Donbas: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Stylizace věty.
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
verze 21062515 uživatele Stavrog (diskuse) zrušena
značky: vrácení zpět revertováno
Řádek 30: Řádek 30:
| představitel 2 =
| představitel 2 =
}}
}}
'''Doněcká uhelná pánev''' ([[ukrajinština|ukrajinsky]] ''Донецький вугільний басейн''; [[ruština|rusky]] ''Донецкий угольный бассейн'') neboli '''Donbas''' (ukr. ''Донбас''; rus. ''Донбасс'' – '''Donbass''') je rozsáhlý [[těžba uhlí|těžební]] a&nbsp;[[průmysl]]ový region na východní [[Ukrajina|Ukrajině]]. Název je odvozen od řeky [[Doněc]], přítoku [[Don]]u. Žije zde přes 8&nbsp;milionů lidí, přes 38%<ref>{{cite web
'''Doněcká uhelná pánev''' ([[ukrajinština|ukrajinsky]] ''Донецький вугільний басейн''; [[ruština|rusky]] ''Донецкий угольный бассейн'') neboli '''Donbas''' (ukr. ''Донбас''; rus. ''Донбасс'' – '''Donbass''') je rozsáhlý [[těžba uhlí|těžební]] a&nbsp;[[průmysl]]ový region na východní [[Ukrajina|Ukrajině]]. Název je odvozen od řeky [[Doněc]], přítoku [[Don]]u. Žije zde přes 8&nbsp;milionů lidí, z nichž většinu (přes 38%<ref>{{cite web
|url=http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/general/nationality/
|url=http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/general/nationality/
|title=About number and composition population of UKRAINE by data All-Ukrainian population census 2001 data
|title=About number and composition population of UKRAINE by data All-Ukrainian population census 2001 data
Řádek 39: Řádek 39:
|archive-date=17.12.2011
|archive-date=17.12.2011
|df=dmy
|df=dmy
}}</ref> z nich tvoří etničtí Rusové; převládajícím jazykem je zde [[ruština]].
}}</ref>) tvoří etničtí Rusové; převládajícím jazykem je zde [[ruština]].


== Geografie ==
== Geografie ==

Verze z 22. 3. 2022, 14:15

Donbas
Донбас
Geografie
Donbas na mapě Ukrajiny
Donbas na mapě Ukrajiny
Hlavní městoDoněck
Souřadnice
Obyvatelstvo
Jazykruština, ukrajinština
Národnostní složeníRusové, Ukrajinci
Náboženstvípravoslaví
Správa regionu
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Nadřazený celekUkrajinaUkrajina Ukrajina (oficiálně)

Novorusko (2014–2015)[pozn. 1]

Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Doněcká uhelná pánev (ukrajinsky Донецький вугільний басейн; rusky Донецкий угольный бассейн) neboli Donbas (ukr. Донбас; rus. ДонбассDonbass) je rozsáhlý těžebníprůmyslový region na východní Ukrajině. Název je odvozen od řeky Doněc, přítoku Donu. Žije zde přes 8 milionů lidí, z nichž většinu (přes 38%[1]) tvoří etničtí Rusové; převládajícím jazykem je zde ruština.

Geografie

Donbas zahrnuje dnešní Doněckou a Luhanskou oblast, východní část Dněpropetrovské oblasti (okolí Pavlohradu) a také západní část Rostovské oblasti náležící k Ruské federaci. Na jihu zasahuje k Azovskému moři. Největším městem a centrem Donbasu, který je jednou z největších evropských aglomerací, je Doněck (1 milion obyvatel). Další velká města jsou Luhansk/rusky Lugansk (450 000), azovský přístav Mariupol (480 000), dále Makijivka/Makejevka (373 000), Horlivka/Gorlovka (275 000) a také ruské město Šachty (234 000) a jeho okolí.

Historie

První stálá osídlení v regionu založili donští kozáci.[2] Historie oblasti sahá do 17. století, kdy byla objevena rozsáhlá solná ložiska. Solné doly jsou dodnes v provozu a tamní sůl se vyváží i do Česka.

Rozsáhlá uhelná ložiska byla objevena v 18. století, což zapříčinilo výrazný rozvoj průmyslu až do první poloviny 20. století, kdy tomuto území připadla velká role v rámci industrializace Sovětského svazu nařízené Josifem Vissarionovičem Stalinem. V rámci územních reforem připojila sovětská vláda Doněckou pánev k Ukrajinské SSR, do té doby byl Donbas součástí Donské Gubernie.[3]

Místní horníci se zapsali do historie v roce 1941, kdy byla zformována 383. hornická střelecká divize složená výhradně z místních horníků. Tato divize nejprve v roce 1941 neúspěšně bránila Doněck před nacisty, poté ho v roce 1943 dobyla zpět a v roce 1945 se zúčastnila bitvy o Berlín.

V roce 2014 vypukly v této historicky ruské oblasti proruské nepokoje, proti nové centrální ukrajinské vládě, jež vyvrcholily vyhlášením tzv. Doněcké lidové republikyLuhanské lidové republiky v dosavadních dvou administrativních oblastech Donbasu. Posléze bylo 24. května 2014 ohlášeno sloučení těchto mezinárodně neuznaných republik do státu "Nové Rusko", který má navázat na tradici rozsáhlého stejnojmenného území, které bylo součástí bývalého Ruského impéria.

Průmysl

  • těžba uhlí, železa, manganu; hutnictví aj.

Galerie

Odkazy

Poznámky

  1. Mezinárodně neuznaná konfederace dvou separatistických republik vyhlášená 24. května 2014 na území Ukrajiny.

Reference

  1. About number and composition population of UKRAINE by data All-Ukrainian population census 2001 data [online]. State Statistics Committee of Ukraine, 2004. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 17.12.2011. 
  2. "Historical Dictionary of Ukraine". Ivan Katchanovski, Zenon E. Kohut, Bohdan Y. Nebesio, Myroslav Yurkevich (2013). pp.135-136. ISBN 0-8108-7847-X
  3. Vsya Oblast Vojska Donskogo. [s.l.]: Book on Demand Pod Dostupné online. ISBN 9785879590814. (Russian) 

Související články

Externí odkazy