Librazhd

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Librazhd
Librazhd – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška249 m n. m.
StátAlbánieAlbánie Albánie
KrajElbasan
OkresLibrazhd
Librazhd
Librazhd
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel6 937 (2011)
Správa
Oficiální webwww.bashkialibrazhd.gov.al
Telefonní předvolba514
PSČ3401-2
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Librazhd (albánsky: Librazhd nebo Librazhdi) je hlavní město okresu Librazhd v albánském kraji Elbasan. Nachází se ve východní části země, protéká jím řeka Shkumbin. Populaci tvoří přibližně 11 500 obyvatel. Poloha města je 41°19′ s. š., 20°32′ v. d.. Sídlí zde fotbalový klub KS Sopoti Librazhd. Východně od něj se rozkládá Národní park Shebenik-Jabllanicë.

Klimatické podmínky[editovat | editovat zdroj]

Průměrná roční teplota zde dosahuje 13,4 °C, maximální zaznamenaná je 40,7 °C ze dne 14. září 1957 a minimální teplota potom z roku 1968, kdy se jednalo o -15,7 °C.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Střed města v roce 2018.

Osada se rozvíjela na místě, kde se v dobách Římské říše nacházela Via Egnatia, cesta vedoucí z dnešní Drače dále na východ, až do Cařihradu.

Město oficiálně získalo svůj status v roce 1960 a je jedním z nejmladších v Albánii. Předchozí ves se rozvíjela jen pozvolna. Roku 1895 zde byla např. otevřena první škola. V druhé polovině 20. století zde vznikla řada bytových bloků typických i pro jiná albánská města. Postaveno bylo zcela nové náměstí, které bylo v 21. století rekonstruováno.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Za komunistického režimu bylo v Albánii známé především pěstováním vína a dalšími alkoholickými nápoji vyráběnými v místních závodech. V okolí se nacházely doly na těžbu nerostných surovin. V Librazhdu se dnes téměř nic nevyrábí, původní podniky zkrachovaly v 90. letech 20. století. Město dnes žije jako regionální centrum ze služeb, obchodu, administrativy a dopravy.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Město má vlastní muzeum.

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Součástí okresu je ještě 77 vesnic.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem prochází silnice SH3 z Elbasanu do Pogradce (k Ochridskému jezeru). Ve stejném směru je vedena rovněž i železniční trať, která v 21. století byla ve velmi špatném stavu a není na ní provozována osobní doprava.Šablona:Chybí trať Město trať podchází několika tunely.

Kromě toho z Librazhdu vede také regionální silnice směrem na sever k makedonskému Debaru. Výledově má být vybudována moderní silnice, která povede mimo střed města a dále bude pokračovat k hranici se Severní Makedonií.[1]

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Construction Works on Elbasan-Qafë Thane Road's 2nd Lot to Resume in June. Albanian Daily News. Dostupné online [cit. 2023-05-25]. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]