Laç

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laç
Město Laç
Město Laç
Poloha
Souřadnice
StátAlbánieAlbánie Albánie
KrajLezhë
OkresKurbin
Laç na mapě
Město Laç na mapě Albánie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Laç (albánsky také Laçi) je město ležící v severní části Albánie. Má okolo 25 000 obyvatel a je hlavním sídlem okresu Kurbin. Laç je známým poutním místem.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází na okraji ploché pobřežní pláně 35 kilometrů severně od Tirany a deset kilometrů východně od pobřeží Jaderského moře. Za městem se zvedá vysoké pohoří

Laç tvoří správní (správní jednotku) Njësia s městem Sanxhak na jihu .

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město se poprvé objevilo v tureckém defteru z roku 1467.

Před druhou světovou válkou navstěvovaly ročně tisíce lidí klášter zasvěcený Antonínu z Padovy. Během industrializace Albánie za komunistické nadvlády bylo rozhodnuto o výstavbě průmyslového závodu Superfosfat, který měl produkovat hnojiva pro albánské zemědělství. Nakonec se ale ukázal být ve výsledku značnou ekologickou zátěží pro životní prostředí i zdraví lidí. Kvůli němu také byla do města přivedena železnice (Skadar–Vorë).

Samotné město ve své současné podobě vzniklo masivním rozšířením původní vesnice pro potřeby ubytování pracovníků závodu. Vzniklo tak průmyslové město s obytnými bloky a uliční silnicí uspořádanou do pravidelných obrazců.

V 21. století byla západně od Laçe vybudována dálnice A1. Továrna byla uzavřena v roce 2000 poté opuštěna a její areál ponechán rozpadu.

V roce 2019 zde Turecko zafinancovalo výstavbu nových domů pro lidi, kterým bydleni zničilo zemětřesení.[1]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V Laçi se nachází palác kultury (albánsky Pallati i Kulturës). Město nicméně nemá vlastní muzeum.

Východně od města v horách jsou pozůstatky pevnosti Kalaja e Sebastes.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Místní fotbalový klub KF Laçi hraje nejvyšší albánskou ligu od roku 2009. V letech 2013 a 2015 vyhrál albánský fotbalový pohár

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Turkey starts building new houses for victims of 2019 Albania earthquake. Daily Sabah [online]. [cit. 2023-08-24]. Dostupné online. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]