Losangeleské muzeum umění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Losangeleské muzeum umění
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AdresaLos Angeles, Spojené státy americké
Založeno1910
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na jednu z budov muzea

Losangeleské muzeum umění (anglicky Los Angeles County Museum of Art, doslova Muzeum umění okresu Los Angeles, zkracováno LACMA) je galerie umění v Los Angeles v Kalifornii ve Spojených státech amerických.

Má v péči více než sto tisíc děl od starověku po současnost a ročně vykazuje skoro milion návštěvníků.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Fotografické oddělení Wallise Annenberga bylo založeno v roce 1984 s grantem od nadace Ralph M. Parsons Foundation. Má fondy více než patnácti tisíc děl, které pokrývají období od vynálezu média v roce 1839 do současnosti. Fotografie je integrována i do jiných oddělení. Ačkoli sbírka fotografií LACMA zahrnuje celý obor, má mnoho mezer a je mnohem menší než sbírka J. Paul Getty Museum.[1] V roce 1992 Audrey a Sydney Irmasovi darovali celou svou sbírku fotografií a vytvořily to, co je nyní sbírkou autoportrétů Audrey a Sydney Irmasových v Los Angeles County Museum of Art (Audrey and Sydney Irmas Collection of Artists' Self-Portraits), což je velký a vysoce specializovaný výběr pokrývající 150 let. Pár daroval sbírku dva roky předtím, než byla v LACMA uspořádána velká výstava sbírky; výstava zahrnovala fotografie uměleckých fotografů od chemika Alphonse Poitevina v roce 1853 po Roberta Mapplethorpa v roce 1988. Mezi dalšími autoportréty ve sbírce byly ty Andyho Warhola, Lee Friedlandera a Edwarda Steichena.[2] Audrey Irmas pokračuje v nákupech do sbírky, ale nyní jsou všechny přírůstky dary pro LACMA.[3] V roce 2008 LACMA oznámila, že Annenbergova nadace poskytla dar ve výši 23 milionů dolarů na pořízení sbírky fotografií z 19. a 20. století Marjorie a Leonarda Vernonových. Mezi 3500 předlohami jsou díla Edwarda Steichena, Edwarda Westona, Ansela Adamse, Eugèna Atgeta, Imogen Cunninghamová, Catheriny Opie, Cindy Shermanové, Barbary Krugerové, Ave Pildase[4] a Man Raye. Dar také poskytl dotaci a kapitál na pomoc při budování skladovacích prostor pro fotografické fondy muzea, což vedlo k tomu, že jeho fotografické oddělení bylo přejmenováno na Wallis Annenberg Department of Photography.[5] V roce 2011 LACMA a J. Paul Getty Trust společně získaly umělecký a archivní materiál Roberta Mapplethorpea, včetně více než 2 000 děl tohoto umělce.[6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Suzanne Muchnic (August 14, 2010), Eclectic photo exhibition from LACMA arts council at Duncan Miller Gallery, Los Angeles Times.
  2. Myrna Oliver (August 30, 1996), Sydney Irmas; Art Collector, Benefactor, Los Angeles Times.
  3. Susan Freudenheim (September 10, 2002), Where Art Is a Household Word, Los Angeles Times.
  4. Ave Pildas | LACMA Collections [online]. [cit. 2020-10-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Bob Colacello (October 2009), Her Own Kind of Annenberg, Vanity Fair.
  6. Jori Finkel (February 8, 2011), LACMA, Getty to share Robert Mapplethorpe artwork, Los Angeles Times.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]