Národní historická památka Fort Vancouver

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Fort Vancouver National Historic Site
IUCN kategorie V (Chráněná krajinná oblast)
Kovářská dílna uvnitř pevnosti.
Kovářská dílna uvnitř pevnosti.
Základní informace
Vyhlášení1948 jako národní pamántík, 1961 jako národní historická památka
Rozloha0,85 km2
SprávaNational Park Service
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Státy USAWashington a Oregon
OkresyVancouver a Oregon City
Souřadnice
Fort Vancouver
Fort Vancouver
Další informace
Webwww.nps.gov/fova/index.htm
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fort Vancouver je americká národní historická památka ve státech Washington a Oregon. Památka se skládá ze dvou částí, ve Washingtonu to je pevnost Fort Vancouver a v Oregonu to je bývalá rezidence Johna McLoughlina. V roce 1940 byly obě části rozděleně jmenovány národními památníky. Fort Vancouver se stala národní historickou památkou v roce 1961 a rezidence Johna McLoughlin k ní byla přidána v roce 2003.

Fort Vancouver[editovat | editovat zdroj]

Hlavní části národní historické památky je pevnost Fort Vancouver, která se nachází ve Vancouveru, ve státě Washington. Původně se jednalo o důležité obchodní středisko s kožešinou postavené v roce 1824 britskou Hudson Bay Company, pod vedením vedoucího komisionáře Johna McLaughlina. Později se stala centrem západního pobřeží a ovlivňovala území mezi Skalnatými horami na východě, Aljaškou na severu, Havají na západě a Mexikem na jihu. V roce 1843 přemístila Hudson Bay Company své středisko do pevnosti Fort Victoria v dnešní Victorii kvůli zvýšení osazení území Američany. V roce 1846 vstoupila do platnosti Oregonská smlouva a pevnost se tak stala částí teritorie Oregon a Spojených států. Dohoda povolovala společnosti Hudson Bay Company dále provozovat středisko, v roce 1860 ho ale nadobro opustila.

V roce 1849 vystavěla americká armáda vedle střediska kasárny a po opuštění střediska společností Hudsonova zálivu ho převzala. Požár zničil středisko v roce 1866, armáda ale využívá zdejší území v různých formách dodnes.

V roce 1948 byla pevnost odtržena od kasáren a stala se národní památkou. V roce 1966 Kongres rozšířil chráněnou oblast a vyznačil ji národní historickou památkou. Po několik let po zařazení památky do systému amerických chráněných území Správa národních parků váhala s rekonstrukcí zdejších staveb, aby je zachovala pro archeologický výzkum. V roce 1965 ale po nátlaku místních obyvatel Kongres zvolil k rekonstrukci. Všechny nynější struktury jsou moderní repliky, které jsou ale položené přesně na místech, kde se nacházely původní stavby.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fort Vancouver National Historic Site na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]