Diskuse k portálu:Literatura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Týnajger v tématu „Kategoriezace děl

Mohu v sekci Pozvání k četbě pozvat čtenáře ke knize, která není na wikisource.org? Znám pár dobrých knížek, některé jsou --Alaiche /alɛʃ/ 18:45, 3. 1. 2007 (UTC)na internetu (v angličtině), jiné ne. Ale články o nich jsem napsal na Wikipedii a jsou to klasické kusy svého žánru. Petr K. 22:40, 22. 10. 2006 (UTC)

Předpokládám, že v Pozvání k četbě se mohou objevit pouze úryvky z děl, která (již) nejsou chráněna autorskými právy. Pokud tuto podmínku ona díla (i jejich české překlady) splňují, lze je tam podle mě zařadit. V poznámce by stálo za to uvést případný odkaz na anglickojazyčné Wikisource nebo na jiné zdroje, o nichž se zmiňujete. Rozhodně by to ale chtělo nějaký internetový zdroj, aspoň v angličtině, kde to dílo je celé. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 23:09, 22. 10. 2006 (UTC)

autorský zákon[editovat zdroj]

Podle aut. zákona může být malá část díla citovaná s uvedením autora... Úryvek sem můžeme napsat z čehokoli. Pouze mě zajímalo, jestli ta sekce není prostě výhradně pro cs Wikisource. Petr K. 05:18, 23. 10. 2006 (UTC)

Nemůžu mluvit za tvůrce portálu, ale já bych to tak výlučně nepojímal. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 11:51, 23. 10. 2006 (UTC)

Obecná rada zájemcům o umístění textu v sekci Pozvání k četbě[editovat zdroj]

Ačkoli z principu je možné do sekce umístit libovolný úryvek, je radno preferovat knihy z wikisource, protože si je tam uživatel může "přímo přečíst"... proto mimch. "pozvání k četbě" :)
V neposlední řadě podporuje takové umístění sesterský projekt wikisource. Na portálu literatury je takový nepřímý odkaz právě potřeba.
Nikomu by to nemělo bránit umisťovat do sekce libovolný text, ale úryvek z knihy umístěné na wikisource má jistě nesporné výhody.
Díky za pochopení Alaiche /alɛʃ/ 18:45, 3. 1. 2007 (UTC)


"Literatura je po výtvarném umění nejstarší lidskou uměleckou činností." Věta přinejmenším zkresluje skutečnost. Nelze ji napsat bez přidání doušky, že po mnohých uměleckých činnostech prehistorických společností se prostě nemohly zachovat stopy (rychle mě napadá tanec nebo zpěv), ale analogicky se jejich existence dá předpokládat. Šlo by tedy tuto větu upravit nebo smazat?

Odkazy na nápovědy týkající se literárních článků[editovat zdroj]

Mám takový návrh. Nebylo by dobré na (uznávám, že už teď dost přeplácanou) stránku portálu přidat ještě sekci s odkazy na nápovědy? Já třeba teď píšu biografický článek a chtěla jsem se podívat, jak se správně biografie píše (dobře není to o spisovateli, ale napadlo mě, že by to tu být mohlo a nakonec je jedno o kom píšete). Stejně tak je určitě někde nápověda, jak psát správně článek o knize. A jestli není, chtělo by to ji udělat. Myslím, že to je jeden z účelů portálů. Sjednotit styl psaní jednoho typu článků na nějaký pěkný standard. Ale je to jen námět, můžete mě s ním poslat do háje. Nezaručuji, že si přijdu přečíst odpověď. Obecně se literaturou moc nezabývám, takže nejspíš zapomenu, že jsem tu něco do diskuse psala. Já jdu najít tu nápovědu k biografii, vím, že existuje. --Karakal 08:28, 29. 2. 2008 (UTC)


Žije ještě portál Literatura?[editovat zdroj]

Dobrý den, chci se zeptat: Zbyli tu ještě nějací lidé, kteří se aktivně podílejí na portálu Literatura? Zatím sháním lidi, kde mohu, ale někteří mi již přislíbili pomoc v budoucnu (bohužel většina lidí, co znám v současné době trpí nemocí zvanou státnice) a rád bych se vrhl na vyrobění nějakého jednotného vzhledu portálu. Nebo obráceně, pokud tu je nějaká aktivní skupina a já ji přehlédl, rád bych se přidal. --ThomasMorta 4. 12. 2009, 01:34 (UTC)

Měl by se do místního seznamu DČ přidat i John Ronald Reuel Tolkien?

Hotovo... Dík uplně jsem ho přehlédl. --Hagar 6. 4. 2010, 17:06 (UTC)

Srdečně zdravím. Portál se mi velice líbí, ale mám jednu závažnou výhradu. Podle mne zatím nelze dost dobře zhodnotit naplnění kritéria 4 pro Dobré portály, tj. Je dobře udržovaný. Je pravidelně aktualizovaný.... Ještě před pár měsíci tu někdo v diskusi zjišťoval, jestli se o portál vůbec někdo stará, a nedostalo se mu žádné odpovědi. Nyní portál vypadá perfektně, ale aby bylo možné ho prohlásit za dobrý portál, musí podle mne již také nějakou dobu dobře fungovat. Všechny podstránky typu autor měsíce apod. byly založeny tento měsíc a ještě tedy nemají žádnou aktualizaci. Pokud bude portál v tomto duchu pokračovat i po půl roce, zcela jistě ho podpořím.

K tomu ještě nějaké drobnosti:

  • VyřešenoVyřešenoLíbí se mi záložky nahoře, můžu si z Portálu vybrat záložku Wikiprojekt a pak zase záložku Portál. Když si ale vyberu záložku Rozcestník, záložka Portál (i ty ostatní) mi zmizí.
  • VyřešenoVyřešeno V sekci Literární díla podle národnosti jsou uvedeny položky jako antického Řecka, starověkého předního východu apod. To však nejsou národnosti. Jan.Kamenicek 29. 3. 2010, 17:17 (UTC)
VyřešenoVyřešeno Viděl jsem, že jste to řešil odstraněním zmíněných položek. Osobně jsem měl spíše na mysli vymyšlení jiného označení, které by kromě literatur národních zahrnovalo i položky jako "literatura Předního východu". Něco jako Literatura dle států a oblastí, nebo tak podobně. Jan.Kamenicek 2. 4. 2010, 12:03 (UTC)
Aktualizace je automatická :). Vše nastaveno na rok dopředu, kromě zajímavostí, na kterých se zrovna pracuje (Zatím do donce dubna) --Hagar 29. 3. 2010, 17:58 (UTC)
OK, v tom případě v tomto ohledu nemám námitek. Jan.Kamenicek 2. 4. 2010, 11:52 (UTC)

Reapermanova recenze[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno Na můj vkus jsou použity až příliš syté barvy, což unavuje oči a je problematické i pro osoby se slabším zrakem, navíc ty barvy mi moc neladí. Osobně bych doporučoval ubrat na sytosti a sladit celý portál do jednoho tématu.
  • Je vidět, že v kódu pro grafiku jsou ještě nedodělky, které vzhled portálu kazí, na tom by se mělo zapracovat, aby to bylo i jakž takž sémanticky správně.
    • Můžeš prosím upřesnit. Dík --Hagar 29. 3. 2010, 20:55 (UTC)
      • Omlouvám se za zdržení, ale dostal jsem se k tomu teprve teď. Nezkoumal jsem samotný kód, abych v něm hledal chyby (ty bych tu bohužel našel asi ve všech portálech), ale už od pohledu vidím, že rámečky boxů splývají s rámečkem vnějšího, ten úplně vnější tam nějak působí navíc, šablona pro označování portálu v článcích úplně vytéká z boxů pryč, poslední box nechává dole takové nepěkné místo, ... Ono s grafikou se dá dost vyhrát, když už je hotový pořádný obsah. :) --Reaperman 31. 3. 2010, 22:30 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Není dobrý nápad centrovat souvislý text, ten je vhodný tak pro poezii, jinak ne.
  • VyřešenoVyřešeno Stejně tak u ukázky by se odstavce neměly tvořit pomocí tagu br, ale standardním způsobem.
  • VyřešenoVyřešeno V bloku kategorie už bylo zmíněno, že věci jako literatura starověkého Řecka není rozdělení podle národnosti, dále u žánrů by možná bylo vhodnější seskupovat je podle příbuznosti než podle abecedy. Prázdné nadpisy časopisy a noviny působí nedodělaností. Odkazy na editaci sekcí jsou v boxech víceméně rušivé.
  • VyřešenoVyřešeno Velice se mi líbí rozdělení portálu na několik jednotlivých stránek, kdy pak hlavní strana nepůsobí tak přeplácaně, nicméně by nebylo od věci i tyto věci ladit ve stylu hlavního portálu, aby to nepůsobilo jako nějaký pozůstatek, který k tomu vlastně nepatří.

Tolik zatím. --Reaperman 29. 3. 2010, 17:40 (UTC)

Podívám se na to. Díky za připomínky :) --Hagar 29. 3. 2010, 17:58 (UTC)

Ještě tam nějaké podstatné chyby v kódu jsou, když budu mít čas tak se na ně zkusím podívat a něco sám opravit. --Reaperman 8. 4. 2010, 18:51 (UTC)

Dík, klidně to napiš a můžu to zkuist sám, ale možmná to bude i kratší než to vypisovat :) --Hagar 8. 4. 2010, 18:56 (UTC)

Jedna recenzní poznámka k obsahu[editovat zdroj]

Tento portál se mi celkově líbí. Měla bych ale jednu poznámku k obsahu. Podle mého názoru postrádá globálnější záběr a je spíše zaměřený na Evropu. Myslím, že by bylo dobré ho trochu více otevřít světu a snažit se o vyrovnanější záběr. Literaturu mají přece také v Číně, v Indii, v Japonsku, v Africe nebo v Latinské Americe (odsud mimochodem pochází 5 nositelů Nobelovy ceny za literaturu). Podívala jsem se do připravovaných a našla jsem v nich jednoho indického básníka: tzn. Evropa 11: Neevropa 1. V Knize měsíce Evropa 11: Neevropa 1. Ukázka měsíce Evropa 12: Neevropa 0. Obrázek měsíce Evropa 12: Neevropa 0. Podobně jsem se podívala do Rozcestníku, kde se neevropské literatury objevují alespoň v Sezmanu, ale obecně je zastoupení neevropskách literatur slabé (nebo žádné) a poddimenzované. Je to velká škoda, protože takto zůstává nevyužitý bohatý potenciál neevropských literatur a portál se tak stává nevědomě dalším šiřitelem eurocentrismu. Osobně bych uvítala krok směrem ke globálnějšímu pojetí literatury v rámci portálu i v rámci WikiProjektu. Jinak vám ale přeju hodně zdaru v další práci. --Verosusa 29. 3. 2010, 18:19 (UTC)

Ano, neevropských prvků portál obsahuje opravdu málo. Stejně tak neobsahuje žádné prvky fantasy, Sci-fi, horou, dramatu, fejetonu, odborné literatury atd. Pokud bych se o to pokusil byl by portál změť... Portál jsem určil znamým osobnostem literatury a jejich dílům. Bohužel na wikipedii mnoho vhodných mimoevropských děl není. A ani v mých slabých znalostech literatury. Většina mimoevropských použitelných děl je náboženského tématu. Zde se vyskytne krátký článek o Bibli a Koránu, což považuji za až až vzhledem k portálům Bible, fylozofie a náboženství. Jediný autor, u kterého jsem zde našel článek je Kalidása. Ale díky za upozornění, vynasnažím se zaměřit mimo evropu :) --Hagar 29. 3. 2010, 18:34 (UTC)
Podívejte se na poslední příspěvky v kategorii Literatura, není to zase tak jednoznačně vítězné pro Evropu. Najdete Kanadu, Peru, Čínu,... --Svajcr 29. 3. 2010, 19:58 (UTC)
Pokusím se, ale pořád budou upřednosňování klasičtí "školní" autoří. Myslím, že jsou nejlepší obsah (který vyhovzuje nejvíce lidem :) --Hagar 29. 3. 2010, 20:31 (UTC)
Chápu, že s mimoevropskou literaturou je problém - bez pochyby. Sama se snažím trochu rozšířit články o Latinské Americe a vím, že je to práce na plný úvazek. Ale portál by měl být i od toho na tyto nedostatky upozornit a trochu podpořit zájem o to, aby se situace zlepšila. Mám zato, že žijeme v globalizovaném světě a měli bychom se o to snažit být více otevřenější a snažit se o to aby třeba skrze Wikipedii byla naše znalost ve světě a o světě konkurenceschopná. Zaměřením jen na učebnicové příklady se jenom utvrzuje ta základní znalost, ale už se nic nerozvíjí dál. Portál se tím stává spíš pomůckou pro středoškolské studenty, což se mi zdá jako dost skromný cíl. Co se třeba pro začátek občas zaměřit na nositele Nobelovy ceny za literaturu jako je Orhan Pamuk nebo Gabriel García Márquez? Oba jsou v ČR vydáváni. To je jen nápad. --Verosusa 30. 3. 2010, 08:28 (UTC)
Bylo by pro mne velmi složité pojmout takto mnoho témat, tedy jsem na wikiprojektu vytvořil část Aktualizace portálu, tam můžete napsat vaše návrhy, já se na ně posléze podívám, buď uveřejním, nebo prodiskutujeme (Vylíčím námitky > upravíme/odložíme). Doufám, že je to tak přijatelné. Dík za upozornění. --Hagar 6. 4. 2010, 17:05 (UTC)
  • Ještě mi tu chybí nové články s odkazem do archivu a také požadované články s odkazem do Wikipedie:Požadované články. Například, není to podmínka, jako je to na Portálu Fotografie. PS: Paříž se píše s velkým P. --Svajcr 7. 4. 2010, 04:45 (UTC)
Opravil jsem a přidal. Jen teď nevím, jaká je adresa na tu vychytávku, která ukazuje nové články v kategorii. Nevíš to náhodou? A ještě bych potřeboval, prosím, pomoc s odkazem u požadovaných článků. Nevím, jak udělat, aby to odkazovalo přímo na kapitolu Literatura. Dík --Hagar 7. 4. 2010, 16:35 (UTC)
Myslíte tuhle? Vychytávka je... poslední příspěvky v kategorii Literatura. --Svajcr 7. 4. 2010, 21:15 (UTC)
Jo, přesně tu. Díky :) --Hagar 8. 4. 2010, 18:24 (UTC)
Už by to mělo být v pořádku :) --Hagar 8. 4. 2010, 18:28 (UTC)

Návrhy od Zákupáka[editovat zdroj]

Bude třeba změnit text dole u odkazu šablonky Pahýl - literatura, byl okopírován z portálu o houbách. Pokud se týká neevropské literatury, určitě tu máme mnoho desítek knížek (viz kategorie Knihy Star Treku), i autorů, např.o sci-fi a fantasy z USA. Není třeba jim dávat zde extra místo, mají ho na portálu Star Trek, ale zmínit, že to není opomíjená oblast by bylo dobré. Další varintou je Portál Česká literatura versus Portál Světová literatura. Aby se to dalo zvládnout.--Zákupák 3. 4. 2010, 06:23 (UTC)

Ano, to máte pravdu, ale nechci se hnát do tvorby nového portálu. Radši bych pomocí portálu uvedl do provozu wikiprojekt. Myslím, že to zvládnu. Kdokoliv získá pocit, že nějakou oblast opomíjím může napsat návrh na wikiprojekt, kde je tomu vyhraněno speciální místo. --Hagar 18. 4. 2010, 16:34 (UTC)

Vyřešeny všechny připomínky DČ?[editovat zdroj]

Prošel jsem všechny připomínky DČ a myslím, že jsou v pořádku. Pokud bych na něco zapomněl, nebo ještě něco chybělo, tak mi to prosím napiště. --Hagar 18. 4. 2010, 16:35 (UTC)

Kde lze najít ty nové články? --Svajcr 18. 4. 2010, 18:54 (UTC)
Vyřešil jsem to tou "vychytávkou". Pokud člověk klikne na nové články (V sekci kategorie) zobrazí se mu všechny nové v kategorii literatura, nebo v podkategorích kategorie literatura. --Hagar 18. 4. 2010, 19:28 (UTC)
Myslím, že to není vyřešeno správně. Zkuste si to, co to vrací za seznam. Obsahuje například hodinový hotel, nevěra, JonDo a další podobné. Pravda je, že většina jsou články o spisovatelích, básnících a novinářích. Najde se občas i novinářský fotograf! Tím chci říct, že není nad ruční editaci nových čl. Navíc se na portálu neuchovává historie příspěvků starších než jeden měsíc.--Svajcr 21. 4. 2010, 12:59 (UTC)
Samotřejmě je to horší, ale myslím, že to není nezbytné. Pokud to překáží k DČ, tak s nejsem jist zda to dokážu udělat. Myslím, že nejsem schopen to pravidelně udržovat. Na wikipedii se v náročnějších týdnech dostanu jen o víkendech a procházet nové články se mi moc nechec ani v případě, že bych toho času měl mořře :). Díky za připomínky --Hagar 23. 4. 2010, 16:47 (UTC)
Portál je živý organismus; není to jako článek, který se napíše, oboduje... a už tak zůstane.--Svajcr 24. 4. 2010, 04:50 (UTC)
Aktualizuje se 5 oken portálu, což mi přijde vcelku dost :) --Hagar 24. 4. 2010, 06:46 (UTC)
Prošel jsem DČ portály a pokud jsem se nepletu. Tak výpis nových článků mají 3/5. --Hagar 24. 4. 2010, 06:53 (UTC)
Ptal jsem se Ioanna v jeho diskuzy a vyrozumněl jsem, že podle něj to tam nutně být nemusí. Tedy tuto připomínku nechám být a pokud nebudou další námitky zařadím portál mezi DČ. Díky za připomínku a omlouvám se za její odbytí, avšak opravdu bych na to časově neměl :(. --Hagar 2. 5. 2010, 16:53 (UTC)
:-) Ocenění portálu bude oceněním za fomu - "slupku", ve které buď sníte zralé ovoce nebo budete mít někdy smůlu (obsah)... --Svajcr 2. 5. 2010, 19:33 (UTC)
Tak tahle metafora je na mne moc složitá :D --Hagar 2. 5. 2010, 20:02 (UTC)

Já myslím, že oddíl a denní doplňování novinek by měla být jedna ze základních podmínek pro ocenění NČ, u DČ bych připustil shovívavost. Ovšem jen když budou aktualizovány 1-2× měsíčně ostatní rubriky, tedy úvodní článek a fotky. U portálu s DČ by mělo být zřejmé, že na něm pracujete nejen Vy jako akuální tvůrce, ale že je kolektivní dílo. Čili když Vy kvůli studiu či jiným problémům nemůžete, nahradí Vás jiní. Portál je mj.platforma spolupráce wikipedistů k řešení celé soustavy problémů daného oboru. To je rozdíl (dle mého) mezi kvalitním heslem a kvalitním portálem. Závěrem - DČ aktuálně ano, ale pečujte o něj i potom.--Zákupák 3. 5. 2010, 02:40 (UTC)

Můj problém je, že se k portálu pořádně dostanu, tak 1 měsíce. (Což IMHO vůbec nevadí, pokud mám nastaveno aktualizování na rok dopředu, ale u novinek by to byl opravdu problém... Připínám tedy puzzlík. Pokud jsem ještě někoho opomenul, tak se prosím ozvěte. Rád vše doladím. Děkuji za připomínky --Hagar 7. 5. 2010, 12:59 (UTC)

Irská literatura[editovat zdroj]

docela zajímavý zdroj: Princess Grace Irish Library (Monaco) --Gampe 8. 8. 2010, 18:12 (UTC)

Díky... Juknu na to a určitě i něco použiji :) --Hagar 2. 9. 2010, 10:23 (UTC)

Pokud tento protál žije: není náhodou toto nějaký socialistickorealistický plk? --Gampe 20. 1. 2012, 19:05 (UTC)

Dobrý článek? (2012)[editovat zdroj]

Stříbrný puzzlík jsem sundal, současná podoba je imho nevyhovující. Např. články měsíce nejsou aktualizovány podle změn ve zdrojových článcích, na první pohled vidím hrubku, spoustu odkazů na přesměrování. Aspoň jsem revertoval dva měsíce starý vandalismus sekce Obrázek měsíce. — Gumruch (disk.) 15. 4. 2012, 00:47 (UTC)

Neaktivita[editovat zdroj]

Docela by mě zajímalo, jestli to tu někdo formálně vede, protože bych se docela rád přidal. Nebo (pokud by nikdo nebyl zásadně proti) bych se o to pokusil sám. Kotrlat (diskuse) 26. 3. 2015, 16:22 (CET)Odpovědět

Kategoriezace děl[editovat zdroj]

Doporučuji pozornosti těch, co na portálu a jeho tématech pracují, tuto diskusi o smazání:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Diskuse_o_smaz%C3%A1n%C3%AD/Kategorie:Francouzsk%C3%A9_historick%C3%A9_rom%C3%A1ny_odehr%C3%A1vaj%C3%ADc%C3%AD_se_v_antice

https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Diskuse_o_smaz%C3%A1n%C3%AD/Kategorie:Historick%C3%A9_rom%C3%A1ny_odehr%C3%A1vaj%C3%ADc%C3%AD_se_v_antice

https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Diskuse_o_smaz%C3%A1n%C3%AD/Kategorie:Historick%C3%A9_rom%C3%A1ny_podle_doby_d%C4%9Bje

Myslím, že je to spíš na diskusi o tom, jak chceme díla kategorizovat, než na diskusi o smazání... --Týnajger (diskuse) 30. 4. 2018, 21:25 (CEST)Odpovědět