Me'ir Pa'il

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Me'ir Pa'il
מאיר פעיל
Me'ir Pa'il
Me'ir Pa'il
Stranická příslušnost
ČlenstvíMoked
Machane smol le-Jisra'el
Vojenská služba
SlužbaPalmach, izraelská armáda
Hodnostplukovník (Aluf Mišne)

Narození19. června 1926
Britský mandát Palestina Jeruzalém, Britský mandát Palestina
Úmrtí15. září 2015 (ve věku 89 let)
Příčina úmrtíAlzheimerova choroba
Místo pohřbeníMenucha Nechona Cemetery
Kneset8., 9.
ChoťHasidah Pa'il
Alma materTelavivská univerzita
Profesevojenský historik, politik, spisovatel, historik a důstojník
CommonsMeir Pa'il
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Me'ir Pa'il (hebrejsky מאיר פעיל, rodným jménem Me'ir Pilevski, מאיר פילבסקי, narozen 19. června 192615. září 2015) byl izraelský vojenský historik, politik a bývalý poslanec Knesetu za strany Moked a Machane smol le-Jisra'el.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Jeruzalému. Vystudoval obecné dějiny a blízkovýchodní studia na Telavivské univerzitě. Získal doktorát z obecných a vojenských dějin. V letech 19431948 sloužil v jednotkách Palmach, pak sloužil v izraelské armádě. Byl velitelem ústřední důstojnické školy a ředitelem oddělení vojenské teorie při generálním štábu. Z armády odešel s hodností plukovníka (Aluf Mišne) v roce 1971. Je zakladatelem Společnosti pro vojenské dějiny.[1]

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

V roce 1973 zakládal hnutí Smol Jisra'eli Chadaš (Nová izraelská levice). V roce 1973 se také stal předsedou strany Moked. Za ni poprvé zasedl v izraelském parlamentu po volbách v roce 1973. Stal se členem výboru pro vzdělávání a kulturu. V roce 1977 zakládal formaci Machane smol le-Jisra'el (Levicový tábor Izraele), na jejíž kandidátce se dostal do Knesetu po volbách v roce 1977. Nastoupil jako člen do parlamentního výboru pro vzdělávání a kulturu, výboru práce a sociálních věcí a výboru pro imigraci a absorpci. Předsedal společnému výboru pro požár plynového zásobníku v Ejn Kerem. Mandátu se ovšem vzdal předčasně v průběhu funkčního období, v květnu 1980. Šlo o součást předem dohodnuté rotace lidí na kandidátce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Me'ir Pa'il [online]. Kneset [cit. 2011-03-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]