Abd ul Azíz az Zuabí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Abd ul Azíz az Zuabí
عبد العزيز الزعبي
עבד אל-עזיז א-זועבי
Abd ul Azíz az Zuabí
Abd ul Azíz az Zuabí
Náměstek ministra zdravotnictví
Ve funkci:
24. května 1971 – 10. března 1974
Stranická příslušnost
ČlenstvíMapam
Ma'arach

Narození4. února 1926
Britský mandát Palestina Nazaret, Britský mandát Palestina
Úmrtí14. února 1974 (48 let)
IzraelIzrael Izrael
Kneset6., 7., 8.
PříbuzníSajfuddín az-Zuabí
Hanín Zuabí (neteř)
Alma materArab College
Profesenovinář a politik
CommonsAbd el-Aziz el-Zoubi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abd ul-Azíz az-Zuabí (arabsky عبد العزيز الزعبي‎, v hebrejské transkripci עבד אל-עזיז א-זועבי4. února 192614. února 1974) byl izraelský politik a poslanec Knesetu za strany Mapam a Ma'arach.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Nazaretu, kde vystudoval střední školu. Absolvoval pak arabskou vysokou školu v Jeruzalémě. Pracoval jako daňový úředník pro mandátní správu. V letech 1948–1958 pak byl úředníkem v Izraelské pozemkové správě.[1] Patřil do komunity izraelských Arabů. Mezi jeho příbuzné patřil další izraelskoarabský politik Sajfuddín az-Zuabí a jeho neteří je izraelskoarabská politička Hanín Zuabí.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Působil jako tajemník odborového svazu státních zaměstnanců v Nazaretu. V roce 1956 byl jedním z organizátorů vzniku Židovsko-arabské asociace pro mír a rovná práva. Zakládal také arabský institut při vzdělávacím komplexu Giv'at Chaviva. Od roku 1958 byl členem strany Mapam. Vydával měsíčník al-Fadžar a týdeník al-Mersad. V letech 1961–1965 působil jako místostarosta Nazaretu, v letech 1965–1966 pak jako jeho starosta.[1]

V izraelském parlamentu zasedl poprvé po volbách v roce 1965, do nichž šel za Mapaj. V průběhu funkčního období přešel do formace Ma'arach. Pracoval v parlamentním výboru pro záležitosti vnitra, výboru pro ekonomické záležitosti a výboru práce. Mandát obhájil ve volbách v roce 1969 za Ma'arach. Nastoupil jako člen do výboru pro záležitosti vnitra a výboru práce. Opětovně byl na kandidátce Ma'arach zvolen ve volbách v roce 1973. Zasedl ve výboru pro vzdělávání a kulturu. Zemřel v průběhu funkčního období. V Knesetu ho nahradil Chaviv Šim'oni.[1]

Zastával i vládní post. V letech 1971–1974 byl náměstkem ministra zdravotnictví Izraele.[1] Šlo o prvního nežidovského člena širšího izraelského kabinetu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Abd ul Azíz az Zuabí [online]. Kneset [cit. 2011-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]