států v roce 1993 stala Slovenská republika. Slovenská politická reprezentace tak byla na státním pohřbu, spolu s českou, nejpočetněji zastoupena.

Zahraniční politická reprezentace[editovat | editovat zdroj]

Hlavy států[editovat | editovat zdroj]

Bývalé hlavy států[editovat | editovat zdroj]

Stjepan Mesić, bývalý prezident Chorvatska

Další zahraniční politici[editovat | editovat zdroj]

David Cameron, britský premiér (vlevo)
Hasan bin Talál, jordánský princ (vpředu)
Samdhong Rinpoche Lobsang Tenzin, zvláštní posel Jeho Svatosti Dalajlámy

Další smuteční hosté[editovat | editovat zdroj]

Ivan Král

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Na Havlův pohřeb míří delegace 42 států, patnáct prezidentů i princové, iDNES.cz, 22.12.2011
  2. ČTK. Clintonovi potvrdili účast na Havlově pohřbu, dorazí i Cameron. Novinky.cz [online]. 2011-12-21 [cit. 2013-03-11]. Dostupné online. 
  3. REZKOVÁ, Karolína; KOPP, Milan; TRUSINOVÁ, Magdaléna. Na pohřbu Václava Havla se čeká tisíc smutečních hostů. Český rozhlas [online]. 2011-12-21 [cit. 2013-03-11]. Dostupné online. 
  4. Office of the President of the Republic of Finland, Press Release 20.12.1011. www.tpk.fi [online]. [cit. 2011-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-27. 
  5. a b Politici přiletí na pohřeb, na Ruzyni přistanou tři desítky speciálů, Novinky.cz, 22.12.2011
  6. a b Sarkozy, Clintonová i Walesa. Státníci postupně potvrzují účast na Havlově pohřbu, IHNED.cz, 20.12.2011
  7. Clintonovi dorazí, nemocný estonský prezident se omluvil. Seznam smutečních hostů, IHNED.cz, 23.12.2011

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]