Poliçan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Poličan.
Poliçan
Poliçan
Pohled na město od jihu
Pohled na město od jihu
Poliçan – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška256 m n. m.
StátAlbánieAlbánie Albánie
KrajBerat
OkresSkrapar
Poliçan
Poliçan
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha272,02 km²
Počet obyvatel10 953 (2011)
Hustota zalidnění40,3 obyv./km²
Etnické složeníAlbánci (dříve i Bulhaři, Srbové a Italové)
Správa
StarostaAdriatik Zotkaj (PS)
Telefonní předvolba(+355) 0368
PSČ5403-5404
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poliçan (albánsky také Poliçani) je vnitrozemské město v jižní Albánii v kraji Berat a okrese Skrapar, 16 km jihovýchodně od krajského města Berat a 83 km jižně od Tirany. Západně od města protéká řeka Osum a východně se potom nachází horský masiv Tomorr. V roce 2011 Poliçan zde žilo 4 318 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město se začalo budovat v roce 1960 jako místo pro albánský zbrojní průmysl.

Zbrojovka v Poliçanu byla vybudována s finanční podporou z Číny a částečně umístěna v podzemních jeskyních. V továrně se vyráběla například albánská replika samopalu kalašnikov, a byla provozována státní společností s názvem MK Poliçan.

Město přitahovalo velké množství pracovních sil z celé země, a bylo uzavřené pro návštěvu cizinců. Informace o něm byly tajné a proto bylo občas označováno jako "město duchů". Stejně jako řada dalších měst tohoto typu, bylo i Poliçan navrženo na malé ploše, a jednotlivé obytné domy byly standardizované, ale nízké bloky. Továrna byla postavena na kopci nad městem a byla dokončena v roce 1966.[1] Infrastruktura v městě byla základní, lokalita byla odlehlá. Město mělo však svůj dům kultury, který zahrnoval například kinosál. Město desítky let čelilo potížím s dodávkou pitné vody.[1]

Po pádu komunistického režimu v roce 1991 začal zdejší zbrojní průmysl postupně upadat, což mělo za následek nárůst nezaměstnanosti. Areál byl postupně opuštěn a ponechán zubu času. V roce 2002 byl zde zřízen závod na likvidaci munice. V roce 2015 se k městu připojily okolní obce Tërpan (1716 obyvatel) a Vërtop (4919 obyvatel). V téže době byl také zrekonstruován místní dům kultury.

V březnu 2020 bylo v souvislosti s pandemií covidu-19 město uzavřeno lockdownem.[2]

V roce 2022 byli u místního zbrojního závodu zadrženi čtyři čeští občané, kteří byli podezřelí z fotografování areálu.[3]

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Zemědělství v této oblasti se zaměřuje na pěstování pšenice, kukuřice, fazole a zeleniny. V okolní kopcovité krajině se pěstují také olivy, ořechy, fíky a vinná réva, která se zejména využívá při výrobě pálenky Grappa. Je zde i skleník s rozlohou 0,5 km².

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem prochází silnice celostátního významu č. SH72 z Beratu do Çorovody. Železniční spojení se zbytkem Albánie město nemá.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Rama në Polican: Qyteti do te këte uje te pijshem 24 ore. Gazetasi [online]. [cit. 2023-04-09]. Dostupné online. (albánština) 
  2. Poliçani në shtetrrethim: ndalohen hyrje-daljet nga qyteti. Exit.al [online]. [cit. 2023-04-09]. Dostupné online. (albánština) 
  3. Čtyři Češi zadržení v Albánii kvůli focení u zbrojovky byli propuštěni. CT24 [online]. [cit. 2023-04-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]