Diskuse s wikipedistou:Whitesachem/Archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Patriccck v tématu „Prázdná stránka

Děkuji za Vaše příspěvky a přeji úspěšné další editování! --Wespecz 5. 12. 2010, 17:07 (UTC)

Díky. Tak jsem si konečně tu dlouhou uvítací zprávu přečetl. Whitesachem (diskuse) 4. 9. 2018, 21:54 (CEST)

Prosím vyplňujte kolonku „Shrnutí editace“

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, nebudou je muset dále zkoumat a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. ♥ K123456 2. 1. 2011, 10:56 (UTC)

Již jsem se poučil z předchozích nezdarů a vyplňuji.--Whitesachem (diskuse) 18. 3. 2012, 08:42 (UTC)

Externí odkazy

Dobrý den, odkazy na Wikipedii, ať už v jakémkoliv jazyce kromě českého, nejsou externími odkazy, které by bylo v článku vhodné běžně uvádět. Více informací o odkazech najdete na stránce Wikipedie:Externí odkazy a také Nápověda:Odkazy. Zároveň Vás prosím o vyplňování Shrnutí editace, což je především ohleduplností vůči tisícům dalších, kteří na Wikipedii pracují stejně jako vy. Díky za pochopení.--Jieκeren 13. 1. 2011, 22:50 (UTC)

Chtěl bych Vám poděkovat, že jste vzal na vědomí moje rady a za vytvoření rozsáhlého článku Válka krále Viléma. Takto kvalitní práce není u nováčků na Wikipedii standardem. S pozdravem--Jieκeren 16. 1. 2011, 20:07 (UTC)

Přece jen ještě detail, jako referenci nelze uvádět článek na jiné jazykové verzi Wikipedie. Opravil bych to, ale nechci vyvolat editační konflikt. Více informací na stránce Wikipedie:Reference.--Jieκeren 16. 1. 2011, 20:11 (UTC)

Slavní vlci

Děkuji Vám za informace v článku Slavní vlci. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, abychom jej mohli označit jako článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Harold 13. 8. 2011, 21:23 (UTC)

Dobrý den, přesunul jsem to na Lobo, král údolí Currumpaw. Tím se to snad zachrání. Podle mě nemá cenu psát souhrnný článek o slavných vlcích, ale jednotlivé články o vlcích. Zdravím,--Ioannes Pragensis 14. 8. 2011, 21:46 (UTC)
Omlouvám se za pozdní reakci, ale lepší pozdě než vůbec. S těmi Slavnými vlky jsem měl trochu velké oči a uznávám, že je lepší to rozdělit na případné jednotlivé vlky. --Whitesachem (diskuse) 7. 4. 2012, 08:55 (UTC)

Překlady

Rád bych Tě upozornil na fakt, že Šablona:Překlad není zdrojem. Pro její správné použití je třeba přepsat zdroje původního článku. Proto je z tohoto pohledu Tvůj článek Černý Jestřáb neozdrojován. Mnoho štěstí při editování přeje -- Mirth 2. 1. 2012, 10:32 (UTC)

Subutai

Dobrý den, která ze dvou referencí uvedených v článku prosím potvrzuje Vaše tvrzení?. Budete Subutaje rovněž doplňovat jako velitele i do článku Bitva u Lehnice? Děkuji za odpověď --Jirka62 7. 1. 2012, 21:44 (UTC)

Subutai u Lehnice nebyl a v článku se to ani neříká - on byl Bátúovým generálem, který operaci (útok do střední Evropy) strategicky řídil a podle toho, co se mi podařilo zjistit postupoval spolu se střední armádou, která pak zvítězila v bitvě u Mohi. Severní armáda, která vyhrála u Lehnice se k ní připojila až později. Jen se tam říká, že byl jedním z velitelů armád, které postupovaly do Evropy a to je fakt. Mám v plánu ten článek rozšířit, ale až časem. --Whitesachem 7. 1. 2012, 22:12 (UTC)
Díky, rád si počkám :) --Jirka62 7. 1. 2012, 22:28 (UTC)

Wikikytička

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Dobrý den, dnes jsem náhodou narazil na Vaše články a jelikož mě dost potěšily, rád bych Vám za ně poděkoval alespoň touto formou symbolického vyznamenání. Mějte se pěkně, hodně dalšího elánu do editování přeje --Podzemnik 13. 2. 2012, 09:35 (UTC)

Děkuji, to potěšilo, už jsem myslel, že to nikdo neocení ;-) --Whitesachem 13. 2. 2012, 10:08 (UTC)
Vámi založené články jsou opravdu velmi kvalitní - kdybyste k nim přidal více řádkových referencí, minimálně Kondiaronk a Devítiletá válka by mohly být , Válka krále Viléma by mohla dosáhnout i výše. Nechcete to zkusit? --13. 3. 2012, 23:38 (UTC), Utar (diskuse)
Děkuji. Tak já to zkusím.--Whitesachem (diskuse) 14. 3. 2012, 18:38 (UTC)

Vyznamenání - Nováček, Učeň

Gratuluji!
Gratuluji!

Dobrý den, dnes je den udělování vyznamenání. Za dosažení 1000 editací a více jak tři měsíce editování Vám uděluji Vyznamenání za věrnost Wikipedii, stupeň Učeň (ale patří Vám už od 16. 02. 2012, viz Dannyho nástroj). Navíc uděluji i stupeň Nováček za 200 editací a více jak měsíc (ale patří Vám už od 11. 02. 2011, viz tamtéž).
Přeji mnoho dalších úspěšných editací --13. 3. 2012, 22:43 (UTC), Utar

Děkuji. Potěšilo. --Whitesachem (diskuse) 14. 3. 2012, 18:39 (UTC)

Vyznamenání - erb povstání

Gratuluji!

Vy jste toho tolik napsal a až teď sbíráte plody své práce: tady je Erb indiánského povstání za DČ Pontiacovo povstání.

Na enwiki je článek NČ, zkuste s tažením na NČ začít tady. --17. 3. 2012, 20:58 (UTC), Utar (diskuse)

Děkuji.--Whitesachem (diskuse) 18. 3. 2012, 08:39 (UTC)

Všiml jsem si hezkého článku Zmije útočná. Díky za něj. Jsem rád, že tu jsou wikipedisti, kteří nemarní čas zbytečnými diskuzemi a místo toho opravdu tvoří encyklopedii (na rozdíl ode mně, který už dlouho nic pořádného nenapsal). Na druhou stranu vás rád uvidím na nějakém wikisrazu, nechystáte se na nějaký třeba v Praze nebo v Brně? --Vojtech.dostal (diskuse) 31. 3. 2012, 23:11 (UTC)

Díky za pochvalu. Když budu moci, na nějaký sraz bych se určitě rád mrknul. Rozhodně je pro mě přijatelnější Praha než Brno, kvůli vzdálenosti.--Whitesachem (diskuse) 1. 4. 2012, 08:26 (UTC)

Portál Křesťanství

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek Tomáš König, který již kolega Addvisor přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes (diskuse) 9. 4. 2012, 10:38 (UTC)

OK. --Whitesachem (diskuse) 10. 4. 2012, 19:35 (UTC)

Čarodějnice

Dobrý den! Vidím, že se vyznáte v historii na rozdíl ode mě. :-) Nešlo by nějak upravit hesla Čarodějnické procesy a Malleus maleficarum, aby v nich nemusely být NPOV šablony? Už jsem vzdal snahu dostrkat k tomu ty, kdo text zpochybňují. Je to letitá ostuda, jsem si jist, že čtenáře ta témata zajímají. Díky předem. --egg 12. 4. 2012, 10:09 (UTC)

Díky za důvěru, nicméně rovnou říkám, že se mi do toho moc nechce. Důvodů je několik. Zaprvé se tímto tématem zabývám jen krátce a zatím jsem zkoumal jen severomoravské a slezské procesy. Zadruhé ta látka je tak kontroverzní, že to může v zásadě zpochybnit kdekdo. Někdo vyšťourá tohle číslo mrtvých, někdo jiné, někdo nemá rád církev, tak na ní háže všechnu vinu, jinej jí má radši, tak hledá vinu jinde. Muselo by se to pravdu hojně ozdrojovat a podložit. Zatřetí téma "čarodějnické procesy" je tak rozsáhlé svým záběrem, že je pro jednoho člověka obtížné udělat syntetizující článek na solidní úrovni. U nás máme syntetickou práci od Šindeláře "Hon na čarodějnice" z roku 1986, ale některé její závěry jsou dosti pochybné, neb silně marxistické. Ale vycházet se z ní rozhodně dá. No ale uvidíme, zkusím to průběžně doplňovat a zdrojovat.--Whitesachem (diskuse) 12. 4. 2012, 15:35 (UTC)

Dobrý den, koukám, že jste aktivní v zoologickém oboru, a proto vás prosím, zdali byste se nekoukl na tento článek. Zpočátku to byl pouze experiment, ale mě ho přišlo líto a tak jsem ho dovytvořil. Nicméně (jak je vidno z mých příspěvků) do tohoto oboru zabrousím jen velmi zřídka a chybí mi znalosti o zavedených standardech na naší wiki v zoologickém oboru. Nemohl byste se na článek podívat a zkontrolovat ho, případně doplnit? Děkuji --Mates245 (diskuse) 24. 6. 2012, 20:17 (UTC)

Zdravím, děkuji za důvěru. Jo, mrknu se na to až bude čas. Ono těch stránek ze zoologie, co by potřebovaly rozšířit, je hoooodně moc ;-) --Whitesachem (diskuse) 24. 6. 2012, 20:26 (UTC)

Defaultsort

Dobrý den, díky za články, chtěl bych Vás však poprosit o používání tzv. defaultsortu − ten zařídí, aby se články řadily v kategoriích podle příjmení − {{DEFAULTSORT:Příjmení, Jméno}}. Děkuji. — Marek Koudelka (diskuse) 23. 8. 2012, 12:22 (UTC)

Díky za upozornění, všiml jsem si, že to někdo občas dělá místo mě, ale nepřikládal jsem tomu důležitost. Tak se, doufám, polepším.--Whitesachem (diskuse) 23. 8. 2012, 13:28 (UTC)

Interwiki

Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. — Marek Koudelka (diskuse) 23. 8. 2012, 12:22 (UTC)

OK, beru na vědomí. Jestli jsem to pochopil, tak tedy stačí jeden cizojazyčný článek? Nejlépe tedy asi anglický nebo nějaký jiný světový jazyk?--Whitesachem (diskuse) 23. 8. 2012, 13:29 (UTC)
Stačí jeden článek v jakémkoliv jiném jazyce, ale podle mě přidání všech najednou je záležitost několika sekund a není problém to přidat rovnou při první editaci článku (založení). Ale stačí jen jeden, takže třeba [[de:Junior dos Santos]] a ty zbylé už nějaký bot doplní. — Marek Koudelka (diskuse) 23. 8. 2012, 13:34 (UTC)
Jo, zítra to doplním...a hned budu blíž dokonalosti :-) --Whitesachem (diskuse) 23. 8. 2012, 13:39 (UTC)

Latinskou Amerikou v Indiánské války

V latinskoamerické země jsou také v Indiánské války

Viz: [1]

Squidville1 (diskuse) 13. 1. 2013, 15:36 (UTC)

Aha - vy zřejmě budete cizinec. Zkusím to tedy anglicky. You are probably foreigner, so I explain it in English. Of course there were Indians wars in Latin America too, but this page (article) (Indiánské války) doesn´t describe them - it deals only with Indian wars in North America .. I hope there will be a different page (article) about Latin America sometime.--Whitesachem (diskuse) 13. 1. 2013, 17:47 (UTC)

Které jazyky můžeš mluvit? 99.229.41.79 13. 1. 2013, 18:52 (UTC)

Česky, English, Deutsch. I donť think, it is a good idea to edit Czech Wikipedia and not to speak Czech.--Whitesachem (diskuse) 14. 1. 2013, 18:00 (UTC)

Kočka šedá

O tom obrázku jsem věděl, ale obávám se, že na commons ho brzy smažou kvůli nevyjasněným autorským právům. Proto jsem ho tam sám nedal. --Vachovec1 (diskuse) 7. 2. 2013, 19:17 (UTC)

Taky jsem váhal, zda ho tam dát, četl jsem si o těch problémech. Tak uvidíme, zatím tam být může. Koukám, že poslední dobou taky děláte do koček :-) --Whitesachem (diskuse) 7. 2. 2013, 20:21 (UTC)

Náhled

Hezký den kolego, jelikož je za Vámi spousta kvalitní práce, nebudu Vás zaplavovat šablonami. Poprosím Vás ale o častější používání tlačítka Ukázat náhled :-) Jako příklad uvedu Sobol asijský. Děkuji a doufám, že se nebudete zlobit. --DobyvatelCZ (diskuse) 28. 2. 2013, 20:04 (UTC)

No popravdě máte zřejmě pravdu. Uznávám, že se vždy soustředím na jednu chybu a ostatní pak často nevidím, čímž je najednou neopravím. Nebo edituju s chybou - něco tam překopíruju a nevšimnu si, že tam chybí část citační závorky. Na tom bych měl jistě zapracovat. Ale na druhou stranu je například článek o sobolovi prakticky hotový a není potřeba ho ještě 500x editovat, jako se to děje u většiny článků jiných. Občas kouknu na nějaký značně nehezký článek (třeba o zvířeti), který je sotva pahýl a v historii zjistím, že byl již např. 100x editovaný a pořád stojí za ... nic. ;-)--Whitesachem (diskuse) 2. 3. 2013, 11:21 (UTC)

Vícenásobný revert

Revertujete-li více editací po sobě (v témže článku), nejrychlejší způsob je otevřít si poslední "dobrou" verzi, kliknout v horní záložce na "editovat" a beze změn uložit. S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 5. 8. 2013, 14:12 (UTC)

Aha, děkuji za upozornění.--Whitesachem (diskuse) 5. 8. 2013, 19:53 (UTC)

Vlaječky a velitelé v Indiánské valky

Proč vyjmete Vlaječky a velitelé v Indiánské valky? Nech si to.174.95.190.47 5. 8. 2013, 16:45 (UTC)

Protože je tam nesmyslné množství vlaječek a představitelů států, které nejsou k tématu relevantní, jestli chápeš...ale pochybuju, že chápeš.--Whitesachem (diskuse) 5. 8. 2013, 19:56 (UTC)
V návaznosti na to, co Whitesachem zaslali výše, se některé země nejsou zapojeny do války. Squidville1 (diskuse) 5. 8. 2013, 23:02 (UTC)

Řád modrého motýla

Děkuji. --Whitesachem (diskuse) 30. 10. 2015, 10:46 (CET)

Tygr indočínský

Zdravím wiki-biologa, těch tu moc nemáme ;). Jenom otázka: co s tím hodláte dělat? Šablona {{pracuje se}} tam už visí tři dny a nevím, jak dlouhou to takto ještě bude moci zůstat. Takže informuji. Hezký den. --OJJ, Diskuse 30. 12. 2015, 09:10 (CET) P. S. Nechcete se zapojit?

Zdravím, dnes to doufám dodělám nebo alespoň výrazně pokročím.--Whitesachem (diskuse) 30. 12. 2015, 12:14 (CET)
Jo, klidně se do soutěže zapojím, zkusím s nějakým zajímavým článkem. Docela dobrá motivace něco vytvořit :-) --Whitesachem (diskuse) 30. 12. 2015, 12:16 (CET)

Tygr jávský

Doufám, že Whitesachema uspokojilo ;) Však já už delší dobu píšu pořádně! Jinak, prosím, pokud tam něco objevíte, jako toho Bergmanna, který se špatně přeložil z frwiki, napište to pls třeba jako recenzi do diskuse, článek by se mohl i někam vyšplhat. Díky. OJJ, Diskuse 6. 1. 2016, 19:16 (CET)

@OJJ: Jo ten článek vypadá dobře. Ještě jsem ho celý nepřečetl, musel jsem to přerušit. Taky jsem měl v plánu tygra jávského, ale asi bych se s tím tolik nepatlal, takže je dobře, že jste ho naspal vy. Možná tam doplním nějaké drobnosti, sem tam asi nějaká stylistika, ale vypadá to, že nebude téměř potřeba. Takže gratuluji. --Whitesachem (diskuse) 6. 1. 2016, 23:56 (CET)
Jinak technická věc - do diskuze (jestli dobře chápu, co je diskuze) se píšou sporné věci, upozornění na velké zásadní nedostatky, nejasnosti, náměty na rozšíření případně na přesun atd. Když tam ale objevím zjevnou chybu, tak to prostě opravím, proč to mám psát do diskuze? --Whitesachem (diskuse) 7. 1. 2016, 00:20 (CET)
Já bych to zhruba někdy chtěl dotáhnout na stříbrný puzzlík. Myslel jsem, jestli nechcete recenzovat, na WP:Q to nedávám, aby se mi to zase nezahltilo úkoly. OJJ, Diskuse 7. 1. 2016, 06:30 (CET)
@OJJ: To jsem dosud nepochopil, co musí článek "udělat", aby byl označen za dobrý. Takový mám jen 1 článek a nevím proč tak málo, myslím, že dobrých jsem napsal poměrně dost. Koukal jsem na tu francouzskou verzi o tygrovi jávském - vypadá hodně dobře, lépe než anglická. A aby nezapadlo to hlavní, články o vyhubených zvířatech musejí být co nejlepší - má to být pocta těmto krásným živočichům, kteří padli za oběť lidské chamtivosti a rozpínavosti.--Whitesachem (diskuse) 7. 1. 2016, 12:26 (CET)
O DČ je tady, kritéria tady. Články jsou většinou zapsány sem a recenzenti je pak probírají, jako tady. Po zpracování je na konec článku vložena šablona {{dobrý článek}}. Článek na frwiki je lepší než na enwiki, protože splňuje kritéria pro . Nakonec, mohu jenom souhlasit. Celý ten článek jsem tvořil jako poslední "poctu" pro tento zbytečně vyhynulý druh. --OJJ, Diskuse 7. 1. 2016, 17:57 (CET)
Máte tam mail. --OJJ, Diskuse 7. 1. 2016, 19:13 (CET)
Gratuluji a díky za hezký článek Tygr balijský. Pokud by Vám to nevadilo, dopsal bych tygr malajského a měli bychom všechny poddruhy + bych rád upozornil na navbox tygr. S pozdravem. OJJ, Diskuse 27. 1. 2016, 06:29 (CET)
Děkuji. Tygr malajský je váš. Já bych pak s dovolením vylepšil tygra indického, neboť ten článek je zatím dosti bídný. Navíc je na něj zdaleka nejvíc materiálu. Sehnat něco o jiných poddruzích je poměrně obtížné (tedy ještě ussurijský je docela dobře zmapován). Rovněž tygr sumatránský by stál za rozšíření. Máte ještě vzkaz na diskuzi o tygrovi jávském - aby to byl DČ, tak bych tam určitě zakomponoval studii Mazáka J. H. a Grovese C. P., kteří tvrdí, že jde/šlo o samostatný druh.--Whitesachem (diskuse) 27. 1. 2016, 07:42 (CET)
Vím o tom, brzy připíšu. OJJ, Diskuse 27. 1. 2016, 15:12 (CET)

Nerad bych do Vás a Vachovce rýpal, ale mám v článku {{Pracuje se}}, proto bych upřednostňoval, aby do článku do zítra nikdo nezasahoval. Díky. OJJ, Diskuse 29. 1. 2016, 07:58 (CET)

@OJJ: Ok, sorry, bylo to v dobré víře, asi bych byl taky poněkud rozladěn, kdyby mi to někdo dělal.--Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2016, 08:20 (CET)
Já taky dobrou vůli předpokládal, jenom abyste o tom oba věděli. OJJ, Diskuse 29. 1. 2016, 08:48 (CET)
@OJJ: Znáte to, něco máte v hlavě a musí to ven ;). Navíc jsem viděl, že editoval i Vachovec, tak jsem si říkal, že jste se domluvili, že recenzenti můžou i přes šablonu. Mimochodem, jak tak koukám na ten Rampok macan, tak to jen potvrzuje mojí skepsi k různým pošahaným tradicím, na nichž se lpí, jak kdyby to byl národní poklad.--Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2016, 19:18 (CET)
Co se Vám na tom nezdá? Já to přeložil správně. OJJ, Diskuse 29. 1. 2016, 19:24 (CET)
@OJJ: Jak to myslíte? Já netvrdím, že ne. Mluvím o té tradici jako takové, o tom že mi přijde tento druh zábavy dosti úchylným, i když uznávám, že je to zajímavé.--Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2016, 19:35 (CET)
Tak to jo. OJJ, Diskuse 30. 1. 2016, 10:28 (CET)

Tygr sumaterský

Omlouvám se za přehlédnutí Vaší šablony {{Pracuje se}}. --Vachovec1 (diskuse) 29. 1. 2016, 19:18 (CET)

@Vachovec1: Neva, já na to tak nelpím. OJJ, Diskuse 29. 1. 2016, 19:23 (CET)
@OJJ: To neměla být omluva Vám za článek Tygr jávský , ale kolegovi za článek Tygr sumaterský (který jsem editoval před chvílí). --Vachovec1 (diskuse) 29. 1. 2016, 19:34 (CET)
@Vachovec1: V pohodě. Občas mi to nedá a ujede mi tam zaujatý POV, je třeba mě/se více krotit.--Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2016, 19:44 (CET)

Portál:Živočichové/Soutěž

Vyhrál jste soutěž Portálu:Živočichové a náleží Vám toto vyznamenání. Váš článek bude uveden v živočišném portálu v měsíci březnu. Děkuji za účast a přeji mnoho hezkých článků do budoucna. --OJJ, Diskuse 16. 2. 2016, 07:21 (CET)

Děkuji. Vyznamenání se povedlo! --Whitesachem (diskuse) 16. 2. 2016, 18:19 (CET)
Opožděně gratuluji! --Jan KovářBK (diskuse) 26. 2. 2016, 12:30 (CET)
Děkuji. --Whitesachem (diskuse) 26. 2. 2016, 18:29 (CET)

Wikikytička + Panthera pardus spelaea

Wikikytička

Dobrý den,

chci touto wikikytičkou ocenit Vaše zásluhy za vylepšování a tvorbu biologických článků, zejména o kočkovitých šelmách.

Rád bych pouze upozornil na doporučení (Nápověda:Biologické články#Základní struktura článku) uvádět nejprve existující české jméno, až pak odborné pojmenování. Ne že by mi to vadilo opačně, ale u některých jiných wikipedistů to může být důvodem pro svatou válku :-). Proto doporučuji přesun na Levhart jeskynní s přesměrováním (do redirektového článku přidat Kategorie:Přesměrování z vědeckého jména) a úpravu první věty (až bude čas, je to z mého pohledu formalita).

Zdraví Petr Karel (diskuse) 26. 2. 2016, 12:00 (CET)

Děkuji Vám za vyznamenání. K Vašemu upozornění: vím o tom a obvykle toto pravidlo dodržuji, ale tentokrát jsem to udělal opačně, protože české jméno není zažité a vůbec taxonomie poddruhu je (jak už to u vyhynulých zvířat bývá) nejistá. V podstatě jde jen o překlad vědeckého jména, nikoliv o oficiálně uznávaný český pojem. Asi to ještě přepracuji tak, aby to bylo jasné. --Whitesachem (diskuse) 26. 2. 2016, 12:26 (CET)

Vřešťan pláštíkový

Neměl byste chuť zrecenzovat? --OJJ, Diskuse 7. 3. 2016, 09:58 (CET)

Mrknu na to během týdne. --Whitesachem (diskuse) 7. 3. 2016, 10:27 (CET)
též. --OJJ, Diskuse 7. 3. 2016, 10:27 (CET)

Ohrožené druhy

Zdravím Whitesachema, teď zrovna píšu článek o vyhynulém jelenovi a napadá mě, jestli nechcete se mnou založit třeba portál o ohrožených/vyhynulých zvířatech. Sám bych se o to už opravdu postarat nedokázal a přijde mi to jako dobrý nápad, seznámit veřejnost s touto problematikou. OJJ, Diskuse 12. 3. 2016, 14:38 (CET)

@OJJ: Tak jako nápad je to dobrý, ale popravdě nevím, jak se portály zakládají a udržují, nikdy jsem to nezkoušel a nedělal. Teď mám zrovna období, že hodně do Wiki přispívám, tak proč toho nevyužít. Kdoví co bude za nějakou dobu, třeba mě to přestane bavit nebo nebudu mít čas anebo obojí. --Whitesachem (diskuse) 12. 3. 2016, 16:49 (CET)
Dobře, zkusím něco později udělat. Portál vizte Nápověda:Wikiportál, domnívám se, že vyhynulých druhů tu máme až dost a ohrožených jakbysmet. Nazval bych to Portál:Vyhynulé a ohrožené druhy, odpovídalo by to en:Portal:Extinct and endangered species. Editují se jednotlivé podstránky, třeba takhle. Zhruba jednou za měsíc by se mělo obměnit. Takže si to promyslete ještě teď a dejte mi když tak vědět, můžete i mailem. S pozdravem. --OJJ, Diskuse 12. 3. 2016, 16:55 (CET)
@OJJ: Já si to promyslím a dám vědět. --Whitesachem (diskuse) 12. 3. 2016, 17:09 (CET)

Tygr j.

Nemohl bych si s tím pohrát sám? OJJ, Diskuse 24. 3. 2016, 09:44 (CET)

+ kde jste vzal tu knihu? Docela rád bych se podíval i volnočasově, mimo práce na tygrovi ;). Hezké Velikonoce. --OJJ, Diskuse 24. 3. 2016, 09:55 (CET)
Kniha je dostupná na internetu (http://www.petermaas.nl/extinct/community/ebooks/Hoogerwerf1970_Part4-TheJavanTiger.pdf) a je to naprosto dokonalá pomocnice k výraznému rozšíření tohoto článku. Obávám se, že se do tygra jávského občas podívám a něco tam zedituji, nemyslím si, že je to vaše soukromá stránka, do níž nemá nikdo hrabat. Zvláště, když si člověk chce dát tu práci a pomoci tygrovi na NČ. Každopádně ale tedy hlavní iniciativu nechám na vás. --Whitesachem (diskuse) 24. 3. 2016, 10:05 (CET)
Ano, máme tu taky pravidla, takže si hrajte, ale zrovna překládám zbytek z fr a nerad bych e. k. Zatím je tam pracuje se, pak můžete Vy. --OJJ, Diskuse 24. 3. 2016, 10:09 (CET)
Právě třeba tohle teď překládám a není příjemné mít konflikt. Takže něco doplním z fr a zdroje, pak si hrajte Vy, ano. A omlouvám se možná za můj tón, nemyslil jsem nic ve zlém. --OJJ, Diskuse 24. 3. 2016, 10:17 (CET)
Já to na jednu stranu chápu, téměř každý si hýčká "své děťátko". Ale myslím si, že na NČ je docela výhodné spolupracovat ve vícero lidech, kteří mají zájem projekt vylepšit. Já na to teď pár dní stejně nesáhnu, budu mít odpoledne a zítra jinou práci, takže to zatím zcela nechávám na Vás. --Whitesachem (diskuse) 24. 3. 2016, 10:30 (CET)
Klidně. Už mi zbývá jen Tygr jávský#V symbolice a mám to. --OJJ, Diskuse 24. 3. 2016, 10:34 (CET)

K recenzi

Tohle moc nepomůže. Zkuste se obrátit ještě sem. OJJ, Diskuse 8. 4. 2016, 09:16 (CEST)

Promiňte za tyknutí, když si vykáme. OJJ, Diskuse 8. 4. 2016, 09:19 (CEST)
@OJJ: Jj, díky za upozornění, kolegu V. Dostála jsem již zkoušel, nestíhá. Zatím to ještě tak nechám, když to nepůjde obešlu další kolegy. Všiml jsem si, že několik článků čeká na recenze poměrně dlouho, ačkoliv jde z mého pohledu o velmi důležitá témata, např. Globální oteplování, Prokop Holý. Myslím, že do toho Globálního oteplování se nikdo moc nechce pouštět, protože je to složité a zároveň kontroverzní téma, jenž není snadné ani psát ani recenzovat, je na to strašně moc zdrojů, které si mnohdy protiřečí a orientace v tématu vyžaduje dlouhé studium materiálů. Jinak co se týče tygra jávského - chceme NČ a je potřeba být v tomto případě perfekcionisty. Čili, když vrčím a mám připomínky, podobně jako @Vachovec1:, není to snaha něco blokovat, ale maximálně se přiblížit dokonalosti. Té se sice dosáhnout nedá, ale musíme o ní usilovat. To je podstata snažení ve všech oborech lidského konání. Stáhnul jsem si ten článek od Wessinga (The Last Tiger in East Java, 1995) a zkusím to podle něj ještě projít. --Whitesachem (diskuse) 8. 4. 2016, 10:36 (CEST)
@Whitesachem: To vím. Jak už jsem psal, jen jsem se obával, že si to dotyčný vycucal z prstu a chtěl jsem si to ověřit. Důvěřuj, ale prověřuj! Já třeba se všemi připomínkami nesouhlasím, teď mi tygr spíš připomíná galerii. Já jsem pro kb a kb textu, pár obrázků a galerii na konci, to je ale jen můj názor. Doplňuji si infa taky radši sám, to je pravda. Pokud píšu DČ, snažím se mít reference u každé věty. No, puntičkařím taky trochu :-). OJJ, Diskuse 8. 4. 2016, 10:57 (CEST)
Pokud jde ještě o ta děťátka, to bych se supil i u Geparda (který je teď lepší). Takový já nejsem :-). Ale když píšu DČ/NČ, rád mám nad vším 90% kontrolu. Třeba v celém úvodu chování je jen jeden ref. Osobně bych takovému článku hlas nedal. Taky můj názor. A hezký den. OJJ, Diskuse 8. 4. 2016, 11:03 (CEST)
@OJJ: Nesouhlasím s Vámi v pár věcech. Nesouhlasit nicméně můžeme s čímkoliv a je to jen názor o ničem, ale já uvedu i argumenty.
1) Gepard indický byl velmi chabý článek a je jedno, jestli to je nebo není něčí "dětátko", každý wikipedista, který má čas a schopnosti, by měl takovéto články opravovat a rozšiřovat, aniž by kontaktoval původního autora článku.
2) Dlouhý holý text prostě nevypadá dobře. Já jenom když vidím dlouhý text v článku bez obrázků, už to mě poněkud odrazuje to číst. Platí to ovšem především o wikipedii a jiná podobná média - knihy a odborné texty do toho nezahrnuji. Ale tohle není argument, to je můj názor.
3) Refy za každou větou či dokonce částí věty: tady si nejsem jist, jestli to není samoúčelná exhibice typu - nacpu tam tolik referencí, kolik jen jde, třeba udělám světový rekord. Ani odborné články v prestižních časopisech se nehemží tak moc referencemi, jako některé články zde. Rozhodně nefunguje korelace typu - čím víc referencí, tím lepší článek! Psal jsem několik článků do odborných historických časopisů a nikdy nepožadovali tak husté ozdrojování poznámkami (rozuměj refy), jako je občas k vidění zde. Já jsem pro referování kompaktních informací, nikoliv každé věty či dokonce každého druhého slova. Většinou dávám reference za několik vět či odstavec (občas samozřejmě i jen za jednu větu či informaci uvnitř věty), takto se refuje/poznámkuje ve všech mnou čtených a poznaných odborných časopisech. To je i má odpověď na Vaší výtku ohledně úvodu chování tygra jávského. Netvrdím však, že mám 100% pravdu, je to otázka, do diskuze, která již určitě na mnoha místech wikipedie proběhla (nevím, nestudoval jsem to).
4) Máte volné pole působnosti opravit to, co je dle Vašeho názoru nepřesně - tudíž klidně ten úvod k chování tygra jávského orefujte jinak. Pokud to bude dávat smysl a vylepší to podávanou informaci, nebráním se tomu. Pokud jde jen o to rozšířit počet poznámek/referencí, přijde mi to zbytečné a samoúčelné. Nesnažím se mít "své" články (či části, které jsem napsal) pod kontrolou, že mi do nich nikdo nesmí psát, ale sleduji je. Pokud je někdo vylepší, jsem jen rád. --Whitesachem (diskuse) 8. 4. 2016, 12:26 (CEST)
1) Právě. Kdybych opravdu chtěl "své" články ochraňovat před zásahy jiných, rozhodně bych nic takového netrpěl. To jsem jen vzal jen jako příklad.
2)-4) To je věc názoru. Já jsem zastáncem, že každá info má mít ref. Stejně tak s obrázky. Diskusi navazují na to, že v současné době se mi přeobrázkovaný článek nezdá. OJJ, Diskuse 8. 4. 2016, 12:41 (CEST)

WikiMěsto Mariánské Lázně

Ahoj, na základě Tvé kategorie dle Kategorie:Wikipedisté z Česka podle kraje bych Tě rád pozval na WikiMěsto Mariánské Lázně ve dnech 3.-5. června 2016. Bude to víkend zasvěcený editování, fotografování a popularizaci Wikipedie. Pokud máš dotazy, prosím ozvi se mi na mé diskuzní stránce nebo na vojtech.dostalwikimedia.cz, pokud máš zájem o účast, tak se prosím zaregistruj co nejdříve :-). Náklady jsou hrazeny z grantů Wikimedia ČR. Díky, pěkný den a sorry za případný spam, --Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 4. 2016, 16:35 (CEST)

@Vojtěch Dostál: Ahoj, díky za nabídku. Asi jí budu moci využít jen částečně. V sobotu 4.6. s velkou pravděpodobností nemohu, ale třeba na kus akce v pátek nebo v neděli by to šlo. --Whitesachem (diskuse) 18. 4. 2016, 17:02 (CEST)
Bezva, i to je fajn, zaregistruj se prosím s poznámkou, že to bude pravděpodobně bez přespání, a pošli mi update, kdyby se něco změnilo a třeba jsi mohl i na déle :-) dík,--Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 4. 2016, 22:59 (CEST)

Žralok bílý

Zdravím, taky to kolikrát dělám, ale opravdu větší pozor na náhled. 100 a více revizí je IMHO už moc. S pozdravem. OJJ, Diskuse 12. 5. 2016, 13:19 (CEST)

@OJJ: To je pravda, je jich moc, ale daň za výrazné rozšíření a hlavně upřesnění a ozdrojování té hrůzy, která tam byla předtím, visela tam X let, byla editovaná více než cca 300x a byla jednou z ostud wikipedie, je to relativně malá a přijatelná. Popravdě to dělám poměrně často i z toho důvodu, že leckdy nemám čas (a ani mozek to nebere) mít třeba hodinu či více otevřenou editaci článku a pečlivě ho procházet. --Whitesachem (diskuse) 12. 5. 2016, 14:13 (CEST)
@OJJ: Tohle už mi tuším někdo vytknul, ale obávám se, že v podobném duchu budu pokračovat nadále - prostě mnohdy nejsem schopen vidět víc editací najednou. --Whitesachem (diskuse) 12. 5. 2016, 21:11 (CEST)
Tak pracujte třeba tady. Via Wikipedista:OJJ/Kondor krocanovitý. Hezký den. OJJ, Diskuse 13. 5. 2016, 05:35 (CEST)

Wikipedista III. třídy

Děkuji. --Whitesachem (diskuse) 15. 5. 2016, 14:09 (CEST)

Wikikytička

Děkuji. --Whitesachem (diskuse) 2. 6. 2016, 20:42 (CEST)

Majna Rothschildova

Zdravím, cílem je DČ, inspiroval jsem se Vámi - žádný překlad mimo dvou vět, ohrožený druh, 0 DČ/NČ interwiki, poprosil bych o recenzi. Díky. --OJJ, Diskuse 9. 6. 2016, 16:37 (CEST)

P. S. Pak by to šlo někdy hodit i na ten náš portál. --OJJ, Diskuse 9. 6. 2016, 16:37 (CEST)

@OJJ: Zdravím. Mrknu na to, ale teď jsem trochu mimo wiki aktivitu, takže to vidím někdy příští týden +- --Whitesachem (diskuse) 9. 6. 2016, 20:42 (CEST)

Kosatka

Když už jsme u toho, největší ostudou zoologických DČ je Kosatka dravá s nevím kolika (nepočítal jsem) požadavky na zdroj a naprosto neozdrojovanými sekcemi, která byla svého času i NČ. Hodlám s ní něco v nejbližší době udělat, buď ozdrojovat nebo stáhnout. OJJ, Diskuse 4. 7. 2016, 16:51 (CEST)

Kosatka je ostudou především slovenské wiki - tu hrůzu, co tam mají, vedou jako „perfektný článok“. U nás je to také slabota a chtělo by to výrazně vylepšit nebo stáhnout hvězdičku, to je fakt. --Whitesachem (diskuse) 4. 7. 2016, 17:03 (CEST)

Irbis

Koukám, že jste rozšířil Irbisa o pár set B. Rád bych jen podotknul, že v DČ a NČ by měl mít hlavní slovo a provádět velké editace navrhovatel. Tudíž třeba rozšíření Irbisa (Tygra jávského) nemusejí přivítat s nadšením, zvláště pak, pokud Vachovec na diskusní stránce zmínil, že se na tom chystá pracovat. Takže spíš zmínit, co je třeba rozšířit, příp. přidat zdroje. Ono je i v NNČ psáno, že pokud chcete dotáhnout DČ na NČ, je důležité upozornit dotahovatele. Pěkný den. OJJ, Diskuse 12. 7. 2016, 19:38 (CEST)

+ a začít dokonce plnit připomínky je už přes čáru. Tady už jde taky o to, že ten dotyčný uživatel chtěl na tom článku pracovat a dělat za něj jeho práci mi nepřijde ani vhodné; je to jeho zodpovědnost. OJJ, Diskuse 12. 7. 2016, 19:43 (CEST)
Abych to shrnul - já jsem vylepšil obsah Wikipedie a vy mě za to peskujete. No, nelíbí se mi tento přístup. Předpokládám, že jsem zase porušil nějaké to vedlejší pravidlo, kterým mi hodláte ztížit mou (bohužel v současné době ochablou) snahu něco na wiki dělat. Kdybych zjistil u nějakého svého článku, že mi někdo přidal kvalitní informace, řekl bych „paráda, někoho to zajímá, čte to, vylepšuje“. Nevím, co na to řekne Vachovec1, doufám, že mu to vadit nebude, protože kdyby jo, tak už bych začal mít jisté pochybnosti o některých aspektech projektu. --Whitesachem (diskuse) 12. 7. 2016, 20:27 (CEST)
Já nemám vůči vylepšování článku námitky. Wikipedie je kolektivní projekt, články může upravovat a vylepšovat každý. Doporučení Wikipedie:Vlastnění článků hovoří jasně. --Vachovec1 (diskuse) 12. 7. 2016, 22:19 (CEST)
OK. Já jen taky upozorňoval na to, že Whitesachem za Vás řešil Vaše úkoly. OJJ, Diskuse 13. 7. 2016, 05:14 (CEST)
Ono není dobré navrhnout článek, na kterém pak budou plnit vlastní připomínky recenzenti. Prostě se mi nelíbí převzetí nominace Whitesachemem a řešení Vašich poviností. OJJ, Diskuse 13. 7. 2016, 05:48 (CEST)

Levhart skvrnitý

Co z toho bude? Má to na NČ. OJJ, Diskuse 3. 8. 2016, 17:50 (CEST)

No chtěl bych, ale cesta bude ještě dlouhá. Počítám tak ještě týden, než dodělám všechny kapitoly do hrubých rysů. A pak všechny náležitosti typu altů, jazyk u refů, nezlomitelné mezery, dozdrojování, kontrola gramatiky. Odhaduju, že někdy v druhé půlce srpna by snad mohlo být hotovo. --Whitesachem (diskuse) 3. 8. 2016, 18:07 (CEST)
Těším se, taky něco chystám. OJJ, Diskuse 3. 8. 2016, 18:16 (CEST)

Řád kočky Šklíby

Děkuji. Jinak tu masožravku jsem viděl v nějakém dokumentu (od koho jiného než legendy Davida A.), zajímavá rostlinka, ale přeložit ten článek dá určitě fušku. --Whitesachem (diskuse) 3. 8. 2016, 20:24 (CEST)
Nebylo to náhodou Soukromý život rostlin? Viděl jsem (tam jsem ji také poprvé objevil), vlastně se snažím shlédnout všechny jeho dokumenty. :-) V našem článku bohužel řada filmů chybí. Jo a (pahýlovitě) jsem zamodřil tu tanu, která požírá ten nektar a pak do té rostliny kálí. Uvidím, jak to vyjde. Mějte se, však ten levhart nebude o nic horší! --OJJ, Diskuse 4. 8. 2016, 09:23 (CEST)
Také gratuluji. Ta masožravka, kterou má vyhlédnutou kolega OJJ, by při dobrém překladu nepochybně aspirovala na NČ, ale překlad bude opravdu tvrdý oříšek. Nevím, jestli bych si na to já osobně troufl. --Vachovec1 (diskuse) 3. 8. 2016, 20:34 (CEST)
@Vachovec1: To bude. A na tu metu bych chtěl taky dosáhnout. A samozřejmě nejen překladem, ale i sbíráním vlastních zdrojů a informací z webů, literatur, periodik... Dufám, že budeš alespoň připomínkovat, pokud se na to vůbec vrhnu, ale vidím to slibně. Už jsem poprosil i Janna, jestli by mi pomohl k tomu s čínskou verzí. --OJJ, Diskuse 4. 8. 2016, 09:23 (CEST)
Já bych to nedal určitě, botanika není mou silnou stránkou. Ale rozhodně by stálo za to, vylepšit nějakého toho slavného biologa. Třeba ikona popularizačních dokumentů Sir David Attenborough by si to zasloužil a nejen proto, že mu letos bylo 90. Ten chlap toho pro naší planetu udělal víc než celá armáda různých celebrit, politiků, sportovců, modelek, zpěváků, herců a jiných, jejímiž udržovanými články se to tu jen hemží. --Whitesachem (diskuse) 3. 8. 2016, 23:24 (CEST)
Mou nejsilnější taky ne, ale láčkovky mám v oblibě. Uvidíme. --OJJ, Diskuse 4. 8. 2016, 09:23 (CEST)
@Vachovec1: Mám zatím na pískovišti, můžete sledovat. Trochu mě angličtí kolegové "naštvali", že nedali literaturu a eo do citačních šablon, takže 2x tolik práce... Jo a k tomu jsem našel práci na 12 stránek o tom trusu... Takže, držte mi palce. --OJJ, Diskuse 10. 8. 2016, 17:33 (CEST)

Žralok tygří

Přidal jsem mezi DČ. Díky za kvalitní článek, přidávám kytičku jako poděkování a těším se na další kvalitní příspěvky. Budu rád, pokud se k tvorbě DČ vrátíte. --OJJ, Diskuse 6. 8. 2016, 08:14 (CEST)

@OJJ: Děkuji. No jak už jsem psal, zkusím dotáhnout levharta na NČ, ale to bude ještě dlouhá a náročná práce. Objednal jsem si kvůli tomu i jednu knihu MVS, tak snad dorazí. --Whitesachem (diskuse) 6. 8. 2016, 09:02 (CEST)
S levhartem držím palce. Já po olympiádě plánuji nominovat na NČ toho irbise, teď dělám na varanu komodském (zatím to mám na pískovišti). Také mám objednáno přes MVS: [2]. --Vachovec1 (diskuse) 6. 8. 2016, 23:31 (CEST)
Varan vypadá taky zajímavě. Myslím, že zvířata se poslední dobou hodně pozvedla. --Whitesachem (diskuse) 7. 8. 2016, 08:07 (CEST)
Jojo. Dal jsem si za cíl to trošku zpopularizovat a vtáhnout do toho i ostatní. Tak, povedlo se, šiřme to dál! --OJJ, Diskuse 7. 8. 2016, 08:56 (CEST)

Levhart

Tak to pozor, to riskujete... :-) Znám i případy, kdy NČ stál někoho z Wiki (Atilla). Řekl bych, že je ti už teď dost dlouhé, tak co ty důležité knihy dát do literatury? Jinak můžu posloužit svou literaturou nedůležitou. OJJ, Diskuse 27. 8. 2016, 06:12 (CEST)

@OJJ: Tak teď popravdě nerozumím, co tím myslíte. Miroslav Šimek? NČ stál někoho z Wiki (Atilla)? Důležité knihy už v literatuře jsou, ale nemám je fyzicky, tudíž s nimi nemohu pracovat. Jaké knihy máte? --Whitesachem (diskuse) 27. 8. 2016, 08:07 (CEST)
To bylo v takové scénce, tak mě to napadlo. Ano, jestli jsem to dobře pochopil, Atilla se snažil dotáhnout Napoleona do NČ, rozhádal se a od té doby needituje. Takže jsem se trošku polekal ;). Mám tu třeba Verhefovou, nějaké poddruhy na Ohrožené druhy zvilřat a něco se tu ještě najde. OJJ, Diskuse 27. 8. 2016, 08:48 (CEST)
Aha, takže Miloslav Šimek, nikoliv Miroslav Šimek. No já potřebuju speciální publikace (např. https://www.amazon.co.uk/Leopard-Peter-Turnbull-Kemp/dp/B0000COAKA), encyklopedie využívám jen na menší články. Bohužel ty dvě knihy, co sháním, MVS nemá, musela by je za poměrně velký peníz objednat ze zahraničí. Obsahují hodně informací o kultuře a historii, které se na netu shánějí velmi obtížně. Asi využiju z google books, ale tam je jen kousek. U levharta zatím žádné hádky nejsou, jen mě už trochu zmáhá. --Whitesachem (diskuse) 27. 8. 2016, 09:29 (CEST)
Jo. Mobil mi kolikrát přepíše správná slova :( na "četnější", nebo podle čeho se to řadí... Těším se na článek! OJJ, Diskuse 27. 8. 2016, 09:51 (CEST)

Levhart skvrnitý - IUCN

Zdravím. K těm subspeciím - v hlavním článku (Panthera pardus) píšou:

  • Assessments for five of the subspecies (kotiya, melas, mimr, orientalis and saxicolor) were published in 2008. However, as these have not been reassessed separately as part of the 2015 reassessment of the species as a whole, they are not displayed here, as the information contained in the species account often differs from that in the older subspecies assessments. The 2008 subspecies-level assessments are available on request from the IUCN Red List Unit.

Možná by šlo použít informace ze zmíněného hlavního článku? Poměrně rozsáhlé info k jednotlivým poddruhům je v jednotlivých sekcích (Geographic Range, Population…). --Vachovec1 (diskuse) 20. 9. 2016, 19:46 (CEST)

@Vachovec1: Díky za upozornění, všiml jsem si, že jednotlivé subspecie vyřadili, neboť chyběly aktuální data a naopak zásadně přepracovaný popis druhu je má suplovat. Očekávám ale, že je postupně zase budou doplňovat. Především se čeká na vyhodnocení levharta indočínského, který nebyl nikdy komplexně zkoumán a i fotek je k němu minimum. V hlavním článku už to vedu v patrnosti a nefunkční odkazy jsem vyřadil, totéž budu muset udělat u jednotlivých poddruhů. --Whitesachem (diskuse) 20. 9. 2016, 20:31 (CEST)
A podobně „bídně“ je na tom ostatně i levhart čínský. --Whitesachem (diskuse) 20. 9. 2016, 20:35 (CEST)
A předpokládám, že se nějaká velká revize chystá i u irbisa, neboť IUCN report je 8 let starý, tudíž dosti neaktuální. No každopádně přeju všem vědcům, kteří na těchto projektech dělají, hodně štěstí a mají můj obdiv. --Whitesachem (diskuse) 20. 9. 2016, 20:49 (CEST)

Do půlky listopadu se na to podívám. OJJ, Diskuse 11. 10. 2016, 13:34 (CEST)

Náhled

Zdravím, dík moc za kvalitní příspěvky, ale snažte se opravdu trošku víc používat náhled, taky mám články s pracuje se, ale tolik revizí nevyplodím ;). Zvláště u velkých článků je vhodno článek dělat má vlastním pískovišti jako já. Takhle to znepřehledňuje historii. Díky. OJJ, Diskuse 2. 10. 2016, 08:49 (CEST)

Velké kočky

Zdravím. K editaci [3]: pokud chcete z taxoboxu odstranit mapu (souhlasím, že je hodně podivná a nepřesná), máte několik možností. Za prvé: smazat příslušné tvrzení na wikidatech. Za druhé: přidat do taxoboxu parametr mapa rozšíření a ponechat jej nevyplněný. Nastavení taxoboxu je momentálně takové, že v této situaci se mapa z wikidat nepřebere (můžete vyzkoušet). --Vachovec1 (diskuse) 16. 10. 2016, 11:19 (CEST)

Dingo

Zajímalo by mě, co chcete předělávat a rozšířit na NČ... ;) OJJ, Diskuse 25. 10. 2016, 17:17 (CEST)

@OJJ: OtázkaOtázka Teď jsem nějak mimo. Jak to myslíte? Co s tím má co dělat dingo? --Whitesachem (diskuse) 25. 10. 2016, 18:26 (CEST)
Máte na UP, že ho chcete rozšířit ;), OJJ, Diskuse 25. 10. 2016, 18:33 (CEST)
Aha, no jo, já už na to dávno zapomněl, že to tam mám. Tak odmažu... Ale na druhou stranu, vždycky je co zlepšovat ;-) --Whitesachem (diskuse) 25. 10. 2016, 18:41 (CEST)

Dinofelis

Díky za tu kořist :), zdroj tam doplním, bylo to mám dojem v literatuře (obyčejně když jsem líný nedělám řádkové refy, jen je vypíšu :)). Nechcete opravit toho lidožravého levharta? Škoda šablony {{Neověřeno}}. Já z koček chystám rod Xenosmilus, třeba bude i nč. OJJ, Diskuse 8. 11. 2016, 06:12 (CET)

Dřív jsem si hlavu s refy taky nelámal (viz Homotherium či Homo heidelbergensis), ale teď je většinou dávám, tedy kromě pahýlů a krátkých článků. Lidožravý levhart? Myslíte asi Megantereon, ale to není levhart. Xenosmilus jako NČ? Z jakých zdrojů? --Whitesachem (diskuse) 8. 11. 2016, 08:44 (CET)
Jj. Min. DČ, mám k dispozici asi 50 str. knihy. OJJ, Diskuse 8. 11. 2016, 08:51 (CET)
Megantereona předělávám, člověk najednou zjistí, že ač šlo o překlad enwiki, tak je spousta věcí poněkud jinak. Jak se kniha jmenuje? --Whitesachem (diskuse) 8. 11. 2016, 21:15 (CET)
Díky! Kniha je dostupná na GBooks a je to The Other Saber-tooths: Scimitar-tooth Cats of the Western Hemisphere, důkladně jsem nezkoumal, ale ke Xenosmilovi je tam toho hodně a třeba i k dalším věcem. Mimoto mám odborný časopis s detailním popisem a pravděpodobným chováním. A protože NČ z pravěkého období nemáme, přijde mi to jako dobrý nápad. OJJ, Diskuse 11. 11. 2016, 08:05 (CET)
No ten pravěk je tu vesměs velmi bídný. Megantereona možná zkusím na DČ, nějak mě to začalo bavit, případně předělám Homotherium na DČ. Mám teď pěknou knihu o šavlozubých a jiných pravěkých kočičkách, takže by to šlo a čekám na další. I když rychlost udělení DČ u mnou nominovaných článků je velmi bídná, evidentně budu muset žádat recenzenty jmenovitě, jak to děláte Vy. Zatímco Vám zrecenzuje 15 lidí 3 články, za stejnou dobu já mám 1 recenzi u 1 článku. To je poněkud demotivující. --Whitesachem (diskuse) 11. 11. 2016, 13:01 (CET)
Budu se těšit. A propos, všiml jste si, že většina pravěkých článků je refována blogy, včetně DČ? Taky se kouknu na levharta, mám teď ale na Wikipedii hodně práce. OJJ, Diskuse 11. 11. 2016, 13:07 (CET)

Copy-paste

Tohle je špatně, copy-paste se nevyužívá. OJJ, Diskuse 29. 11. 2016, 18:50 (CET)

Nikdy jsem nepřesouval, tak jsem zvolil logický postup. --Whitesachem (diskuse) 29. 11. 2016, 18:53 (CET)
Nápověda:Přejmenování stránky#Oprava copy&paste přesunů (pouze správci), když jinak kliknete na záložku další, rozbalí se možnost. OJJ, Diskuse 29. 11. 2016, 18:56 (CET)
Mnohé místní návody asi nikdy nepochopím. --Whitesachem (diskuse) 29. 11. 2016, 18:59 (CET)
Už jsem požádal o nápravu na NS. Příště tedy takto. Pěkný večer, OJJ, Diskuse 29. 11. 2016, 19:00 (CET)

Dobrý den, ten důvod, proč se nemá přesouvat pomocí copy/paste je ten, že se tak přijde o historii hesla. Nedá se pak dohledat, kdo tam co napsal, kdy kdo co změnil atd. Je proto potřeba pro přesun použít pro příště tlačítko "přesunout", které vezme celou stránku včetně její historie a přesune jí na nový název. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 29. 11. 2016, 19:04 (CET)

Ano díky, snad už to příště udělám ok. --Whitesachem (diskuse) 29. 11. 2016, 19:28 (CET)

Info

Tak levhart už je dorecenzovaný, pár připomínek by tam ještě bylo, pak si myslím, že to bude 100 % DČ. Jestli chcete nominovat na NČ, doporučuji se obrnit trpělivostí, vizte dinga, irbisa či tu láčkovku. --OJJ, Diskuse 14. 12. 2016, 10:16 (CET)

P. S. Jak jste se zajímal o Indiány, teď koukám, že Bitva u Little Bighornu by chtěla výrazně zkvalitnit.

Chtěla, ale nejlépe bychom udělali, kdyby někdo přeložil anglickou verzi. --Whitesachem (diskuse) 18. 12. 2016, 20:14 (CET)
Gratuluji k DČ u Levharta (a myslím, že nominace bude lehčí než recenze, přinejmenším OJJák se s přípomínkama nejspíš už ukojil ;) --Jann (diskuse) 18. 12. 2016, 19:06 (CET)
Děkuji. V to doufám, neboť prací na tom článku jsem strávil mnoho měsíců a ani diplomku jsem neměl tak důkladně ozdrojovanou :-D. --Whitesachem (diskuse) 18. 12. 2016, 20:14 (CET)

Václav Skalník a Levhart skvrnitý

Ahoj, klidně ale zahlasuj, když už ses na tu nominaci dostal. :-) Ostatně na Wikiměstě jsi byl také. ;-) --Jan Polák (diskuse) 18. 12. 2016, 22:18 (CET)

Ahoj, tuším, že jde o první takovou nominaci z onoho wikiměsta, že? Podívám se na něj ;-) --Whitesachem (diskuse) 19. 12. 2016, 07:28 (CET)
Skoro bych řekl, že z Wikiměst vůbec. --Jan Polák (diskuse) 19. 12. 2016, 07:31 (CET)

Poděkování za levharta skvrnitého

Ahoj, narazil jsem na článek levhart skvrnitý. Nečetl jsem jej celý, ale dovolím si vyjádřit obdiv nad rozsahem a tím pádem i nad investovaným časem a úsilím. Děkuji, vskutku impozantní!

Všiml jsem si dvou odkazů na rozcestníky: guerézy, ... mangabeje,, tak zvaž, zda by se nedaly odkazy konkretizovat.

Pak bych měl jinou věc k zamyšlení: článek má 136 kB textu (180 kB ve zdrojáku). To už je dle mého názoru rozsah hodný pěkné brožury, což je jistě výhodou, pokud člověk chce jít trochu pod povrch, ale dle mého názoru to může snižovat přehlednost a stravitelnost článku pro lehké seznámení. Absolutně netuším, jaká jsou v této oblasti doporučení Wikipedie, nicméně se stejně budu řečnicky ptát, zda by další etapou vývoje článku nemělo být rozsekání současné podoby článku do několika samostatných článků, např. Taxonomie levharta skvrnitého, Rozšíření levharta skvrnitého, atd., které by v současné úrovni podrobnosti zachovávaly text, zatímco v hlavním článku by se objevil zjednodušený, přehledový text s odkazy na tyto specializované články. Aneb evoluci, stavbu těla, chování atd. u člověka se také nesnažíme komplexně pokrýt v jednom megačlánku, ale sekáme to do specializovanějších. Nejsem sto spolehlivě posoudit, zda zjednodušený článek společně s několika specializovanými bude znamenat vyšší přidanou hodnotu pro uživatele, ale odhaduji to tak. --Adam Hauner (diskuse) 30. 12. 2016, 15:34 (CET)

--Adam Hauner (diskuse) 30. 12. 2016, 15:34 (CET)

@Adam Hauner: Děkuji za pochvalu, potěšila. Co se týče rozcestníků - problém v tomto případě je, že čeština ony dva výrazy používá pro několik rodů. Rozcestník mi v tomto případě přijde jako nejmenší zlo. Jinak bych musel rozepsat všech cca 17 druhů gueréz a 12 druhů mangabejů anebo alespoň uvést 5 rodů těchto primátů. Nevím teď přesně, jestli levhart zabíjí všechny druhy těchto opic, ale jak ho znám, tak je to možné. Co se týče délky, ano už to je dost dlouhé (v současnosti 20. nejdelší článek), ale myslím, že členit to na samostatné články by bylo velmi nestandardní (neznám jediné zvíře, které to má). Snad možná sekce „levharti v lidské kultuře a historii“ a „lidožraví levharti“ by mohly mít samostatný delší článek. Na druhou stranu, ten článek už nepotřebuje do budoucna nějak doplňovat, jen aktualizovat. Jinak orientace v textu je díky rozčlenění a obsahu přehledná. Navíc abstrakt (úvod) je dosti obsáhlý a pro základní informace plně dostačující. A konečně se přiznám, že mám k tomu dílku osobní vazbu a nerad bych ho nějak okrajoval, i když vím, že vlastnění článků na wikipedii neeexistuje. Ale kdybys našel nějakou část, která je zbytečná či příliš rozbujelá, můžeme samozřejmě probrat její zeštíhlení. --Whitesachem (diskuse) 30. 12. 2016, 19:32 (CET)
S těmi lidožravci bych souhlasil, to není zas tak důležité a klidně by šlo něco vyčlenit. Zbytek nééé. OJJ, Diskuse 30. 12. 2016, 19:40 (CET)

Takže bez rozdělení? Škoda, těšil jsem se na článek Stavba vnitřního ucha levharta skvrnitého ;-) --Adam Hauner (diskuse) 30. 12. 2016, 23:38 (CET)

Dobré články

Díky za zařazení. Jen je vždycky nutné doplnit článek na seznam dobrých článků a upravit status na Wikidatech. Díky. --OJJ, Diskuse 1. 1. 2017, 14:43 (CET)

Rys (zoologie)

OK :). Já jdu už konečně na ty pravěké kočičky. :) --OJJ, Diskuse 8. 1. 2017, 16:07 (CET)

Tak hodně zdaru. Já se v příštích článcích budu držet blíž domovu, nejen exotická zvířata je potřeba mít kvalitní. --Whitesachem (diskuse) 8. 1. 2017, 21:34 (CET)
Záměr vylepšit článek Rys (zoologie) rozhodně chválím. Já bych někdy v budoucnu chtěl vylepšit rysa červeného, toho máme u nás v Plzni v ZOO. Pokud mě ale někdo předběhne, vadit mi to nebude. --Vachovec1 (diskuse) 8. 1. 2017, 23:57 (CET)

Železná hvězda kvalitního wikipedisty

Gratuluji k NČ. Láďa mě předběhl, chtěl jsem uzavřít teď. OJJ, Diskuse 18. 1. 2017, 05:33 (CET)
Také gratuluji, ani jsem si neuvědomil, že už je konec a nestihl Tě podpořit. Tak tedy ještě jednou gratuluji. :-) --Jan Polák (diskuse) 18. 1. 2017, 06:05 (CET)
Děkuji. Jsem nicméně rozhodnut omezit pro příště rozsah svých příspěvků pod 200 kB/článek :-D. --Whitesachem (diskuse) 18. 1. 2017, 16:01 (CET)
Nééé. Zkuste napsat 1000 kB, to tu ještě nemáme. :) Jinak podle Antona začínám psát toto, koukám i na en pro inspiraci zdroji. To by jeden nevěřil, co tam všechno nemají neověřené. Třeba to, že jej Lund pojmenoval jako Hyaenodon, což se ve zdroji nepíše. --OJJ, Diskuse 18. 1. 2017, 16:16 (CET)
Vedle gratulace Whitesachemovi si dovolím obecně doporučit určitou soudnost s rozsahem článku a sny o 1 MB článcích nechat nenaplněné. --Adam Hauner (diskuse) 18. 1. 2017, 16:38 (CET)
Levhart je dlouhý, ale stojí za přečtení. Výborné dílo, gratuluji. --Jann (diskuse) 18. 1. 2017, 19:50 (CET)

Díky, myslím, že teď se nějakou dobu budu držet při zemi (pod 100 kB), takže 1 MB skutečně nehrozí, ale třeba články Dějiny světa nebo Vesmír bych si dovedl představit klidně i delší ;-). --Whitesachem (diskuse) 18. 1. 2017, 19:59 (CET)

The Hunters or the Hunted

Postupně sháním literaturu ke lvům (zapisuju si to sem) a stáhnul jsem si tuhle knihu, kterou jsi použil u levharta. Nevíš, kde tam je lev? Chybí mi jedna stránka rejstříku a hledání mi v tom moc nefunguje. --OJJ, Diskuse 28. 1. 2017, 07:54 (CET)

  • Lev tam skoro není, jen krátká zmínka na str 156, jinde jsem nenašel, ale popravdě není úplně jednoduché tu knihu projít. --Whitesachem (diskuse) 28. 1. 2017, 09:20 (CET) Jo a na tom pískovišti máš blbě jména: není to Sanquist ale Sunquist.--Whitesachem (diskuse) 28. 1. 2017, 09:59 (CET)
    • Díky, stejně teď ještě dopíšu tu chobotnici. Jinak už jsem našel toho šotka, já to opravil a zapomněl uložit nebo spadlo při ukládání. --OJJ, Diskuse 1. 2. 2017, 14:40 (CET)

Návrhy zajímavostí

Dovolte drobné připomenutí úvodní věty sekce Návrhy:

Nové návrhy uvádějte vždy nahoru dané sekce.

S pozdravem Petr Karel (diskuse) 10. 2. 2017, 09:51 (CET)

Vím o tom, ale držím se slepě davu, který přidává většinou dolů. --Whitesachem (diskuse) 10. 2. 2017, 10:37 (CET)
Škoda komentovat fakt, že děláte něco vědomě proti přání udržovatelů rubriky. Petr Karel (diskuse) 10. 2. 2017, 12:28 (CET)
Pevně doufám, že takto mentorujete všechny ty, co to přidávají stejně jako já. --Whitesachem (diskuse) 10. 2. 2017, 12:37 (CET)

Proč mám českou wikipedii tolik rád? Jednak pro tu přátelskou a pohodovou atmosféru, která tady vždycky panuje, jednak pro tu schopnost soustředit se vždy na to, co je pro kvalitu encyklopedického obsahu nejdůležitější.--Hnetubud (diskuse) 10. 2. 2017, 22:05 (CET)

No to rozhodně. To by například v Ottově slovníku naučném či Britannice člověk těžko pohledal. Ale jak víme, wikipedie není diskuzní fórum, takže už prosím dost. Slibuji, že se polepším. --Whitesachem (diskuse) 11. 2. 2017, 09:04 (CET)
@Petr Karel: O rubriku se starám a je mi úplně jedno, jestli je to nahoře nebo dole, dávám zajímavosti staré týden i rok. Whitesachem ať si to dává třeba doprostřed. :) --OJJ, Diskuse 11. 2. 2017, 09:07 (CET)

Rys

Pěkné, díky za to. Taky už plánuju podívat se na toho lva. OJJ, Diskuse 5. 3. 2017, 15:41 (CET)

Ale ještě je třeba dozdrojovat (nechce se mi). No lev dá určitě fušku. Popravdě já už mám teď zvířat trochu plné kecky. Ještě doplním savce, což je zatím hodně slabý článek, a asi se vrhnu na Heyidricha a Operaci Anthropoid - jednu z nejhrdinštějších událostí našich dějin. Chtělo by to DČ. --Whitesachem (diskuse) 5. 3. 2017, 17:21 (CET)
To já pak plánuju asi primáty, čolky a další. S Heydrichem neporadím, pro změnu jsem ale napsal o jednom vyhynulém zvířeti, je blbý, co všechno lidi vyhubili. OJJ, Diskuse 10. 3. 2017, 18:03 (CET)
Jo toho klokana jsem hned dal jako článek na portál, aspoň jsem nemusel pracně hledat... --Whitesachem (diskuse) 12. 3. 2017, 12:06 (CET)

Portia (rod)

Myslím, že už ses s čekáním na pavoučka natrápil dost. Nějaký velký problém jsem tam neviděl, proto označuji článek za oficiálně dobrý a přidávám entomologickou hvězdičku, která sice zobrazuje živočicha z trochu jiné třídy, jak asi my biologové rozponáme, ale mohla by potěšit. :-) Zoologické dobré a nejlepší články se nám za těch pár měsíců i Tvou vinou (a levhartem) pěkně rozrostly, na což se mě baví koukat. :-) Těším se na další pěkné příspěvky, teď to bude ta 2. světová válka nebo něco jiného? --OJJ, Diskuse 18. 6. 2017, 09:54 (CEST)

Děkuji a i za nezlom. mezery. Zrovna jsem na ně chtěl jít, nechával jsem je naposled, až bude článek hotov. Chtěl bych dělat něco z 2. světové války - hlavně ohledně atentátu na Heydricha, ale bohužel mi poslední dobou nejde a nejde se k tomu dokopat. --Whitesachem (diskuse) 18. 6. 2017, 10:41 (CEST)

Jimlíkov

Editaci jsem zrušil, protože to bylo silně podobné s textem na oficiálních stránkách. Pokud jsi autorem, odešli povolující email podle OTRS. Jestli je vilce takových článků (vč. překladů), bude nutné to opravit. OJJ, Diskuse 19. 6. 2017, 17:04 (CEST)

Autorem nejsem, ale mám knihu, z níž je to doslova opsáno na oněch stránkách. Jako ref jsem zvolil stránky, protože se zde (co vím) preferují online zdroje. Já to samozřejmě upravil, nicméně těžko se nějak zásadně pozměňují věty konstatující prostá fakta typu "Od r. 1981 byl přičleněn Jimlíkov spolu s Božíčany k městu Nová Role." Pokud budeme postupovat takto, pak můžeme smazat 3/4 wikipedie. --Whitesachem (diskuse) 19. 6. 2017, 17:21 (CEST)
Ono se tam toho podobalo víc, tak to pls. nějak naformuluj. Budu to brát jako jednorázovou věc, už jsem se bál pokračování LaSa a Fanouška kopané. OJJ, Diskuse 19. 6. 2017, 18:19 (CEST)

WikiProjekt Kočky

Ahoj, založil jsem menší projekt. Zapojíš se? Můžeme sdílet některé zdroje a dotahovat kočkovité mezi kvalitní články. OJJ, Diskuse 21. 7. 2017, 12:36 (CEST)

Fajn, ale neočekávej žádnou zázračnou aktivitu. :-) --Whitesachem (diskuse) 21. 7. 2017, 19:15 (CEST)
Kočky tady zatím baví dost lidí. :-) Samotnému mi sem chodí čtyři, tak proč nezaložit WikiProjekt a nějak to korigovat? Stačí se připsat. OJJ, Diskuse 21. 7. 2017, 19:25 (CEST)
Samotnému mi sem chodí čtyři? Chodí čtyři co? Jinak si prosím uprav info na portálu živočichové - margay není jediná kočka, která dokáže slézat hlavou dolů, umí to přinejmenším i levhart obláčkový (a tedy i Diardův). --Whitesachem (diskuse) 21. 7. 2017, 21:51 (CEST)
Čtyři kočky. :-) Postupně se přitoulaly. Jinak OpravenoOpraveno Opraveno. Do projektu jsem přidal články k úpravě a bez zdrojů, to bychom mohli společně dát (?). Přišlo mi to jako dobrý nápad. OJJ, Diskuse 23. 7. 2017, 10:38 (CEST)

Rozeta (zoologie)

Pane kolego, uznávám, že jako původní autor článku se jej snažíte redigovat podle svých představ. Ale sloučení textů a obrázků, které popisují dva docela rozdílné jevy s týmž názvem do jednoho odstavce a společné galerie rozhodně srozumitelnosti článku neprospívá. Původně jsem dokonce uvažoval, že bych rozetové uspořádání srsti popsal v novém článku, aby bylo jasné, že se jedná o jev zcela jiné podstaty. --Juniperbushman (diskuse) 10. 9. 2017, 22:10 (CEST)

@Juniperbushman: Nejsem žádný rozetolog, ale ... Nepřijde mi, že jde o jev zcela jiné podstaty - rozeta je prostě tvar barevné kresby na srsti. Nicméně, co jsem pochopil z obrázku toho morčete, tvoří ta barva úplný pás okolo těla zvířete. Nazývá se to pak skutečně rozeta? Holuba si nedovedu úplně jasně představit, obrázek by nebyl? Tak jak byl článek po vaší úpravě, vypadal jako dva nesouvisející články v jednom (už z toho důvodu dosti zvláštně), ale dle toho, co jsem psal výše, to souvislost má.--Whitesachem (diskuse) 14. 9. 2017, 16:32 (CEST)
U rozetových mutací se pojmem rozeta rozumí kruhovité uspořádání srsti bez ohledu na zbarvení. Asi by bylo vhodné uvést hned na začátku článku, že se pojmem rozeta označují dva rozdílné jevy. Právě „rozetová“ (neboli habešská) morčata jsou nejvíce pěstovaná zvířata s touto mutací (viz Google) nebo: [4].Tyto rozety („víry“) v srsti se nahodile vyskytují u všech savců i u lidí ve vlasech. --Juniperbushman (diskuse) 14. 9. 2017, 22:12 (CEST)

Zkrácení anotace

Dobrý den. Anotaci jsme zkrátil a změnil i obrázek, ale bohužel se to zatím neprojevilo, ať dělám co dělám. Několikrát jsme vymazal cache, ale to také nepomho. --Chalupa (diskuse) 14. 9. 2017, 17:57 (CEST)

Už se to projevilo. Promiňte, že jsem obtěžoval. --Chalupa (diskuse) 14. 9. 2017, 18:03 (CEST)


Slíďák ostronohý

Ahoj, kdybys měl náladu a chuť, mohu poprosit o článek o tomto pavoučkovi slíďák ostronohý? Mirek256 23. 9. 2017, 10:06 (CEST)

Ahoj, jo to by šlo, nejpozději do týdne bude. --Whitesachem (diskuse) 23. 9. 2017, 21:32 (CEST)

Ukliknutí

Dobrý den, omlouvám se za zrušení Vaší editace na stránce Franklinova expedice, bylo to nedopatření (dotyková obrazovka...). Vše jsem vrátil do původního stavu. --Perid (diskuse) 3. 12. 2017, 18:12 (CET)

@Perid: Už jsem se lekl, že tam chcete nechat původní verzi, která obsahovala obrovský kopec nedostatků. Jsem se už skoro začal chystat na svou první revertační válku ;-). --Whitesachem (diskuse) 3. 12. 2017, 18:19 (CET)
Moje by byla taky první, co se dá dělat, tak snad někdy příště... ;-) --Perid (diskuse) 3. 12. 2017, 18:26 (CET)

Železná hvězda kvalitního wikipedisty

Ahoj, díky. O megalodonovi vím. Já už dlouho plánuju dát do kupy různé zvířecí články s údržbovými šablonami, tak snad se k tomu konečně dokopu. --Whitesachem (diskuse) 11. 1. 2018, 18:10 (CET)

Lev severokonžský

Dobrý den, opravil jsem po Vás urgentní šablonu v hesle Lev severokonžský. Připomínám, že všechny urgentní šablony lze vkládat se "subst:", čímž si ušetříte práci a chybám se vyhnete. Rovněž nezapomínejte vkládat upozornění na diskusní stránku autora. Děkuji --Jvs 29. 1. 2018, 19:22 (CET)

@Jvs: Díky, nicméně nevím, co to je subst:. --Whitesachem (diskuse) 29. 1. 2018, 20:55 (CET)
Vložíte například {{subst:Významnost}} a uložíte. Automaticky se vloží se šablona včetně časové známky. --Jvs 30. 1. 2018, 07:45 (CET)
Ok. Technické věci jsem nikdy moc neovládal, obvykle jsem řešil tak, že jsem je překopíroval z již použitých v jiných článcích. Jinak autor byl mnohokrát upozorněn jinými osobami a nereaguje, další upozornění = ztráta času. --Whitesachem (diskuse) 2. 2. 2018, 00:12 (CET)

Vakomyš

Zdravím. Jistě víte, že přesuny stránek se neprovádí prostřednictvím copy+paste. Proto to nedělejte (vakotarbík vlnatý + vakomyš vlnatá). V případě potřeby požádejte o pomoc správce. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 4. 2. 2018, 19:40 (CET)

Ok. Myslím, že už mi to bylo vytknuto jednou. Předpokládám, že už si to zapamatuju. --Whitesachem (diskuse) 4. 2. 2018, 20:07 (CET)

Typhlodroumus pyri

KomentářKomentář Chci důrazně upozornit na nesprávnou a nerozvážnou editaci v mém článku (Typhlodromus pyri)! Rod vlníkovců vůbec neexistuje! Dbejte na editování s rozvahou, rozumem a pravdivými informacemi. Někdo by to mohl později pochopit jako vandalismus! Adámoz (diskuse) 14. 2. 2018, 18:17 (CET)

@Adámoz: Vážený wikipedisto Adámozi, díky za sdělení s množstvím vykřičníků. Máte pravdu, spletl jsem se, měli to být vlnovníci resp. vlnovníkovci, já z nich udělal vlníkovce. Rovněž jsem třásněnky zařadil do výčtu roztočů a ony jsou hmyz. Mea culpa... Mohl jste to nicméně opravit, nikoliv vymazat. A ještě jedna věc. Všimněte si, že jsem Vám odepsal, což Vy na Vaší diskusní straně neděláte. Polepšete se, prosím, marně se Vám snaží dopsat už celý zástup wikipedistů. --Whitesachem (diskuse) 14. 2. 2018, 19:01 (CET)

Recenze k Alexandr Pečerskij

Ahoj, máš pár poznámek v diskusi u hesla Alexandr Pečerskij. Mojmir Churavy (diskuse) 6. 4. 2018, 10:40 (CEST)

Papoušek karolinský

Ahoj, nedostal by ses k recenzi článku? V únoru jsem ho sepsal ke stoletému výročí vyhynutí. Díky. --OJJ, Diskuse 12. 5. 2018, 10:17 (CEST)

Pokusím se v době co nejdohlednější, což však asi nebude hned... Whitesachem (diskuse) 12. 5. 2018, 19:23 (CEST)

Wikikytička

Díky. Budu se snažit. Článků, které lze vylepšit, je tak asi 414 000 :-). Whitesachem (diskuse) 21. 10. 2018, 13:17 (CEST)

Jinak pokud bys měl zájem, dávám na vědomí [5]. --OJJ, Diskuse 21. 10. 2018, 13:06 (CEST)

Připojuji se ke gratulaci. --Michal Lenc (diskuse) 21. 10. 2018, 13:40 (CEST)

Užovka obojková

Ahoj, do článku Užovka obojková si vložil text, který se shoduje stímto [6]. Označil jsem to za copyvio. Pokud máš na text svolení autora a nebo je tvůj, tak myslím že si poradíš sám :-) --Khamul1 (diskuse) 15. 12. 2018, 14:19 (CET)

Za a to kolega nevložil, za b kopie Wiki (text mladší než článek). OJJ, Diskuse 15. 12. 2018, 14:24 (CET)
Pardon, moc se omlouvám, že jsem tě neprávem nařkl. Byl to omyl --Khamul1 (diskuse) 15. 12. 2018, 14:26 (CET)

Dronte

Ahoj, tak jsem to dopsal a dal k recenzím, chtěl bych Tě poprosit o připomínky, abychom měli obsahovou recenzi, ne jen kolikrát je ve výčtu dodo nebo dronte. :-) Výstupy jsem nějak tak shrnul tady, pravděpodobně bude třeba poladění překladu (pryč možné nepřesnosti/chyby vzniklé tak rozsáhlým překladem, lepší formulace), hlavně pak projiti těch doslovných citací (!!!!!!) a určitě i něco dalšího. DČ to prostě ještě není, ač to už Adámoz zaregistroval (viděl jsem, že napsal článek Drontovití, co jsem dneska upravil na přijatelnou úroveň) a každým dnem očekávám přilepení nového briliantového puzzlíku. :-D

Tak kdybys měl čas. Nespěchá to, klidně až po Novém roce. Hezké svátky. OJJ, Diskuse 18. 12. 2018, 18:59 (CET)

Ahoj, pokusím se na to mrknout někdy v mezidobí mezi 25. 12. a cca 6. 1. Je to dost dlouhý článek, tak to bude náročné. Whitesachem (diskuse) 18. 12. 2018, 19:12 (CET)
Díky, jak píšu, klidně až po Vánocích. :) OJJ, Diskuse 18. 12. 2018, 19:15 (CET)
@OJJ: Na toho doda mrknu až dodělám slona cejlonského, což doufám bude do dvou dnů. Tudíž to vidím někdy v průběhu příštího týdne, jo? Whitesachem (diskuse) 5. 1. 2019, 18:51 (CET)

ŽOO „Zákaz samostatného zakládání článků wikipedistou Adam8768“

Ahoj, ještě bych, když už pravidlo navrhuješ, definoval, co je ten „zkušený wikipedista“, který má Adamovi8768 schvalovat články. Musí něco splňovat (co?)? Mají to být správci? Ať se pak ještě netočíme na téhle věci, tedy kdo ještě není a kdo již je „zkušeným wikipedistou“. Díky. --Jan Polák (diskuse) 22. 12. 2018, 22:56 (CET)

Ahoj, no to jsi mě trochu zaskočil. Zkusím se nad tím zamyslet a doplnit. Napadá tě nějaká specifikace? Whitesachem (diskuse) 23. 12. 2018, 00:16 (CET)

Ebtomologie

Ahoj, nepodíval by ses na editace uživatele EntomologUK? Entomologie Tě zajímá víc než mě. OJJ, Diskuse 23. 12. 2018, 10:46 (CET)

Zkusím to. Vypadá to, že jde o nějakého nadšeného studenta-hubitele "škodlivého" hmyzu. Whitesachem (diskuse) 24. 12. 2018, 10:42 (CET)
+ ještě jsem zaregistroval Adámozovu mandelinku. Je celkem s podivem, že autor strojových překladů, co píše mnohdy pěkné pravopisné hrubice, pak cituje podobná periodika. OJJ, Diskuse 25. 12. 2018, 11:19 (CET)

Zbytečné přesměrování

Ahoj, díky, taky jsem čl. zaregistroval, ale neměl jsem čas. Příště tam hoď {{Smazat|důvod}}, ať to najdu, pouhým vyprázdněním to nesmažeš. :) OJJ, Diskuse 26. 12. 2018, 10:48 (CET)

Já to nechtěl smazat - počítal jsem, že než by se to smazalo, tak radši založím rychle článek do vyprázdněné stránky bez přesměrování. Whitesachem (diskuse) 26. 12. 2018, 12:35 (CET)

Ještě ze zoologie

Našel jsem ještě příspěvky jedné kolegyně, podle toho, co mi psala, tak taky mladší generace, ale zatvrzele necituje zdroje, ač podle mého tohle nebo tohle ty reference potřebuje. Upozorňoval snad i kolega @GeXeS:, já taky, průběžně to procházím, tak i Tobě pro info. OJJ, Diskuse 29. 12. 2018, 17:20 (CET)

No ta informace s kukačkou a jejími krahujcovými mimikry je zajímavá, mají ji i na enwiki, ale samozřejmě zdrojovanou a dokonce dvěma zdroji (viz např. https://academic.oup.com/beheco/article/22/3/574/268552). To s tím budníčkem nevím. Každopádně zdrojovat by se to mělo, o tom žádná. Ví kolegyně, co to je zdrojování a jak ho používat? Pamatuju si, že když jsem začínal, tak jsem zdroje/refy také uváděl sporadicky, spíš jsem to řešil, tak, že jsem na konci uvedl nějakou literaturu nebo externí odkazy. Whitesachem (diskuse) 29. 12. 2018, 19:11 (CET)
Tak už se mi konečně povedlo vysvětlit, sláva. :) Napadlo mě kontaktovat mailem. OJJ, Diskuse 29. 12. 2018, 19:13 (CET)
Kouknul jsem jí na diskusi a žádná její reakce. Je možné, že ani neví, že nějakou diskusní stránku má?! (opět má zkušenost - já objevil svou diskusní stránku taky až asi po půl roce nebo tak nějak :-D) Tak aspoň, že přes mail funguje. Jinak nepíše špatně, to bychom jí křivdili. Whitesachem (diskuse) 29. 12. 2018, 19:17 (CET)

Poděkování za psy

Zdravím.

Rád bych ti poděkoval, že ses pustil do vylepšení článků, které jsem kdysi založil, když jsem na wikipedii začínal. ;) Kdybys potřeboval s něčím z toho asistenci, rád pomůžu. --Fraxinus (diskuse) 2. 1. 2019, 21:46 (CET)

@Fraxinus.cs: Ahoj. Myslím, že je potřeba posouvat chvályhodnou činnost „otců zakladatelů“ stále dál. Vylepšování starých článků je teď, dle mého, hlavní prioritou wiki. Tudíž jen směle do toho. Whitesachem (diskuse) 3. 1. 2019, 07:54 (CET)

Gorila

Zdravím, vypadá to, že máme špatně nalinkované články. Podle EN to nevypadá tak, že by byla gorila nížinná a poddruhá nížinná západní, ale že je základním druhem gorila západní a ten má poddruh gorila nížinná západní, což tedy asi bude synonymum gorily nížinné. Máme tak špatně nalinkovaný článek místo na western lowland gorilla na western gorilla. Mohl byste to prosím potvrdit a případně v tom udělat pořádek (když už jste se toho dotknul)? Díky, --Palu (diskuse) 8. 1. 2019, 23:01 (CET)

Též zdravím. No bude to trochu oříšek, jak jsem na to tak předběžně mrknul, ale pokusit se můžu. Whitesachem (diskuse) 9. 1. 2019, 11:18 (CET)
@Palu: No konečně jsem se k tomu trochu dostal. Konzultoval jsem to s kamarádkou zooložkou, která pracuje na JČU v Č. Budějovicích. Říkala, že většina zoologů vůbec české názvosloví a taxonomii neřeší, řídí se mezinárodními názvy a studiemi v prestižních časopisech. Než se zde vymyslí nějaké názvosloví, tak mnohdy dojde k několika změnám v taxonomii na mezinárodní úrovni. Prolinkovat články "spolehlivě" tak jde pouze přes vědecké názvy, české tomu nemusí odpovídat. Můžou se tam napsat jako doplněk. V našem článku o rodu gorila máme uvedeny celkem tři klasifikace, podíváme-li se na Biolib, je tam klasifikace čtvrtá. Whitesachem (diskuse) 13. 2. 2019, 19:05 (CET)
No to je sice nějaká obecná pravda, nicméně to neřeší ten bordel tady :) Není jasné co je druh a co poddruh a jestli to tu vůbec máme dobře, včetně článku gorila. Chápu, že to je oříšek, ale pokud se to nedá dohromady, docela vážně hrozí, že budeme čtenáře uvádět v omyl a motat jim hlavu, jako jsem si ji zamotal já sám :) Nezdá se mi, že by české názvosloví bylo ohledně těchto goril nějak výrazně odlišné od anglického, spíš bych řekl, že v tom prostě jen nemáme jasno a potřebujeme najít ten správný zdroj. --Palu (diskuse) 13. 2. 2019, 22:19 (CET)

Zvolení do Arbitrážního výboru

Ahoj, gratuluji Ti ke zvolení členem Arbitrážního výboru. Před malým okamžikem jsem Ti přidělil práva člena AV, která Ti umožňují vidět smazané editace a pár dalších pasivních práv. Některý z kolegů Ti určitě brzy přidělí (nebo již přidělil) práva k interní wiki AV. Díky za Tvou ochotu připojit se do AV a přeji hodně štěstí. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 5. 2. 2019, 19:23 (CET)

Ahoj, děkuji. Snad se úkolů s tím spojených zhostím dobře. Přinejmenším zpočátku určitě uvítám jakoukoliv pomocnou ruku a radu. Whitesachem (diskuse) 5. 2. 2019, 19:31 (CET)
Gratuluji a doufám, že budete (budeš?) pro AV přínosem. --Chalupa (diskuse) 6. 2. 2019, 19:56 (CET)
Děkuji. Whitesachem (diskuse) 7. 2. 2019, 18:26 (CET)

Vyznamenání

Rozšiřovatelův řád

...za dobrý článek Žralok bílý a vůbec za řadu užitečných vylepšení Wikipedie. Srdečně zdravím,--Ioannes Pragensis (diskuse) 7. 2. 2019, 19:23 (CET)

Děkuji. S tím žralokem jsem se docela natrápil, neb to byl téměř čistý překlad včetně refů/šablon, které byly původně v enwiki podobě. Už jsem i zvažoval dát ho k recenzím... Whitesachem (diskuse) 7. 2. 2019, 20:37 (CET)
To ho klidně dejte, možná by se dal poměrně snadno posunout na úroveň NČ. Hezký večer,--Ioannes Pragensis (diskuse) 7. 2. 2019, 21:01 (CET)
Jsem pro NČ. A gratuluji. --OJJ, Diskuse 12. 2. 2019, 15:43 (CET)

Mandelinka

Dobrý den, děkuji za upravení Mandelinky bramborové (zapomněl jsem při odstranění na rozcestníky), budu na ní ještě pracovat chci docílit DČ, tak snad se mi to splní.--Adámoz 10. 2. 2019, 20:47 (CET)

Tak to přeji hodně úspěchů. Budu to sledovat. Whitesachem (diskuse) 10. 2. 2019, 21:21 (CET)

Vačice zapotécká

Ahoj, mezi blbounem jsem zpracoval tuhle taxonomickou novinku, chtěl bych to na DČ. Mrkneš? Je to dost dobrý, vačice bez vaku, páří se hlavou dolů. :-) --OJJ, Diskuse 12. 2. 2019, 15:42 (CET)

Ok, podívám se na to pane Karfík... :-) Whitesachem (diskuse) 12. 2. 2019, 16:03 (CET)

Vyznamenání – Duch vlka

Pár tahů a dobrý obrázek vlka je na světě

Ahoj, gratuluji k dalšímu DČ Vlk africký a jako poděkování Ti uděluji Ducha vlka v hodnotě jedné Wikikytičky. Co to bude dál, Kočka horská? S pozdravem --24. 3. 2019, 09:23 (CET), Utar (diskuse)

Díky za netradiční vyznamenání. A obecně za mnoho recenzí, které produkuješ, jde vidět, že si s tím dáváš práci. Nevím, který článek bude dál... ale třeba se někdy dostanu ke kdysi tebou recenzovanému článku válka krále Viléma. Ten jsem psal v době, kdy jsem ještě netušil, co to jsou DČ a co to je napsat článek dle pravidel wikipedie, která jsou trochu jiná, než například pravidla v historických publikacích. Whitesachem (diskuse) 24. 3. 2019, 10:10 (CET)

Lasker

Dobrý den, upravil jsem článek Emanuel Lasker, v podstatě všechny ref. jsem opravil. Podíváte se na to ještě jednou? S pozdravem, --Serious Jano (diskuse) 25. 3. 2019, 16:39 (CET)

Díky za rychlost. Nicméně cesta k DČ bude ještě dlouhá (jako vzor viz kupříkladu anglická verze článku). V české jsou jen odkazy na turnaje, což je vskutku málo. Whitesachem (diskuse) 25. 3. 2019, 20:17 (CET)

Ano, to máte pravdu. Z anglické wikipedie to budu překládat, asi to předělám celé. --Serious Jano (diskuse) 26. 3. 2019, 15:57 (CET)

User reporting system consultation

Hello,

You are receiving this message because you are now or previously were a member of an Arbitration Committee; and may have an interested in giving feedback about a new initiative to develop a user reporting system.

The Wikimedia Foundation's Community health initiative plans to design and build a new user reporting system to make it easier for people experiencing harassment and other forms of abuse to provide accurate information to the appropriate channel for action to be taken.

The success of this project depends on collecting ideas and feedback from people in a variety of different roles in the Wikimedia movement. To this end, there will be a multi-phased consultation where you can participate in ways that you find most comfortable.

Please visit the User reporting system consultation page to learn more about the process, to ask questions, or to offer feedback. You also can sign up to be be a liaison for you group, to translate pages or messages, or to host a discussion group (on or off wiki.)

Please share this message with other people who you think would be interested in this project.

-I apologize for posting in English

Cheers, SPoore (WMF) Strategist, Community health initiative 2. 4. 2019, 23:18 (CEST)

Levhart - obrázek

Ahoj, našel jsem soubor:Leopardo (Panthera pardus) devorando un antílope, parque nacional Kruger, Sudáfrica, 2018-07-26, DD 06.jpg, tak kdyby se Ti ho chtělo někam dát. :-) OJJ, Diskuse 7. 4. 2019, 09:56 (CEST)

Pěkný. Klidně ho dej do článku buď levhart africký nebo levhart skvrnitý. Ještě se zkus podívat po levhartu Diardovu, tam je těch obrázků akutní nedostatek. ;-) Whitesachem (diskuse) 7. 4. 2019, 10:32 (CEST)
Doufám že nebude vadit když se Vám do toho vložím :-) na commons jsem našel něco: Neofelis diardi. Jeden z těch obrázků na cswiki nevidím. Naložte s tím jak chcete. :-) mimo jiné pracuji na překladu článku Lopatonos velký(en), pak bych se rád pustil do nějakýho papouška a koukal jsem že tu není Pseudaelurus --Serious Jano (diskuse) 7. 4. 2019, 10:48 (CEST)
O té fotce vím, ale přišla mi dost nekvalitní... Whitesachem (diskuse) 7. 4. 2019, 13:00 (CEST)
Mně taky :-) --Serious Jano (diskuse) 7. 4. 2019, 13:01 (CEST)

10 000

Gratuluji Ti k 10 000 editacím a děkuji ti za tvé články! Jsou opravdu dobré. Doufám že 10 000 nebude poslední milník a také doufám že obohatíte Wikipedii mnoha dalšími dobrými či nejlepšími články! Hezké svátky přeje, Serious Jano (diskuse) 20. 4. 2019, 13:47 (CEST)

Děkuji... rád bych postupoval přinejmenším stejným tempem i nadále, ale lenost je silný protivník, tak uvidíme. :-) Whitesachem (diskuse) 20. 4. 2019, 20:49 (CEST)

Zebra Böhmova

Ahoj kolego mám dotaz, mohl by jste se podívat na zebru aby jste mi řekl, jaké tam jsou nedostatky atd? Děkuji s pozdravem --Adam8768 (diskuse) 21. 5. 2019, 12:36 (CEST)

@Adam8768: Ahoj. Prosil bych odkaz. Whitesachem (diskuse) 21. 5. 2019, 17:40 (CEST)

Zde : [7]--Adam8768 (diskuse) 24. 5. 2019, 20:47 (CEST)

A co teď myslíte že už je to lepší?--Adam8768 (diskuse) 9. 6. 2019, 13:29 (CEST)

@Adam8768: Abych nebyl úplně negativistický - přečti si to pozorně po sobě a zkus najít a opravit chyby. Není jich úplně málo. Až budeš hotov, ozvi se. Projdu to a zkusíme dát dohromady lepší strukturu textu. Koukal jsem na anglickou verzi a ta taky není úplně ideální. Mj. má několik požadavků na zdroj. Whitesachem (diskuse) 10. 6. 2019, 07:22 (CEST)

Arbitrážní výbor

Zdravím, podle pravidel arbitráže, bodu číslo 10, vyzývám k účasti na činnosti Arbitrážního výboru, anebo k rezignaci na členství v něm. S pozdravem --Bazi (diskuse) 20. 6. 2019, 12:15 (CEST)

Zdravím, upozornění beru na vědomí. Whitesachem (diskuse) 15. 7. 2019, 09:02 (CEST)

Lední medvěd (rekordní váha)

Zdravím,

díky Vaší pozornosti je článek zase o chlup lepší, ale dřív než něco začnete mazat nebo hrozit odstraněním, ocenil bych, kdybyste věnoval pár minut vlastnímu průzkumu, při kterém byste celkem snadno zjistil, že třeba také enwiki, mimo jiné dobrý článek, tuto informaci nepostrádá (přístup k jejich zdroji ale nemám, nebo jsem se k němu zatím nedostal). Informace si samozřejmě necucám z prstu a jenom při zadání do lepšího vyhledávače na Vás vyskočí tucet potenciálních zdrojů, které o tom mluví. Zrovna tak by určitě nebyl problém ho tam vložit. Myslím, že tohle prospěje daleko víc než unáhlené odstranění pravdivých informací. Zprvu, aby tam v podstatě zbytečně netrčela Vámi vložená výstražná tabulka jsem vložil lepší zdroje, kde bohužel nebylo přesněji rozvedeno, jen jsem nechtěl hnedle vkládat obecné zpravodajské servery. Setkal jsem se nesčetněkrát s články, kde zdroj buďto vůbec není, nefunguje anebo pokulhává. Nikdy by mě nenapadlo něčí práci odstranit jen proto, že pisatel možná zapomněl vložit zdroj, aniž bych se sám nepodíval, jestli to je nebo není výkřik do tmy. --Tobartos (diskuse) 31. 7. 2019, 21:56 (CEST)

@Tobartos: Též zdravím. Nešlo o žádné unáhlené odstranění pravdivých informací. Informace o tom, že největší exemplář pocházel z roku 1960 z Aljašky 1) nebyla přesně takto zmíněna žádným zdrojem, který ji údajně zdrojoval, což je docela podstatná chyba (článek o velikosti medvědů uvádí přesně toto: "Wood (1981) reported a record of 1,002 kg for the largest recent bear, a male U. maritimus hunted in the 1800s in northwest Alaska."), 2) pro úvod není podstatná a je zbytečné ji uvádět takto přesně i s místem, kde ten údajný medvěd byl a jakého roku, jednoznačně stačí v popisu. Zdroj, který jste tam dodal teď, je zacyklený, neboť cituje právě wikipedii - údaj z wikipedie by neměl být zdrojován wikipedií (i když v tomto případě anglickou). Zajímavé ovšem je, že jediný zdroj k oněm 1002 kg, s nímž všichni operují, je Guinessova kniha rekordů z roku 1981. Což je u dobrého (anglického) článku poněkud na pováženou. S pozdravem Whitesachem (diskuse) 31. 7. 2019, 22:22 (CEST)
V úvodu to podrobně opravdu být nemusí, s tím jsem také při další úpravě souhlasil. K tomu novému zdroji; myslel jsem, že citují alespoň z té knihy rekordů. Jasný, myslet znamená... moje chyba a nepozornost. Jinak kvituji, vím, že i anglická wiki cituje z toho jednoho zdroje, ale když jsem zjistil, že se na to obrací kdejaký v celkovém ohledu odbornější článek, ba dokonce i studie, tak si říkám, že to úplný blábol nebude. Také si nemyslím, že by někdo uváděl míry a k tomu si snad jen domyslel oblast a ročník. Nicméně jak jste naznačil, když se to vezme kolem a kolem, opravdu to moc věrohodné není. Proto jsem raději nepsal přesné číslo, podobně jako pokulhává výška, původně jsem tak uvedl limit jedné tuny. Uvidíme, třeba se ještě nějaký zdroj ukáže.--Tobartos (diskuse) 31. 7. 2019, 22:48 (CEST)

Orel klínoocasý

Hotovo, tradá: Orel klínoocasý. :-) Pokud by ses podíval, byl bych rád, stál bych totiž převážně o obsahové připomínky než nezlomitelné mezery a jiné. :-) OJJ, Diskuse 11. 8. 2019, 18:45 (CEST)

No určitě na to mrknu, v horizontu cca 14 dnů. Nezlomitelné mezery, alty, dlouhé pomlčky, české uvozovky a obrázky na obou stranách jsou samozřejmě tak zásadní, že na to ani upozorňovat nebudu :-) Whitesachem (diskuse) 11. 8. 2019, 22:58 (CEST)

Lev_americký#Klasifikace

Ahoj, něco málo jsem tam doplnil podle enwiki, když tak na když tak pls. mrkni. Je to jen takové z nouze ctnost, ale snad to zatím stačí. OJJ, Diskuse 13. 8. 2019, 15:58 (CEST)

Jinak doporučuji publikaci PIPER, R. Extinct Animals - An Encyclopedia of Species That Have Disappeared during Human History. Connecticut; London: GREENWOOD PRESS, 2009. ISBN 978-0-313-34987-4. (anglicky) , tam se o těchto potvorách taky hezky píše. :) --OJJ, Diskuse 13. 8. 2019, 16:00 (CEST)

Ověřování informací

Zdravím. Žádám Vás, abyste byl pozornější při ověřování informací, jakož i přiložených zdrojů (konkrétně viz puma americká). Děkuji. Pěkný den. --Tobartos (diskuse) 7. 9. 2019, 16:01 (CEST)

@Tobartos: A já Vás žádám, abyste k Vámi dodaným číslům vždy dodával věrohodné zdroje, ve kterých tato čísla/údaje skutečně jsou. Číslo 50 000 není v žádném ze tří uvedených zdrojů, jimiž byl údaj refován při mé editaci. Teď jste navíc nepřesně připsal stranu 103, kde je údajně číslo 50 000 k populaci pumy. Není tam! To číslo je k havajské rostlině Argyroxiphium sandwicense, což by jste měl vědět, pokud jste tedy schopen číst dobře anglicky (viz https://books.google.cz/books?id=Nw_aXTWIjzEC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false). Zdroj (https://www.thoughtco.com/mountain-lion-facts-4684104), který číslo 50 000 uvádí jste (ovšem v šabloně špatně citovaný) dodal až po mém opětovném vložení šablony "není ve zdroji". Teď budu spekulovat, ale předpokládám, že onen zdroj to buď vzal z anglické wikipedie nebo ze staré verze IUCN článku, kde asi číslo 50 000 měli - pak to zřejmě opravili (nová verze toto číslo totiž neuvádí, nebo jsem ho alespoň nenašel, ač jsem ho tam hledal už několikrát). Děkuji. Whitesachem (diskuse) 7. 9. 2019, 16:50 (CEST)
Teda, teď jste mě dostal. Až jsem se tomu musel zasmát, očividně mě zmátla ta přesná shoda čísel. Moc se omlouvám, beru zpět. No ale co teď s tím. O IUCN vím, asi to mělo očividně pádnější důvod. A rázem máme jen ten jeden zdroj. Našel jsem ale ještě toto "Counts of mountain lions in the twelve western states combined range between 10,000 to 50,000...". z knihy Spirit of the Rockies: The Mountain Lions of Jackson Hole (Images of Nature, 2000 - Počet stran: 64). O populaci se zkrátka moc neví, ale nějaký odhad by snad uklohnit šel (ze zdrojů samozřejmě). --Tobartos (diskuse) 7. 9. 2019, 17:16 (CEST)
Ještě jsem našel info v tomto zdroji http://mountainlion.org/faqfrequentlyaskedquestions.php#Population, připadá mi celkem dobrý. V článku jsem populaci rozvinul a vložil i starší údaje z IUCN, které jsou tam uvedené. Celkově je ale vidět, že se o tom ví opravdu jen velmi málo. --Tobartos (diskuse) 7. 9. 2019, 18:45 (CEST)
@Tobartos: Jsem potěšen, že jste uznal chybu. Teď k věci. Popravdě jsem to číslo 50 000 zatím neviděl v žádném solidním zdroji, přijde mi, že to všechno vychází z jakéhosi staršího odhadu IUCN. Jen shrnu, co je již napsáno: populace v Kanadě a USA jdou ještě jakž takž vypočítat (IUCN zde vychází ze své publikace Nowell a Jackson z roku 1996, kde se píše o 3500-5000 v Kanadě a přes 10 000 v západních státech USA. Nicméně pro Latinskou Ameriku jsem nikde neviděl žádné číslo, jen populační hustotu v několika státech, z čehož se nedá nic moc odvodit. IUCN pouze píše, že v Latinské Americe bude populace pravděpodobně výrazně větší než v Severní. Můj osobní odhad, který nicméně nemá pro wiki žádný význam, je výrazně přes 50 000 celkem. Něco by se asi našlo tady https://www.researchgate.net/publication/256087389_What_We_Know_about_Pumas_in_Latin_America, ale přiznám se, že jsem to nečetl, jen prolétl. Whitesachem (diskuse) 7. 9. 2019, 20:50 (CEST)
Ano, moje řeč. Vypadá to, že se navzájem kopírují a vychází jen ze staršího vydání IUCN. Možná by nebylo od věci najít právě tenhle ročník a napsat něco ve smyslu, že se dříve vyjádřilo s takovým počtem jedinců, ale nyní mlčí. Zatím jsem to neviděl ani v archivaci na jiných Wiki. S použitím řekl bych slušného zdroje, kde se píše, že jen v USA žije cirka 20-30 tisíc pum (respektive méně než 30 tisíc, podle nejlepší studie v posledním odstavci) si myslím, že informace "...a celková populace pravděpodobně přesáhne 50 000 reprodukce schopných jedinců." není od věci. Nějak takhle jsem to chtěl napsat už předtím, ale právě z důvodu, který jste sám uvedl, raději nenapsal. Něco takového ale přece nelze brát jako vlastní výzkum. Anglická Wikipedie, která má ty nejpřísnější požadavky se stále ohání údajem 50 000, které dle nich uvádí IUCN, a je to nejlepší článek. Tedy pracovat s touto informací jistě můžeme i přesto, že konkrétní zdroj nemůžeme uchopit a přesunout k nám. Zkusím to namátkou nějak napsat, takhle, jak to je, to stejně nedává smysl. --Tobartos (diskuse) 7. 9. 2019, 22:07 (CEST)
@Tobartos: Tak už jsem našel ono číslo 50 000 (tedy přesněji, méně než 50 000 reprodukce schopných jedinců)... je z IUCN hodnocení/zprávy z roku 2002 (v sekci assessment information), kdy byla puma vedena ještě jako téměř ohrožená. https://www.iucnredlist.org/species/18868/8650815#assessment-information Whitesachem (diskuse) 8. 9. 2019, 08:33 (CEST)
Paráda! Taky už vím, jak na to. Vskutku hodně starý údaj. Ani v roce 2008 se přesněji nevyjadřuje, akorát uvádí ty jednotlivé hodnoty na počátku 90. let a k roku 2015 drží už jen velmi prosté stanovisko. Doladím v článku. Ten zdroj co přímo uvádí 50 000 dám pryč, vzhledem k tomu, že se tam píše o čerstvé aktualizaci, přitom jen s největší pravděpodobností kopírují zastaralé a ne moc dobře napsané info z en Wiki. Tu další Knihu nevím jestli ponechat jako možný údaj, který se dá brát v úvahu, neboť se tam přesně píše; ve 12 západních státech 10 000 - 50 000 šelem, ono těch států, kde se potuluje bude asi víc, ne? --Tobartos (diskuse) 8. 9. 2019, 09:27 (CEST)
Hotovo, knihu jsem ponechal co by další zdroj a info celkově upravil. Ten jeden zdroj smazán (stejně jako opomenutý k té kytičce). --Tobartos (diskuse) 8. 9. 2019, 10:11 (CEST)

Orel

Ahoj, založil jsem hlasování k orlovi, pár hlasů tam je, ale žádné komentáře nezazněly. Podíval by ses ještě? OJJ, Diskuse 10. 11. 2019, 11:44 (CET)

Ahoj, jo mrknu na to...dokonce jsem si všiml, že je v hlasování a kupodivu jsem měl i v plánu ještě jednou přečíst a zahlasovat. Whitesachem (diskuse) 10. 11. 2019, 18:52 (CET)

Mayský kalendář-denní znamení

Dobrý den, pane kolego. Na seznamu odborností jsem si všimnul, že tam máte napsány Indiány, a tak mne napadlo, zda byste nebyl ochoten mi pomoci a spolupracovat se mnou na stránkách Mayský kalendář a Mayská denní znamení. Stránku Mayská denní znamení jsem dnes založil, informace tam průběžně (z časových důvodů průběžně) doplňuji, ale na stránce Mayský kalendář je slušně řečeno nepořádek. Korelace by bylo vhodné oddělit do samostatného článku a eliminovat z nich různé neověřené. Nechci to dělat sám, proto se na Vás obracím. S úctou a přáním krásného dne --Carodejnictvionline (diskuse) 19. 12. 2019, 20:54 (CET)

@Carodejnictvionline:Dobrý den, díky za důvěru, ale musím Vás v tomto ohledu zklamat. O Maye jsem se nikdy nezajímal a o jejich astrologii/astronomii a věci s tím související už vůbec ne. Každopádně přeji hodně úspěchů s vylepšováním těchto článků. Whitesachem (diskuse) 20. 12. 2019, 20:51 (CET)

Dobrý den, v pořádku, pokusím se najít někoho dalšího. Myslím, že by bylo skvělé aby se na seznam odborností dopsali i další lidé. --Carodejnictvionline (diskuse) 20. 12. 2019, 22:34 (CET)

Bot

Ahoj, prosím tě mám v PC nainstalovaný program AWC, rád bych založil účet bota či jestli by nemohl Martin Urbanec odblokovat ten dřívější, důkladně jsem prostudoval všechny věci co se týkají botů atd.. A chtěl bych se vyhnout nějakému zbytečnému mazání mého účtu za nějakou blbost. S botem bych dělal převážně typografické věci. Dík --Adámoz 10. 3. 2020, 19:51 (CET)

Když vidím tenhle "clean up"… --Khamul1 (diskuse) 10. 3. 2020, 20:10 (CET) : Já vím, ale přišlo mi divné revertovat editaci sám po sobě. --Adámoz 10. 3. 2020, 20:12 (CET)
Ahoj. O tvém botovi nevím vůbec nic, obecně o botech nic nevím, žádného nemám, a ani se nechystám ho mít. Řeš to s lidmi, kteří tomu rozumějí. Díky. Whitesachem (diskuse) 10. 3. 2020, 20:17 (CET)

13. století

Ad [8]: Já se picnu, to se mi děje furt :-D Je to z toho, jak píšu hlavně o 13. století. Omlouvám se a děkuju za opravu. S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 14. 4. 2020, 19:46 (CEST)

Stane se. ;-) Whitesachem (diskuse) 14. 4. 2020, 21:06 (CEST)

Přesun

Dobrý den, pokud jste z návodu získal dojem, že stačí před přesunem "původní přesměrování vyprázdnit", tak je ten návod chybný. Je to jinak, jak se píše na Wikipedie:Slučování a přesun stránek:

Pokud cílová stránka už existuje, ale obsahuje pouze přesměrování bez historie, přesun se přesto provede – považuje se to za speciální případ, kdy se přesunem neztratí žádná informace.

Zdravím, --Jvs 15. 4. 2020, 14:54 (CEST)

No ten dojem jsem získal. Trochu mi chybí možnost obrátit přesměrování, ale když tak prostě oznámím správcům, zas tak často to použít nepotřebuji. Whitesachem (diskuse) 15. 4. 2020, 17:31 (CEST)

Patrolář

Ahoj, nechceš si požádat o patroláře? Vidím, že často opravuješ zpackané editace od nováčků/anonymů – dost by pomohlo, kdybys je mohl i odžlucovat, abychom to nemuseli kontrolovat znovu… Ono totiž jde na RC nastavit, že se skryjí odžlucené editace (tzn. to, co není vandalismus), tudíž je to pak přehlednější… Prosím, zvaž to. Pěkné dny, --Vojtasafr (diskuse) 24. 4. 2020, 19:52 (CEST)

Ahoj, díky za nabídku. Popravdě jsem nejdříve uvažoval o revertérovi, avšak patrolář proč ne... Či možná kombinace obojího? Jediné s čím bych mohl mít problém, je určování copyvií, neb jsem je nikdy nehledal a neřešil. Whitesachem (diskuse) 25. 4. 2020, 22:12 (CEST)
Myslím, že je to jedno. Žádný patrolář nedělá vše. A pokud by to někdo po Vás tak moc chtěl, tak se to naučíte. ;-) S pozdravem,--Ján Kepler (diskuse) 1. 5. 2020, 12:08 (CEST)
No nevím, ani vlastní diskusi neumím archivovat, návod k tomu jsem nenašel, takže i pitomé hledání mi nejde..., takže mi chybí určité základy, natož mít ještě nějakou funkci. Whitesachem (diskuse) 1. 5. 2020, 12:44 (CEST)

Wikikytička

Děkuji, spíš než dotahovat Bennington bych chtěl vylepšit zastřešující článek americká válka za nezávislost, který na tom není příliš dobře. Teď během epidemie je přeci jen trochu víc času. Whitesachem (diskuse) 3. 5. 2020, 18:32 (CEST)

Bitva u Marenga

Dobrý den kolego,

upřímně se mě dotklo umístění šablony "tento článek není dostatečně ozdrojován atd." u článku který mám defacto v přestavbě, bitva u Marenga. Byť jsem na článek nedal šablonu "pracuje se" - protože je to dlouhodobá práce, a vím že by tu šablonu vždy někdo oddělal, nechápu jaká potěcha plyne z toho, že nad článek trčí šablona upozorňující všechny, že článek který sepisuji má nedostatečné zdroje. Zdroje budou doplněny a článek bude wikifikován, jak bude dopsán. Tenhle trend umisťování šablon na nedodělané články, který se týká i šablony "Tato část článku neobsahuje dostatečné informace", je opravdu obtěžující a dost znechucuje chuť k práci. Přijde mi že půlka lidí jen koukne na zdroje, nebo nebo vidí že pod nadpisem není žádný text, a okamžitě musí vrhat šablony. Je to opravdu nezbytné? Děkuji, --Darth_AK (diskuse) 13. 5. 2020, 15:12 (CEST)

@Darth AK:Zdravím. Koukám, že se tady rozmáhá trend vynadat někomu, kdo se řídí zdejšími pravidly. A pak také naštvanost, že si někdo dovolí cosi vytknout "jejich" článku. A v neposlední řadě to, že si zde někteří lidé berou věci jaksi osobně. Měl článek šablonu, například Ve výstavbě? Neměl. Považoval jsem ho tudíž za dodělaný. Ten článek je obrovský a na konci má jen jednu knihu. Vy to celé opisujete z jedné knihy? Sám si na své články taky lepím šablony Neověřeno, pokud neobsahují zdroje. A chodím pak k sobě fňukat, jak jsem na sebe zlý a jak se obtěžuji? Ne! Snažím se ty zdroje dodat, pak teprve můžu šablonu sundat. Když jsem zde začínal, tak na mé první články mi okamžitě po dokončení nacpal kdosi šablony Neověřeno a Pahýl. Také se mě to poněkud dotklo, ale pak jsem pochopil, že to má smysl. Má to upozornit čtenáře, že tomu článku cosi chybí. Má to motivovat ty zdroje dodat. Wikipedie je mimo jiné založena na Ověřitelnosti, tedy na zdrojování. Takže, abych to shrnul. Dejte na článek šablonu Ve výstavbě, dopište ho, dodejte zdroje a pak sundejte šablonu Neověřeno. A celý dle vás obtěžující problém bude vyřešen. S pozdravem. Whitesachem (diskuse) 13. 5. 2020, 19:21 (CEST)
Výtky pochopeny, zařídím se dle Vašich doporučení, šablonu jsem už vyměnil. Děkuji --Darth_AK (diskuse) 13. 5. 2020, 19:49 (CEST)

Řád divokého sršně

Řád divokého sršně

Ahoj, díky moc za Tvé kvalitní články o sršních! Sršeň obecnou jsi dotáhl na DČ, nechť Ti náleží toto vyznamenání. S přátelským pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 30. 5. 2020, 02:23 (CEST)

Díky moc (i za úpravy článku), ještě nikdy mnou podaný článek na DČ nedosáhl tak rychle ;-) Whitesachem (diskuse) 30. 5. 2020, 14:34 (CEST)
@Whitesachem: Nepodívali bychom se společně ještě na sršeň mandarínská? Utar tam nakonec psal, že byl byl pro DČ i kdyby všechny připomínky nebyly vyřešeny. Říkal jsem si, že kdyby ses nějakého dlouhého letního večera podíval ještě jednou podíval na některé body, mohl bych vytvořit mapku rozšíření a dotáhli bychom to. --Podzemnik (diskuse) 30. 5. 2020, 22:11 (CEST)
No myslím, že to reálné je. Mrkni prosím na to a napiš případné připomínky. Já to taky zkouknu. Mapa by šla udělat z článku od M. Archera (popis rozšíření + mapa str. 50). Jinou spolehlivou jsem na netu nenašel. Whitesachem (diskuse) 30. 5. 2020, 22:49 (CEST)
@Podzemnik: Tak mapu jsem už udělal. Whitesachem (diskuse) 31. 5. 2020, 00:03 (CEST)

Sršeň mandarínská

Díky za vyznamenání a především dostrkání k tomu, abych to dotáhl. V tvorbě wikipedisty občas nastávají období, kdy už není chuť se s ničím patlat, řešit, dohledávat, ale je potřeba to překonat. Whitesachem (diskuse) 8. 6. 2020, 08:43 (CEST)
@Whitesachem: Určitě souhlasím. I když to někdy bolí, je škoda to nedotáhnout, ono už to pak zabere třeba 5 % času z celkového času věnovaného danému článku. No už se těším na další článek z Tvé dílny :) --Podzemnik (diskuse) 8. 6. 2020, 10:17 (CEST)

Wikikytička

Děkuji za ocenění. Whitesachem (diskuse) 2. 7. 2020, 08:59 (CEST)

Malá prosba

Dobrý den, nezdržuji se jen u úprav článků, ale také přidávám obsah, hlavně z anglické Wikipedie. Mám ale problém s přidáním odkazu na anglickou verzi. Přidáte jej prosím u strakapouda bělohřbetého? Poraďte jak přidávat odkazy na články v jiném jazyce. Děkuji. Kamila170799 (diskuse) 5. 7. 2020, 16:13 (CEST)

Zdravím. Odkazem na anglickou verzi myslíte konkrétně co? Překlad? Tvoří se přes šablonu Překlad. Externí odkaz na cizojazyčné verze se nepřidává. A odkazy na ostatní wiki jsou už na liště vlevo. Whitesachem (diskuse) 5. 7. 2020, 16:21 (CEST)

Trocha empatie by neškodila

Zdravím, všiml jsem si [9]. Možná by příště neškodilo napsat vzkaz trochu více empaticky – přeci jen, předpokládání dobré vůle je stále tím nejzákladnějším principem, který na Wikipedii máme. Díky, --Martin Urbanec (diskuse) 9. 7. 2020, 19:56 (CEST)

Též zdravím. Empatie není mojí silnou stránkou, což by asi odsouhlasilo několik wikipedistů, jimž jsem si dovolil cosi (i opakovaně) vytknout. Každopádně ta editace mi nepřišla jako omylem zkažená (kdo kdy něco omylem nezkazil, že?), nýbrž jaksi záměrně pomíchaných pár správných věcí a mnoho nesprávných, prakticky vandalských. Tak jsem podle toho i psal vzkaz. Ale asi jsem se zmýlil... Whitesachem (diskuse) 9. 7. 2020, 21:14 (CEST)

Prosba o pomoc s názvem článku

Dobrý den, nevím jak na české Wiki nazvat článek Sharp Resolution z angl. Wiki. Můžete poradit? --Vlkos1681 (diskuse) 16. 7. 2020, 20:59 (CEST)

Dobrý den. Popravdě o této události jsem se dozvěděl až teď. Asi bych použil překlad Ostrá rezoluce nebo Ostré usnesení. Nicméně doporučuji podívat se před uveřejněním článku do nějaké knihy či knih, například Dějiny Nizozemska (van der Horst) nebo snad Nizozemská politika a Bílá Hora (Polišenský). Whitesachem (diskuse) 16. 7. 2020, 21:30 (CEST) Tak v knize Kapitoly z dějin evropské politiky do roku 1648 (Drška, Skřivan, Stellner) je uveden název "ostrá rezoluce". Whitesachem (diskuse) 16. 7. 2020, 21:34 (CEST)

Enedmický/endemitní

Ahoj, k [10]: endemický je přídavné jméno utvořené od endemie, zatímco endemitní od endemit. Nechám k tvému zvážení, zda je skutečně lepší mluvit o pokřovníkovi jako o (lidské) nemoci než jako o biologickém druhu. (Za endemitní druhy místo endemických bojuje hlavně @OJJ:) Zdraví --Jann (diskuse) 18. 7. 2020, 14:19 (CEST)

Ahoj, noo před úpravou jsem si prošel internet a nějaké knihy doma a tam jednoznačně převažovalo endemický. Každopádně nemám nějaký velký slovník spisovné češtiny, který by mi to definitivně potvrdil. Pokud ovšem platí endemitní, je tím zjevné, že slovo endemický je široce špatně používáno. Jsou k tomu ještě nějaké zdroje? Whitesachem (diskuse) 19. 7. 2020, 19:20 (CEST)
Co se týče používání termínu endemický, nebudu se přít, že ho používá kdekdo. Nicméně se ani nebudu přít s újč a na něm odkazovanými slovníky, z nichž plyne, že kdekdo to používá chybně. Sám bych taky nevěděl, kdybych si nevšiml, jak na to v recenzích a nominacích upozorňuje OJJ. Zdroje kromě googlu k věci nemám. Ahoj, --Jann (diskuse) 19. 7. 2020, 19:30 (CEST)
@Jann, OJJ: Jen takový střípek k této gramatické problematice, připravovaná kniha nakladatelství Academia: https://www.knihcentrum.cz/endemicke-rostliny-ceske-republiky Whitesachem (diskuse) 1. 8. 2020, 10:54 (CEST)

Wikikytička za kunu skalní

Díky za vyznamenání a pochvalná slova. Diskuze nejsou úplně má parketa ač někdy neodolám. Další DČ je zatím v nedohlednu, ale například kuna lesní mě láká (zdroje bych měl). Whitesachem (diskuse) 27. 7. 2020, 11:18 (CEST)
@Whitesachem: Kuna lesní by se jistě dobře vyjímala vedle kuny skalní :) --Podzemnik (diskuse) 27. 7. 2020, 11:25 (CEST)

We sent you an e-mail

Hello Whitesachem/Archiv1,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (diskuse) 25. 9. 2020, 20:47 (CEST)

Jan Zhořelecký

Ahoj, díky za to řešení. Já si nejdřív říkal, jak to elegantně vyřeším – a teprve pak jsem začal zkoumat, kolikátý vlastně objektivně byl. Zajímavé je, že anglická i německá Wikipedie asi prvního Václava (1350) vůbec neuvažují. Tam je Zhořelecký natvrdo třetí.--GeXeS (diskuse) 12. 11. 2020, 09:34 (CET) - Opravuji se, v němčině je to správně, tam je to „třetí dítě ze čtvrtého svazku“. Mea culpa. --GeXeS (diskuse) 12. 11. 2020, 09:36 (CET)

Ahoj, no už jsem se skoro začal chystat na revertační válku s vítězným koncem :-). Ony některé všeobecně známé pravdy se mohou ukázat jako všeobecně známé polopravdy. --Whitesachem (diskuse) 12. 11. 2020, 09:42 (CET)

Jan Zhořelecký

Není náhodou Jan 4. synem? Václav (narozen 1450), Václav IV. (1461), Zikmund Lucemburský (1468) a nakonec Jan Zhořelecký (1470). KlivickTheGreat (diskuse) 21. 11. 2020, 15:50 (CET)

Přečtěte si pozorně inkriminovanou větu z článku Jan Zhořelecký: Jan byl třetí syn císaře Karla IV., jenž se dožil dospělosti (druhý ze svazku s Alžbětou Pomořanskou). Doufám, že je tímto tento "problém" vyřešen. --Whitesachem (diskuse) 21. 11. 2020, 16:32 (CET) A propos, proč mi v zásadě stejnou info sem vkládáte dvakrát? (vymazal jsem). Whitesachem (diskuse) 21. 11. 2020, 19:54 (CET)

Ostříž

Re na [11] - bych se chtěl jen ohradit proti subpahaýlu a tomu, že to bylo vytvořeno kvůli jakési soutěži. Podle příkladu textu pro letadlo zde to je pahýl, byl tam v podstatě stejný počet vět jako v tom odkazovaném příkladu + reference navíc. Okej, možná to mělo o pár znaků méně. Nebylo to vytvářeno pro nějakou soutěž, ale pro článek mystacina novozélandská, neb zamodření červených odkazů se vyžaduje v kritériích pro NČ. No a jelikož mám ostříže v plánu zpracovat na DČ jednou, tak se mi nějak nechtělo nad tím moc dumat teď, když bych to pak v budoucnu stejně přepsal... Nicméně příště zkusím napsat ještě pár vět navíc, aby Tě to nebilo do očí. S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 27. 11. 2020, 11:34 (CET)

Ahoj, no já si tak nějak řekl asi toto - wikipedista, který píše tak dobré a podrobné články, najednou vypustí takový ... pahýlek (no podle striktní aplikace nějakých norem asi možná jde o pahýl, ale z mého POV jde o subpahýl), co se to děje? Pak jsem si všiml, že jedeš nějakou výzvu wikivšem či adventní wikivšem či jak se teď ty výzvy jmenujou... Nic proti výzvám, ale spousta lidí pak produkuje narychlo různé polozmetky, jen aby splnila nějaké normy, a na Wiki stále visí destitisíce či možná statisíce článků hodných (a mnohdy doslova nutných k) rozšíření a hromadí se akorát další. Tak si to neber nijak zle... --Whitesachem (diskuse) 27. 11. 2020, 12:03 (CET)

Prázdná stránka

Pěkný večer, co má prosím znamenat tohle? S pozdravem --Patriccck (diskuse) 23. 12. 2020, 19:56 (CET)

Zdravím, znamenalo to, že na Wikipedii byla X minut prázdná stránka o lišce velkouché, jež zatímco jsem článek psal, byla smazána. Nevím, jak moc velký je to prohřešek, ale již bylo vše napraveno a místo zavádějícího přesměrování je tam celkem obstojný pahýl. Pěkný večer. :-) Whitesachem (diskuse) 23. 12. 2020, 20:44 (CET)
Dobře, děkuji za vysvětlení. Říkal jsem si, že asi nebude úmysl ponechat stránku prázdnou, jen jsem se chtěl ujistit. Pěkně Vánoce! --Patriccck (diskuse) 23. 12. 2020, 22:27 (CET)