Portál:Třebíč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Město Třebíč upravit
Město Třebíč

Třebíč je městorozšířenou působností nacházející se v jihovýchodní části kraje Vysočina a ležící na řece Jihlavě.

Má téměř 40 000 obyvatel. V dobách svého největšího rozmachu byla jedním z nejvýznamnějších středisek na Moravě, statky zdejšího kláštera dosahovaly téměř až k Opavě. Dnes je Třebíč důležitým centrem a usiluje o post statutárního města.

Počátky města souvisí se založením benediktinského kláštera nad řekou Jihlavou roku 1101, na jehož místě se dnes nachází zámek. První písemná zmínka o městě, kterou je listina opata Martina, pak pochází z roku 1277. Městská práva obdrželo město od markraběte Karla roku 1335, díky tomu získalo i právo opevnit se hradbami a příkopy.

V Třebíči se nachází mnoho památek a významných bodů. Nachází se zde starobylé židovské městobazilika svatého Prokopa; obě památky byly v roce 2003 zapsány do seznamu světového dědictví UNESCO. V centru města se nachází Karlovo náměstí, které je třetí největší v České republice.

Dříve v Třebíči také sídlila největší obuvnická společnost ve střední EvropěBOPO.

Leopold Pokorný zemřel u Madridu 4. dubna 1937, tj. před 80 lety

Leopold Pokorný (8. května 1904 Znojmo4. dubna 1937 při obraně Madridu), byl český interbrigadista a funkcionář třebíčského dělnického tělovýchovného hnutí.

Leopold Pokorný byl jedním ze tří synů obuvnického dělníka Josefa Pokorného. Ten se svou rodinou přišel do Třebíče v roce 1916. Zabydleli se v třebíčských Židech. Leopold měl zájem o skauting a tělovýchovu, práci s mladými. V roce 1923 vstoupil do Komunistické strany Československa. Příští rok byl jedním z hlavních organizátorů celostátního srazu Spartakových skautů práce v Třebíči. Pro své politické přesvědčení a formy jeho projevu míval konflikty s četnictvem. Během své krátké profesní kariéry několikrát změnil zaměstnání (obuvnická dílna v Chotěboři, třebíčská obuvnická společnost Busi, stavební firma Kosík-Herzán, společnost Baťa v Třebíči-Borovině, firma All Right na Stařečce); v roce 1936 přišel o práci. Ještě téhož roku si požádal o vystavení pasu do ciziny. Dne 4. ledna 1937 na druhý pokus opustil území republiky a odjel do Španělska. Zúčastnil se bojů na řece Jaramě a Tajuně; na frontě při posléze uvedené řece padl při provádění odvážného výpadu. Pohřben byl ve městě Morata de Tajuña.
Celý článek...

Zajímavosti upravit
  • První městská škola stála na tehdejší Masařské ulici, byla zřízena v polovině 15. století. Podle urbáře byla v roce 1556 nahrazena školou, která stála blízko Martinské brány, mezi rektory školy patřily např. Mikuláš Rožmberský nebo Eliáš Histurgius Bílský.
  • Po roce 1989 se několik bývalých místních částí osamostatnilo od města. Postupně to byly Krahulov (24. listopadu 1990), dále, s platností od 1. ledna 1993, Kožichovice a Okřešice. Poslední odpojenou částí byla Střítež, osamostatnila se 1. ledna 1995.
  • Gymnázium Třebíč bylo slavnostně otevřeno 29. října 1871, tedy ve stejný den, jako byl vysvěcen třebíčský Národní dům. Slavnostní kázání ku příležitosti otevření tehdy vedl třebíčský rodák P. Jan Soukop.
Články upravit
V následujícím seznamu je uvedeno maximálně 20 článků, které odkazují na heslo Třebíč, jsou seřazeny podle posledních zmínek o článku Třebíč. Nejnovější zmínka ve spodní části seznamu.


Detail fasády nad vchodem do Kaple svatého Jana Nepomuckého
Detail fasády nad vchodem do Kaple svatého Jana Nepomuckého

Detail fasády nad vchodem do Kaple svatého Jana Nepomuckého na Kostelíčku

Nejlepší články upravit
O portálu upravit
  • Dne 4. srpna 2009 byl portál zařazen mezi dobré články české Wikipedie. Později bylo označení sejmuto.
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Třebíč}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Chybí vám nějaký článek? Uveďte ho v diskusi; pokusíme se požadovaný článek zpracovat.