Sa'adia Marci'ano

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sa'adja Marci'ano
סעדיה מרציאנו
Stranická příslušnost
ČlenstvíMachane smol le-Jisra'el
Mifleget ha-ichud

Narození1. května 1950
Maroko Oujda, Maroko
Úmrtí21. prosince 2007 (57 let)
IzraelIzrael Izrael
Místo pohřbeníHar ha-Menuchot
Kneset9.
PříbuzníJoram Marci'ano
Profesepolitik, lidskoprávní aktivista a aktivista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Sa'adja Marci'ano (hebrejsky: סעדיה מרציאנו, žil 1. května 195021. prosince 2007) byl izraelský aktivista, politik a poslanec Knesetu za strany Machane smol le-Jisra'el a Mifleget ha-ichud.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Oujda v Maroku. Ještě v roce 1950 přesídlil do Izraele. Chodil na základní školu v Jeruzalému.[1] Jeho příbuzným je poslanec Knesetu Joram Marci'ano.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

V roce 1971 byl jedním ze zakladatelů hnutí Černých panterů. Vydával měsíčník napojený na toto hnutí. Byl členem strany Machane smol le-Jisra'el (Levý tábor Izraele), na jejíž kandidátce se dostal do Knesetu po volbách v roce 1977. Mandát ale získal až dodatečně, v květnu 1980, poté co rezignoval poslanec Me'ir Pa'il. Šlo o součást předem dohodnuté rotace lidí na kandidátce. V průběhu funkčního období vytvořil vlastní poslaneckou frakci. Nejprve vystupoval jako nezařazený, pak ustavil frakci zvanou Šivjon be-Jisra'el–Panterim (שוויון בישראל-פנתרים, Rovnost v Izraeli-Panteři). Později, poté co ji posílil příchod dalšího poslance Mordechaje Elgrabliho, byla přejmenována na Mifleget ha-Ichud (Strana jednoty). Marci'ano v parlamentu působil jako člen výboru práce a sociálních věcí a výboru pro vzdělávání a kulturu. Strana Mifleget ha-Ichud ve volbách v roce 1981 nezískala mandáty.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sa'adja Marci'ano [online]. Kneset [cit. 2011-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]