Svatba Karla XVI. Gustava a Silvie Sommerlathové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatba Karla XVI. Gustava a Silvie Sommerlathové
Duální šifra krále Karla XVI. Gustava a královny Silvie
Základní informace
Datum19. června 1976
MístoStockholm, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
ÚčastníciKarel XVI. Gustav, král švédský
Slečna Silvia Sommerlathová
LP ze svatby krále Karla XVI. Gustava a Silvie Sommerlathové

Svatba Karla XVI. Gustava, krále švédského, a Silvie Sommerlathové se konala 19. června 1976 v Storkyrkanu. Karel XVI. Gustav byl od roku 1973 švédským králem a Sommerlathová byla překladatelkou německého původu. Pár se setkal na Letních olympijských hrách 1972 v Mnichově a zasnoubili se v roce 1976.

Obřad vedl Olof Sundby, arcibiskup z Uppsaly. Zúčastnily se ho rodiny nevěsty a ženicha a také členové zahraničních královských rodin, diplomaté a různí švédští a němečtí úředníci.

Byla to první svatba vládnoucího švédského panovníka od roku 1797, kdy se král Gustav IV. Adolf oženil s princeznou Frederikou Bádenskou. Sommerlathová se stala první švédskou královnou manželkou od roku 1965.

Zasnoubení[editovat | editovat zdroj]

V roce 1972 se tehdejší korunní princ Karel Gustav zúčastnil letních olympijských her v západoněmeckém Mnichově, kde ho doprovázela tlumočnice Silvia Sommerlathová. Později král v rozhovoru řekl, že když se setkali, prostě všechno „zacvaklo“ do sebe. V následujících letech zemřela matka Karla Gustava, princezna Sibyla, a jeho dědeček Gustav VI. Adolf, a ten nastoupil tak na švédský trůn.

Dne 12. března 1976 oznámil král Karel XVI. Gustav své zasnoubení se Silvií Sommerlathovou.[1]

Termín svatby byl stanoven na 19. června, tedy na stejný den, ve kterém se budoucí král Oskar I. v roce 1823 oženil s Josefínou Leuchtenberskou. Jejich syn, budoucí král Karel XV., se v roce 1850 oženil s princeznou Luisou Nizozemskou. O 34 let později se jejich dcera Viktorie provdala za Daniela Westlinga ve stejný den ve stejné katedrále.

Předsvatební oslavy[editovat | editovat zdroj]

Sommerlathová se nemohla kvůli nemoci připojit ke králi na oslavách švédského národního dne 6. června.

Dne 17. června byl Sommerlathové udělen Královský řád Serafínů a stala se švédskou občankou. 18. června se v Královské švédské opeře konalo slavnostní vystoupení, na kterém švédská popová skupina ABBA poprvé na počest své budoucí královny zahrála svou píseň Dancing Queen.[2] Po galapředstavení následoval ples v Drottningholmském paláci. Na naléhání králových sester měla Silvia do vlasů vpletenou diamantovou korunku Connaught, kterou měla v oblibě jejich zesnulá matka.[2][3]

Svatba[editovat | editovat zdroj]

Storkyrkan, kde se konal obřad.

Svatba začala ve 12:00 SEČ dne 19. června 1976. Obřad vedl Olof Sundby, arcibiskup z Uppsaly ve Storkyrkanu. Obřadu asistoval nevěstin strýc, teolog Rev. Dr. Ernst Sommerlath. Přibližně ve 12:45 bylo manželství uzavřeno a Sommerlathová se automaticky stala švédskou královnou manželkou.

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Nevěsta a ženich do kostela vstoupili společně do „Sinfonia de Chiesa“ Johana Helmicha Romana. Součástí bohoslužby bylo několik švédských hymnů. Pár se vrátil uličkou za zvuků „Sinfonia D dur, BWV 1045“ od Johanna Sebastiana Bacha.

Oděv[editovat | editovat zdroj]

Nevěsta na sobě měla hedvábnou saténovou duchesse róbu s vysokým výstřihem, dlouhými rukávy, štíhlou sukní a vlečkou sahající od ramen, kterou navrhl Marc Bohan pro Dior.[4] Šaty byly záměrně ponechány jednoduché, aby zvýraznily závoj. Švadlenám, které na šatech pracovaly, nebylo řečeno, že pracují na šatech budoucí švédské královny.

Ženich měl na sobě uniformu admirála švédského královského námořnictva s insigniemi Řádu Serafínů, Řádu meče, Řádu polární hvězdy, Řádu Vasy a Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo.

Družičky a mládenečci[editovat | editovat zdroj]

Pár měl šest družiček a mládenečků: prince Huberta Hohenzollernského, syna ženichovy sestry, princezny Birgitty; pana Jamese Amblera, syna ženichovy sestry, princezny Margarethy; baronku Hélènu Silfverschiöldovou, dceru ženichovy sestry, princezny Désirée; slečnu Carmitu Sommerlathovou, dceru bratra nevěsty, Ralfa Sommerlatha; slečnu Sophie Sommerlathovou, dceru bratra nevěsty, Walthera Sommerlatha; a slečnu Amelie Middelschultovou, dceru nevěstiny přítelkyně, Beate Middelschultové.[3]

Hosté[editovat | editovat zdroj]

Rodina ženicha[editovat | editovat zdroj]

Rodina nevěsty[editovat | editovat zdroj]

  • Pan Walter a paní Alice Sommerlathová, rodiče nevěsty
    • Manželé Sommerlathovi, bratr a švagrová nevěsty
      • Slečna Carmita Sommerlathová, neteř nevěsty
    • Pan Jörg Sommerlath, bratr nevěsty
    • Manželé Sommerlathovi, bratr a švagrová nevěsty
      • Slečna Sophie Sommerlathová, neteř nevěsty
  • Ctihodný Dr. Ernest Sommerlath, strýc nevěsty z otcovy strany

Zahraniční členové královských rodiny[editovat | editovat zdroj]

Republikánské hlavy států[editovat | editovat zdroj]

Po svatbě[editovat | editovat zdroj]

Po svatbě se Sommerlathová okamžitě stala švédskou královnou manželkou, první od smrti Luisy Mountbattenové, nevlastní babičky jejího manžela, před jedenácti lety. Novomanželé se objevili na balkóně královského paláce. Ulice Stockholmu lemovalo odhadem 200 000 lidí.

Pár prožil líbánky na Havaji, v Botswaně a nakonec v Sollidenském paláci na Ölandu. Svatba zvýšila popularitu monarchie.

Pár má tři děti, Viktorii (* 1977), Karla Filipa (* 1979) a Madeleine (* 1982), a osm vnoučat. V roce 2010 se jejich dcera Viktorie provdala ve stejný den ve stejné katedrále za Daniela Westlinga.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wedding of Carl XVI Gustaf and Silvia Sommerlath na anglické Wikipedii.

  1. Royal Wedding Rewind: King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia of Sweden [online]. 2021-06-19 [cit. 2022-11-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d e f g NAST, Condé. Remembering King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia of Sweden’s historic nuptials. Tatler [online]. 2022-04-29 [cit. 2022-11-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Queen Silvia's Royal Wedding Jewels (1976). The Court Jeweller [online]. 2021-06-19 [cit. 2022-11-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Sweden's Princess brides: 5 royal wedding gowns to go on display. HELLO! [online]. 2016-06-24 [cit. 2022-11-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Royal Wedding Rewind: King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia of Sweden [online]. 2023-06-19 [cit. 2024-05-04]. Dostupné online. (anglicky)