Přeskočit na obsah

Univerzita Hradec Králové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Přesunuto do kategorie Školy založené roku 1992 pomocí Cat-a-lot
Nakladatelství gaudeamus se zrušilo. Fotografie je Studijní a vědecká knihovna, nikoliv Univerzitní knihovna.
Řádek 82: Řádek 82:
[[Soubor:Hradec Králové from air M1 - 7.jpg|náhled|Vznikající kampus univerzity „Na Soutoku“. Moderní budovu Objektu společného výuky (vlevo dole) doplnila stavba Fakulty
[[Soubor:Hradec Králové from air M1 - 7.jpg|náhled|Vznikající kampus univerzity „Na Soutoku“. Moderní budovu Objektu společného výuky (vlevo dole) doplnila stavba Fakulty
informatiky a managementu.]]
informatiky a managementu.]]
[[Soubor:Hradec Králové from air M1 - 6.jpg|náhled|Univerzitní knihovna.]]
[[Soubor:Hradec Králové from air M1 - 6.jpg|náhled|Studijní a vědecká knihovna poblíž Univerzity.]]


V současné době univerzitu tvoří čtyři hlavní součásti:
V současné době univerzitu tvoří čtyři hlavní součásti:
Řádek 93: Řádek 93:
== Další součásti univerzity ==
== Další součásti univerzity ==
* [[Univerzitní knihovna Univerzity Hradec Králové|Univerzitní knihovna UHK]]
* [[Univerzitní knihovna Univerzity Hradec Králové|Univerzitní knihovna UHK]]
* [[Nakladatelství Gaudeamus]]
* [[Vysokoškolské koleje Univerzity Hradec Králové|Správa vysokoškolských kolejí]]
* [[Vysokoškolské koleje Univerzity Hradec Králové|Správa vysokoškolských kolejí]]
* [[Institut dalšího vzdělávání Univerzity Hradec Králové|Institut dalšího vzdělávání UHK]]
* [[Institut dalšího vzdělávání Univerzity Hradec Králové|Institut dalšího vzdělávání UHK]]

Verze z 2. 7. 2020, 06:47

Univerzita Hradec Králové
latinsky Universitas Reginaegradecensis
Logo univerzity
Logo
Pedagogická a Filozofická fakulta
Pedagogická a Filozofická fakulta
ZkratkaUHK
Rok založení1992
Typ školyveřejná
Vedení
Rektorprof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D.
Prorektor pro strategii a rozvojdoc. RNDr. Jan Kříž, Ph.D.
Prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahyMgr. Leona Stašová, Ph.D.
Prorektor pro vnitřní záležitostidoc. Ing. Václav Janeček, CSc.
Prorektor pro zahraniční vztahyPhDr. Zdeněk Beran, Ph.D.
Kvestor Ing. Aleš Klicnar
KancléřMgr. Soňa Došková
Předseda ASdoc. Ing. Hana Tomášková, Ph.D.
Počty akademiků (k roku 2016[1])
Bakalářských studentů4354
Magisterských studentů2117
Doktorandů226
Akademických pracovníků406
Další informace
Počet fakult4
SídloHradec Králové
AdresaRokitanského 62/26, Hradec Králové, 500 03, Česko
Zeměpisné souřadnice
KampusNa Soutoku
http://www.uhk.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Univerzita Hradec Králové (zkratka UHK, anglicky University of Hradec Králové, latinsky Universitas Reginaegradecensis) je veřejnou vysokou školou univerzitního typu a je jednou z nejvýznamnějších vzdělávacích a výzkumných institucí východočeského regionu. Vznikla roku 1992 jako Vysoká škola pedagogická v Hradci Králové (VŠP), roku 2000 se přejmenovala na Univerzitu Hradec Králové. Současným rektorem je od roku 2016 prof. Kamil Kuča. Sídlem školy je statutární město Hradec Králové.

Univerzita je tvořena čtyřmi fakultami: Pedagogickou fakultou, Filozofickou fakultou, Fakultou informatiky a managementu a Přírodovědeckou fakultou.

V současnosti studuje na univerzitě více než 9 tisíc studentů. Univerzita nabízí téměř 40 akreditovaných studijních programů a kolem 100 akreditovaných studijních oborů.

Historie

Příprava budoucích učitelů má v Hradci Králové dlouhou tradici sahající až do roku 1775. Roku 1959 byl založen Pedagogický institut, který připravoval studenty na výuku na obou stupních základní školy. V srpnu 1964 byla zřízena samostatná Pedagogická fakulta v Hradci Králové sloučením Pedagogických institutů v Hradci Králové a Pardubicích. Příprava na výuku žáků na všech stupních škol zde začala až po roce 1976 na základě vysokoškolské reformy.

Po sametové revoluci se na školu vrátili někteří pracovníci ze šedesátých let a škola navázala mnohé zahraniční kontakty s jinými univerzitami. 1. července 1992 ze samostatné pedagogické fakulty vznikla nová vysoká škola s názvem Vysoká škola pedagogická v Hradci Králové,[2] 15. února 1993 přibyla další fakulta, Fakulta řízení a informační technologie, která se roku 2000 přejmenovala na Fakultu informatiky a managementu, a 1. září 2000 se název celé vysoké školy změnil na Univerzitu Hradec Králové.[3] 1. září 2005 zahájila činnost filozofická fakulta, a škola se tak stala třífakultní univerzitou. O pět let později, 1. září 2010, pak po transformaci pedagogické fakulty vznikla přírodovědecká fakulta. K 1. lednu 2011 vznikl Ústav sociální práce, nově zaštiťující sociální obory, vyučované dříve na pedagogické fakultě. 1. září 2017 se stal z Ústavu sociální práce UHK Ústav sociální práce Filozofické fakulty UHK.

Už dříve přitom započala stavba nové budovy společné výuky (kampus Na Soutoku) poblíž soutoku Labe s Orlicí. Finanční náklady na tuto stavbu činily 250 milionů Kč a stavba probíhala v letech 1995–1997. V celostátní architektonické soutěži získala budova titul „Stavba roku 1998“. Objekt společné výuky doplnila na jaře roku 2008 dokončená moderní budova s celkovou investicí 360 mil. Kč, ve které sídlí Fakulta informatiky a managementu. V další fázi plánuje univerzita výstavbu budovy přírodovědných oborů a objektu humanitních oborů s laboratořemi, které doplní a uzavřou střed vznikajícího areálu.

Od roku 2010 zavedla univerzita profesionální jednotný vizuální styl, který ji prezentuje jako moderní a dynamickou instituci.

Symboly univerzity

  • Rektorské žezlo (podle návrhu MgA. Jana Háska) má tvar lipového květu, v jehož středu je umístěna lesklá zlatá koule. Na vrchu stojí stříbrný hradecký lev. Žezlo bylo darováno univerzitě městem Hradec Králové.
  • Statutární znak tvoří ve středu umístěný korunovaný český lev hledící heraldicky doleva a držící v předních tlapách velké „G“ (figura je také součástí znaku města Hradce Králové). V opisu znaku je uveden plný název školy v latinském jazyce.

Fakulty a ústavy

Vznikající kampus univerzity „Na Soutoku“. Moderní budovu Objektu společného výuky (vlevo dole) doplnila stavba Fakulty informatiky a managementu.
Studijní a vědecká knihovna poblíž Univerzity.

V současné době univerzitu tvoří čtyři hlavní součásti:

Do 31. 8. 2017 fungoval samostatně i Ústav sociální práce (ÚSP), od 1. 9. 2017 je však začleněn pod Filozofickou fakultu.

Další součásti univerzity

Při univerzitě dále působí:

  • Augustin – Středisko podpory pro studenty se specifickými potřebami
  • Akademický filmový klub
  • Studentský historický klub
  • Studentský klub Salaš – akademická duchovní služba

Reference

  1. Výroční zpráva o činnosti Univerzity Hradec Králové za rok 2016 [online]. Univerzita Hradec Králové [cit. 2017-11-25]. S. 66, 74. Dostupné online. ISBN 978-80-7435-667-4. 
  2. § 2 zákona č. 375/1992 Sb., o změně názvu Vysoké školy veterinární v Brně a o změně postavení a názvu Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Dostupné online
  3. Čl. I zákona č. 210/2000 Sb., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách). Dostupné online

Externí odkazy