Ron Johnson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ron Johnson
Senátor Senátu USA
za stát Wisconsin
Úřadující
Ve funkci od:
3. ledna 2011
PředchůdceRuss Feingold
Stranická příslušnost
ČlenstvíRepublikánská strana

Narození8. dubna 1955 (69 let)
Mankato
Alma materMinnesotská univerzita (do 1977)
Minnesotská univerzita
Edina High School
Profesepolitik, podnikatel a specialista v oblasti účetnictví
Náboženstvíluteránství
Wisconsinská evangelická luterská synoda
Webová stránkawww.ronjohnson.senate.gov
CommonsRon Johnson (Republican Party politician)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Harold Johnson (* 8. dubna 1955, Mantako, Minnesota) je americký podnikatel a politik za Republikánskou stranu. Od roku 2011 je senátorem USA za stát Wiconsin. Než vstoupil do politiky, působil v průmyslu na výrobu polyesterů a plastů.

Johnson je konzervativním republikánem a skalním podporovatelem prezidenta Donalda Trumpa. V prosinci 2020 den poté, co vůdce většiny v Senátu Mitch McConnell veřejně oznámil, že Joe Biden je vítězem prezidentských voleb, Johnson uspořádal slyšení Senátu k prozkoumání volebních nesrovnalostí. Demokraté účel tohoto slyšení označili za podkopávání demokracie.[1] I když se Johnson po útoku Trumpových přívrženců na Kapitol 6. ledna 2021 nepřipojil k republikánským senátorům zpochybňujícím výsledky prezidentských voleb, následující den Milwaukee journal sentinel, místní noviny Wisconsinu, volaly po jeho rezignaci.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Trump loyalist senator Ron Johnson says he could object to Electoral College results when Congress certifies Joe Biden's victory in January - despite judges rejecting claims of fraud. www.dailymail.co.uk [online]. 2020-12-9 [cit. 2020-12-16]. Dostupné online. 
  2. Editorial: Ron Johnson, Scott Fitzgerald and Tom Tiffany should resign or be expelled for siding with Trump against our republic. eu.jsonline.com [online]. [cit. 2021-01-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]