Portál:Literatura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Úvod upravit
knihy
knihy

Literatura (z lat. littera = písmeno) nebo též písemnictví v širším slova smyslu je souhrn všech psaných textů, (z lat. textum = tkanina) tj. všech existujících písemně zaznamenaných jazykových projevů lidstva. Tedy literatura umělecká, naučná, technická, časopisecká, memoárová i soukromá korespondence. V užším slova smyslu se literaturou obvykle myslí literatura umělecká, čili krásná literatura, beletrie.

Literatura je po výtvarném umění nejstarší lidskou uměleckou činností. Za vůbec první literární památku bývá označován Epos o Gilgamešovi (pocházející zhruba z poloviny třetího tisíciletí př. n. l., nejstarší přepis je zachován z doby kolem roku 2000 až 1700 př. n. l.).

Jako základ evropské literární tvorby bývá označováno archaické období antického Řecka a na něj navazujícího antického Říma. Nový zrod literatury je zaznamenán až s pozdním středověkem, nejvýrazněji od 10. století (v té době vznikala převážně literatura duchovní, později se z arabského světa dostaly přepisy řeckých a římských autorů, vznikala však také literatura světská, hlavně ve formě hrdinských písní). Pravého vrcholu však mohla dosáhnout až po Gutenbergově vynálezu knihtisku a po masovém rozšíření literatury a gramotnosti.

Autor měsíce upravit

Dante Alighieri

Dante Alighieri (patrně 2. polovina května 1265 Florencie13./14. září 1321 Ravenna) byl jedním z nejvýznamnějších italských básníků, významně však přispěl také k vývoji jazykovědy a italského jazyka a k vývoji politické filozofie. Jeho největším dílem je Božská komedie (původním názvem Commedia -přídavek "Božská" přidal později Boccacio), pro dějiny politické filozofie má velký význam latinský spis De monarchia. Dante je rovněž považován za tvůrce spisovné italštiny (il padre della lingua italiana), kterou svými díly prosadil. Svůj přístup teoreticky zdůvodnil v díle De vulgari eloquentia (O řeči lidové).

Je považován za předchůdce renesance a jednoho z nevýznamnějších představitelů světové literatury.

...více

Kniha upravit
František Ladislav Čelákovský)
František Ladislav Čelákovský)

Ohlas písní ruských je sbírka 26 epických básní kterou vydal František Ladislav Čelakovský poprvé roku 1829 v době sílícího národního obrození. Jeho sbírka patří do tzv. „ohlasové poezie“ čerpající náměty z romantického obdivu k folklórní tvorbě. Ačkoli nebyl prvním básníkem takto inspirovaným, jako první s touto tvorbou významně uspěl. Lidová slovesnost se v jeho podání stala zdrojem vysokých básnických hodnot. Za námět sbírky si vzal básně lidové slovesnosti největšího slovanského národa, který krátce předtím porazil Napoleona a v minulosti úspěšně odolával tureckým nájezdům, čímž chtěl podpořit domácí národnostní cítění.

Ukázka upravit
„Tak nám zabili Ferdinanda,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny.

Kromě tohoto zaměstnání byl stižen revmatismem a mazal si právě kolena opodeldokem.

„Kterýho Ferdinanda, paní Müllerová?“ otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena, „já znám dva Ferdinandy. Jednoho, ten je sluhou u drogisty Průši a vypil mu tam jednou omylem láhev nějakého mazání na vlasy, a potom znám ještě Ferdinanda Kokošku, co sbírá ty psí hovínka. Vobou není žádná škoda.“ (pokračování)

Jaroslav Hašek (1884–1923) – Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války: Zasáhnutí dobrého vojáka Švejka do světové války

Přečtěte si celý text na Wikizdrojích.

Kvalitní články upravit
Kategorie upravit

Podle národností

americkáanglickáargentinskáčeskáčínskádánskáfinskáfrancouzskáirskáitalskájaponskákanadskáněmeckánizozemskánorskápolskárakouskáruskáslovenskášpanělskášvédská

Literární díla podle území a času

starověkého předního východustarověká řeckástarověká římská

Podle žánru

BiografieCestopisyDivadelní hryDobrodružná literaturaEncyklopedieExistencialistická literární dílaFantasy literární dílaFilosofická literární dílaHistorická literární dílaKnihy pro děti a mládežKomiksyKronikyLiterární díla modernyNaturalistická literární dílaNáboženská literární dílaNovelyOdborná literaturaPoeziePolitická literaturaPopulárně-naučné knihyPověstiPovídkyRományRukopisySurrealistická literární dílaVědeckofantastická literární díla

Časopisy, Noviny

Obrázek upravit

Socha Dona Quijota
Zajímavosti upravit

Citát

„U vás lidé pěstují pět tisíc růží v jedné zahradě,“ řekl malý princ, „a přece tam nenalézají, co hledají...“

Antoine de Saint-Exupéry

Věděli jste, že…

Bedřich Bridel jako misionář obrací lid na katolickou víru
Bedřich Bridel jako misionář obrací lid na katolickou víru

... Dante Alighieri byl vyhnán z Florence a měl spory s papežem?

... Bedřich Bridel zemřel při pomoci lidem postižených morem v Kutné hoře?

Nové články upravit
P – pahýl, SP – subpahýl či heslo bez zdrojů

Věci, které můžete udělat… upravit

  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Literatura}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Krátké články by měly být označeny šablonou {{Pahýl}}