Muzeum současného umění Chicago

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum současného umění Chicago
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AdresaChicago, 606 11, Spojené státy americké
Založeno1967
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum současného umění Chicago (Museum of Contemporary Art, MCA) je muzeum současného umění poblíž Water Tower Place v centru Chicaga v Cook County. Muzeum, které bylo založeno v roce 1967, je jedním z největších světových vystavovatelů současného umění. Sbírku muzea tvoří tisíce předmětů vizuálního umění vytvořených po druhé světové válce. Muzeum je provozováno galerijním stylem s různými individuálně uspořádanými výstavami po celý rok. Každá výstava může být složena z dočasných výpůjček, kusů ze stálé sbírky nebo z kombinace obou typů předmětů.[1]

V muzeu bylo uspořádáno několik významných debutových výstav včetně první americké výstavy Fridy Kahlo a první samostatné muzejní výstavy Jeffa Koonse. Koons později představil v muzeu výstavu, která prolomila zdejší rekord návštěvnosti. Aktuální rekord nejnavštěvovanější výstavy má výstava Takashiho Murakamiho z roku 2017. Sbírka muzea, ve které jsou zastoupeni Jasper Johns, Andy Warhol, Cindy Shermanová, Kara Walkerová a Alexander Calder, obsahuje ukázky pozdního surrealismu ze 40. až 70. letech 20. století, pop art, minimalismus a konceptuální umění; pozoruhodné ukázky postmodernismu 80. let; a současnou malbu, sochařství, fotografii, videa, instalace a související média. Prezentuje také taneční, divadelní, hudební a multidisciplinární umění.

Dnes muzeum sídlí na 220 East Chicago Avenue v sousedství Streeterville v komunitní oblasti Near North Side.[2] Josef Paul Kleihues byl vybrán jako architekt současné budovy po dvanáctiměsíčním konkursu, v němž bylo podáno více než 200 návrhů.[3] Muzeum bylo původně umístěno na 237 East Ontario Street v objektu, který byl navržen jako pekárna. Současná budova je známá svým typickým schodištěm vedoucím do vyvýšeného přízemí, kde je atrium, a plně prosklenou východní a západní fasádou s přímým výhledem na město a Michiganské jezero.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Museum of Contemporary Art, Chicago na anglické Wikipedii.

  1. 1996 [online]. Museum of Contemporary Art [cit. 2015-08-26]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. AreaG2 Address- Museum of Contemporary Art [online]. [cit. 2008-07-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne January 23, 2009. 
  3. The Architect Joseph Paul Kleihues [online]. Museum of Contemporary Art [cit. 2011-07-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne July 29, 2007. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]