Ari Ankorin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ari Ankorin
ארי אנקוריון
Stranická příslušnost
ČlenstvíMapaj Ma'arach

Narození2. října 1908
Ruské impérium Kalwaria, Ruské impérium
Úmrtí11. března 1986 (77 let)
IzraelIzrael Izrael
Kneset5., 6., 7., 8.
Alma materKaunaská univerzita
London School of Economics
Profesenovinář, politik, spisovatel, advokát a advokát
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ari Ankorin (hebrejsky: ארי אנקוריון, rodným jménem ארי וולוביצקי, Ari Wolkowicki, žil 2. října 190811. března 1986) byl izraelský politik a poslanec Knesetu za strany Mapaj a Ma'arach.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Kalwaria v tehdejší Ruské říši. Vystudoval židovskou základní školu a pak studoval židovskou střední technickou školu ve Vilkoviški. Na Kaunaské univerzitě vystudoval právo. Absolvoval také studia na London School of Economics. Získal doktorát z filozofie a osvědčení pro výkon profese právníka. V roce 1933 přesídlil do dnešního Izraele. Pracoval jako právník v Jeruzalémě a novinář.[1]

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

V mládí se angažoval v sionistické studentské organizaci v Kaunasu. V letech 19341935 byl členem sekretariátu strany Mapaj, pro list Davar pracoval v letech 19361938 jako zpravodaj v Londýně. V letech 19401946 byl právním poradcem firmy Chevrat Ovdim, napojené na odborovou centrálu Histadrut.

V izraelském parlamentu zasedl poprvé po volbách v roce 1961, do nichž šel za Mapaj. Mandát ale získal až dodatečně, v červenci 1965, jako náhradník. Pracoval v parlamentním výboru pro zahraniční záležitosti a obranu. Ve volbách v roce 1965 kandidoval za Ma'arach. Opět se ale poslancem stal až jako náhradník, v únoru 1969. Byl pak členem výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a výboru House Committee. Mandát za Ma'arach obhájil ve volbách v roce 1969, po nichž byl členem výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a předsedou výboru House Committee. Opětovně se zvolení dočkal na kandidátce Ma'arach ve volbách v roce 1973, po nichž se opět stal členem výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a předsedou výboru House Committee.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ari Ankorin [online]. Kneset [cit. 2011-03-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]