Seznam států s žádným nebo částečným mezinárodním uznáním

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Seznam států s nejasným mezinárodním statusem obsahuje subjekty, které nejsou plně mezinárodně diplomaticky uznávanými státy. Zahrnuje všechny od členských států OSN, které jsou v podstatě plně nezávislé i uznané, ale jeden nebo více států je neuznávají nebo si činí nároky na jejich území, až po státy neuznané nikým, které de iure patří k jiným státům, jako Somaliland.

Jediný stát, který není součástí OSN, ale nejde o stát s žádným nebo částečným mezinárodním uznáním je Vatikán.

Členské státy OSN[editovat | editovat zdroj]

Členské státy OSN neuznané jedním nebo více členskými státy OSN.

Název Mapa Status Nároky jiných států
ArménieArménie Arménie Vyznačení Arménie v mapě Arménie je nezávislá od roku 1991, ale je neuznávána jedním členským státem OSN, a to Pákistánem. Důvodem je pákistánská podpora Ázerbájdžánu během války v Náhorním Karabachu.
ČínaČína Čína Vyznačení Číny v mapě Čínská lidová republika není uznávána Tchaj-wanem; ani státy, které Tchaj-wan uznávají, nenavázaly s Čínou diplomatické vztahy. Tchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan považuje Čínu za součást svého území.
KyprKypr Kypr Vyznačení Kypru v mapě Kypr není uznáván jedním členským státem OSN (Turecko) a jedním nečlenským státem (Severní Kypr). Vlajka Severokyperské turecké republiky Severokyperská turecká republika považuje Kypr za součást svého území.
IzraelIzrael Izrael Vyznačení Izraele v mapě Izrael vyhlásil nezávislost v roce 1948, ale 32 členských států OSN ho dosud neuznává. PalestinaPalestina Palestina považuje část izraelského území za součást území svého.
Severní KoreaSeverní Korea Severní Korea Vyznačení Severní Koreje v mapě Severní Korea vyhlásila nezávislost v roce 1948, ale dosud není uznávána Jižní Koreou a Japonskem. Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea považuje Severní Koreu za součást svého území.
Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea Vyznačení Jižní Koreje v mapě Jižní Korea vyhlásila nezávislost v roce 1948, ale dosud není uznávána Severní Koreou. Severní KoreaSeverní Korea Severní Korea považuje Jižní Koreu za součást svého území.

Nečlenské státy OSN[editovat | editovat zdroj]

Uznané alespoň jedním členským státem OSN[editovat | editovat zdroj]

Název Mapa Status Nároky jiných států
AbcházieAbcházie Abcházie Vyznačení Abcházie v mapě Mezinárodní uznání: Abcházie vyhlásila nezávislost v roce 1999. V současnosti je uznávána pěti členskými státy OSN (Rusko, Venezuela, Nikaragua, Nauru a Sýrie) a dvěma nečlenskými státy (Jižní OsetiePodněstří). GruzieGruzie Gruzie považuje Abcházii za součást svého území.
Tchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan Vyznačení Tchaj-wanu v mapě Tchaj-wan nebo také Čínská republika byla do roku 1971 považována za člena OSN, dokonce měla křeslo v Radě bezpečnosti a podle OSN měla také nárok na celou pevninskou Čínu. Po roce 1971 byla ale vláda Čínské lidové republiky uznána OSN jako právoplatná vláda Číny i Tchaj-wanu. Tchaj-wan ale zůstává de facto nezávislý a nárokuje si zbytek Číny jako své právoplatné území. Tchaj-wan je uznán jako nezávislý stát 12 členskými státy OSN a Vatikánem.[1] ČínaČína Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území.
KosovoKosovo Kosovo Vyznačení Kosova v mapě Mezinárodní uznání: Kosovo se de facto a částečně i de iure odtrhlo od Srbska v roce 1999. Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244 byly v Kosovu rozmístěny síly OSN, Kosovo dostalo širokou autonomii, ale zůstalo de iure součástí Srbska. V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost navzdory rezoluci OSN, podle které mělo zůstat součástí Srbska. Jeho nezávislost uznává 98 členských zemí OSN a Tchaj-wan. SrbskoSrbsko Srbsko považuje Kosovo za součást svého území.

Vlajka Severokyperské turecké republiky Severní Kypr

Vyznačení Severního Kypru v mapě Severní Kypr vyhlásil nezávislost v roce 1983 za pomoci tureckých invazních jednotek. Dodnes je uznáván jen jedním státem, a to Tureckem. KyprKypr Kypr považuje Severní Kypr za součást svého území.
PalestinaPalestina Palestina Vyznačení Palestiny v mapě Mezinárodní uznání: Organizace pro osvobození Palestiny vyhlásila nezávislost Palestiny v Alžíru roku 1988. V té době neměla v Palestině žádnou faktickou moc. V roce 1993 uznal Izrael Organizaci pro osvobození Palestiny za „zástupce palestinského lidu“ a předal jí nějaké pravomoci. 29. listopadu 2012 přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci č. 67/19, která zvýšila status palestinského zástupce na nečlenský stát (pro tento krok hlasovalo 138 států, 9 hlasovalo proti a 41 se zdrželo), což udělalo z Palestiny de iure nezávislý stát, ale území Palestiny je stále okupováno Izraelem. IzraelIzrael Izrael neuznává nezávislost Palestiny, přímo okupuje většinu palestinského území a nad autonomními částmi má kontrolu.
Západní SaharaZápadní Sahara Západní Sahara Vyznačení SADR v mapě Saharská arabská demokratická republika vyhlásila nezávislost na Španělsku v roce 1976. Pár týdnů na to byla obsazena vojsky Maroka. Od té doby je Marokem, které ji považuje za součást svého území, okupována. V současnosti je uznávána 85 státy světa. MarokoMaroko Maroko považuje Saharskou arabskou demokratickou republiku za součást svého území.
Jižní OsetieJižní Osetie Jižní Osetie Vyznačení Jižní Osetie v mapě Mezinárodní uznání: Jižní Osetie vyhlásila nezávislost v roce 1991. V současnosti je uznávána pěti členskými státy OSN (Rusko, Venezuela, Nikaragua, Nauru a Sýrie) a třemi nečlenskými (Abcházie, Podněstří a Saharská arabská demokratická republika). GruzieGruzie Gruzie považuje Jižní Osetii za součást svého území.

Uznané jen nečlenskými státy OSN[editovat | editovat zdroj]

Název Mapa Status Nároky jiných států
PodněstříPodněstří Podněstří Vyznačení Podněstří v mapě Mezinárodní uznání: Podněstří vyhlásilo nezávislost v roce 1990. Současně je uznaný pouze třemi nečlenskými a taktéž neuznanými státy: Abcházií, Jižní Osetií a Republikou Arcach. MoldavskoMoldavsko Moldavsko považuje Podněstří za součást svého území.

Neuznané žádným státem[editovat | editovat zdroj]

Název Mapa Status Nároky jiných států
SomalilandSomaliland Somaliland Vyznačení Somalilandu v mapě Somaliland byl původně britskou kolonií, zatímco zbytek Somálska byl italskou kolonií. Po dekolonizaci v roce 1960 uznala Velká Británie nezávislost Somalilandu, ale o pár dní později se spojil s Italským Somálskem a vytvořili jednotné Somálsko. V roce 1991 Somaliland vyhlásil na Somálsku nezávislost, ale žádný stát světa ho neuznal. Uznán byl pouze Liberlandem. SomálskoSomálsko Somálsko považuje Somaliland za součást svého území.

Nestátní entity[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článcích Kvazistát, Mikronárod a Násilný nestátní aktér.
  • Maltézský řád je nestátní subjekt mezinárodního práva, ale není v tomto seznamu, protože si nenárokuje žádné území. Maltézský řád má navázány diplomatické styky s některými členskými státy OSN.
  • Ve výčtu nejsou zahrnuty tzv. mikronárody, protože často nelze jednoznačně prokázat, že fakticky mají pod kontrolou území, které si nárokují.
  • Rovněž nejsou zahrnuty oblasti, ve kterých probíhá ozbrojený konflikt, přestože se v takovýchto oblastech mohou vytvořit nové subjekty mající státní charakter (Rojava, Islámský stát atd.). Situace v těchto oblastech se může změnit podle vývoje daného konfliktu. O těchto subjektech pojednává článek kvazistát.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of states with limited recognition na anglické Wikipedii.

  1. KWAN, Rhoda. Honduras to switch ties from Taiwan to China, says president [online]. The Guardian, 2023-03-15 [cit. 2023-03-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]