Muzeum umění ve Filadelfii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filadelfské muzeum umění
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AdresaFiladelfie, Spojené státy americké
Založeno1876
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum umění ve Filadelfii (anglicky Philadelphia Museum of Art) patří k největším muzeím umění ve Spojených státech. Obsahuje přes 240 000 exponátů rozdělených do specializovaných sbírek v několika objektech. Hlavní budova na západním konci Benjamin Franklin Parkway ve filadelfském Fairmount Parku byla postavena roku 1928. Muzeum bylo založeno v roce 1876 při příležitostí oslav stého výročí nezávislosti Spojených států amerických a konání Světové výstavy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První budova muzea Cedar Grove Mansion ve Fairmount Parku
Hlavní budova, jižní boční průčelí se sochami řeckých bohů na tympanonu

Muzeum otevřelo 10. května 1877 pod názvem Pensylvánské muzeum a po vzoru South Kensingtonského muzea (nynější Victoria and Albert Museum) v Londýně bylo spojeno s Uměleckoprůmyslovou školou (která se osamostatnila roku 1964). Převzalo exponáty ze Světové výstavy, převážně předměty uměleckého řemesla. Prostor tehdy dostačoval, ale budova Cedar Grove Mansion byla daleko od centra.[1]

Hlavní budova je pětikřídlá stavba na půdorysu písmene "E" ve stylu řeckého novoklasicismu. Byla postavena z dolomitu lámaného v Minnesotě.[2] od roku 1919[3] a první část byla dokončena na počátku roku 1928.[1] Tympanon jižního průčelí budovy vyzdobili sochaři C. Paul Jennewein a F. Solon polychromovanými sochami řeckých bohů a bohyní. Naproti hlavnímu sídlu muzea byla postavena Perelmanova budova.

Instituce sama sebe popisuje jako „jedno z největších muzeí ve Spojených státech“[4]. V letech 2006-2008 bylo přistavěno další křídlo budovy, které navrhl architekt Frank Gehry. Sbírky obsahují více než 240.000 předmětů.

Perelmanova budova

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Křížová chodba z opatství Saint-Genis-des-Fontaines v Roussillonu, 1270-80
Indický chrám
  • Sbírka sochařství a architektonické plastiky má například raně gotickou křížovou chodbu z opatství Saint-Genis-des-Fontaines přenesenou z francouzského Roussillonu), a také významnou kolekci děl Rodina.
  • Sbírka zbraní, výzbroje a výstroje má základ v kolekci amerického sběratele Carla Otty Kretzschmara von Kienbusch, odkázané roku 1976. Spolu s ostatními akvizicemi je to druhá největší sbírka zbraní ve Spojených státech. Patří k ní také malovaný renesanční štít, který vyzdobil malíř Girolamo da Treviso roku 1535 a pochází z Estenské sbírky ze zámku Konopiště, odkud byl uloupen nacisty.[5]
  • Uměleckořemeslná sbírka tzv. filadelfského stylu: v 18. a 19. století Filadelfie patřila mezi nejvýznamnější města kultury a umění v Severní Americe.[6] V uměleckých řemeslech (nábytek, stříbro, keramika) převzala styl umělců přišlých z Německa, Nizozemí a Anglie, k významným filadelfským tvůrcům patřil Thomas Eakins. Muzeum vlastní nejvýznamnější Eakinsovu kolekci na světě.[7]
  • Asijské sbírky zahrnují malby, sochy a architektonické části z Číny, Japonska a Indie, nábytek a dekorativní umění, včetně velkých sbírek čínské, japonské a korejské keramiky, perské a turecké koberce, vzácné a autentické architektonické sestavy, například rekonstrukci čínského paláce, japonskou čajovnu a indický chrám ze šestnáctého století.
  • Severoamerická díla malířství, sochařství a dekorativního umění patří mezi největší sbírky ve Spojených státech, počínaje 18. stoletím. Zahrnují filadelfský nábytek a stříbro, venkovský pensylvánský nábytek, keramiku a malby od Thomase Eakinse.[7]
  • Světové moderní umění je zastoupeno mimořádnou kolekci evropských umělců (Pablo Picasso, Marcel Duchamp a Constantin Brancusi, Salvador Dalí, aj.), stejně jako amerických modernistů. Každý rok muzeum uspořádá 15 až 20 speciálních výstav a navštíví je 800.000 lidí. K nejvyhledávanějším patří expozice obrazů Paula Cézanna (v letech 1996–2009 ji navštívilo 548000 diváků) a Salvadora Dalího (od roku 2005 ji navštívilo 370 000 zájemců).
  • Sbírka užitého umění má velký soubor oděvů, oděvních doplňků, textilií a tapisérií; jsou stejně jako kolekce grafiky, kresby a fotografie z důvodu ochrany před světlem prezentovány jen na příležitostných výstavách.[7]
  • Sbírku fotografií mistrů 19. a 20. století reprezentují mistři jako James Fee, Paul Strand [8] nebo 49 děl Alfreda Stieglitze[9].

Významná díla[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Philadelphia Museum of Art :: Benjamin Franklin Parkway, Philadelphia, Pennsylvania, United States [online]. Glass Steel and Stone [cit. 2014-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-11. 
  2. Galleries and Gardens: Discover blossoming works of art in Philadelphia's green spaces [online]. With Art Philadelphia [cit. 2016-03-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-10. 
  3. Historical note: Mayor Smith is the great-grandfather of current Montgomery County District Attorney Bruce L. Castor, Jr.
  4. Main Web page, Philadelphia Museum of Art, accessed April 26, 2007
  5. [1]
  6. Highboy. www.nga.gov [online]. [cit. 2009-06-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-04-27. 
  7. a b c d "Museum Collections" web page, at web site for The Philadelphia Museum of Art, accessed April 26, 2007
  8. http://www.philamuseum.org/collections/results.html?results=27&searchTxt=photographer&searchNameID=&searchClassID=&provenance=0&audio=0&searchOrigin=&page=1&action=post
  9. http://www.philamuseum.org/collections/results.html?searchTxt=&bSuggest=1&searchNameID=19680

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]