Portál:Washington

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Washington (výslovnost výslovnost [ˈwɒʃɪŋtən]IPA) je stát na severozápadě Spojených států amerických. Kromě názvu nemá nic společného s hlavním městem USA, kterým je Washington, D. C. Název státu je poctou prvnímu prezidentovi USA.

Téměř 60 % populace státu žije v metropolitní oblasti Seattle, která je centrem dopravy, obchodu a průmyslu a také domovem světoznámé umělecké scény. Zbytek státu se skládá z hlubokých deštných lesů na západě, pohoří uprostřed, na severozápadě a na dálném jihozápadě a polopouští, které na východě tvoří výtečné podmínky pro zemědělství.

Celý článek

Článek

Most přes Tacomskou úžinu.

Tacoma Narrows Bridge je dvojitý visutý most, který přemosťuje státní silnici Washington State Route 16 přes Tacomskou úžinu, jednu z částí Pugetova zálivu v okrese Pierce v americkém státě Washington, kde spojuje město Tacoma s obcemi na Kitsapově poloostrově. Jméno mostu je známo v souvislosti s původním mostem, jenž byl na místě postaven v červenci 1940, ale o čtyři měsíce později se zřítil v důsledku aeroelastického chvění. Místo něj byl postaven roku 1950 most nový, který stále stojí a přes úžinu přemosťuje na západ směřující pruhy dálnice.

Celý článek

Město

Záliv obklopující město

Gig Harbor je část Pugetova zálivu a město, jenž leží na jejím pobřeží, v okrese Pierce, v americkém státě Washington. V roce 2010 zde žilo 7 126 obyvatel.

Jedná se o jedno z několika měst, jenž se prohlašují „bránou na Olympijský poloostrov“. Díky snadnému přístupu k několika státním parkům a svému historickému pobřeží se také stalo populární turistickou destinací. Město se nachází na silnici Washington State Route 16, jenž jej spojuje s mezistátní dálnicí Interstate 5 prostřednictvím mostu Tacoma Narrows Bridge. Nedávno zde byl realizován projekt zdvojení tohoto mostu, díky čemuž lze odsud do Tacomy dorazit za pouhých pět minut a do Seattlu za necelou hodinu.

Celý článek

Doprava

Stevensův průsmyk, kterým silnice prochází.

U.S. Route 2 je jedna ze státních dálnic ve Spojených státech, jejíž západní segment začíná v Everettu ve státě Washington a končí na Horním Michiganském poloostrově. Ve Washingtonu silnice začíná na křižovatce s Washington State Route 529 v centru Everettu. 525,23 kilometru slouží ve státě jako hlavní komunikace. Někde je silnice venkovskou dvouproudovkou, ve městech a jejich okolí pak má proudy čtyři. Část úseku je zároveň také částí mezistátní Interstate 90. Nejvýchodnějším městem na silnici ve Washingtonu je Newport na hranici s Idahem, kam dále silnice pokračuje.

Celý článek

Dědictví

Kovářská dílna uvnitř pevnosti.


Fort Vancouver je americká národní historická památka ve státech Washington a Oregon. Památka se skládá ze dvou částí, ve Washingtonu to je pevnost Fort Vancouver a v Oregonu to je bývalá rezidence Johna McLoughlina. V roce 1940 byly obě části rozděleně jmenovány národními památníky. Fort Vancouver se stala národní historickou památkou v roce 1961 a rezidence Johna McLoughlin k ni byla přidána v roce 2003.


Celý článek

Obrázek

Chráněná území

Mount Rainier

Národní park Mount Rainier je národní park ve Spojených státech amerických, ve státě Washington a v okresech Pierce a Lewis. Stal se jedním z nejdříve vyhlášených národních parků v USA, byl totiž založen 2. března 1899 jako pátý v pořadí. Do parku patří celá hora Mount Rainier, 4 392 metrů vysoký stratovulkán. Hora se zvedá nad okolní krajinou místy 490 metrů, někde také 4 300 metrů a je také nejvyšším bodem Kaskádového pohoří. Okolo ní se vyskytují údolí, vodopády, lučiny, starobylé lesy a 26 ledovců. Často je vrchol vulkánu zahalený v mracích, které zde každý rok vyprazdňují mnoho deště a sněhu a schovávají ho před zraky návštěvníků parku.


Celý článek

Kategorie

Fauna a flora

Jedle plstnatoplodá.

Jedle plstnatoplodá (Abies lasiocarpa) je druh jedle ze západu Severní Ameriky vyskytující se v horách Yukonu, Britské Kolumbie, Alberty, jihovýchodní Aljašky, Washingtonu, Oregonu, Idaha, západní Montany, Wyomingu, Utahu, Colorada, Nového Mexika, Arizony a severozápadní Kalifornie. Nachází se ve velkých nadmořských výškách, na severu svého rozšíření mezi 300 a 900 metry nad mořem, na jihu mezi 2 400 a 3 650 metry nad mořem, většinou na úrovni nebo těsně pod úrovní hranice lesa.

Celý článek
Portál byl založen 7. listopadu 2010 uživatelem Lightning 563.