Constantin Brâncuși

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Constantin Brancusi)
Constantin Brâncuși
Rodné jménoConstantin Brâncuși
Narození19. února 1876
Hobița
Úmrtí16. března 1957 (ve věku 81 let)
Paříž
Místo pohřbeníHřbitov Montparnasse
Národnostrumunská
Alma materBucharest National University of Arts
Národní vysoká škola krásných umění
Povolánísochař, fotograf, malíř, ilustrátor, projektant a assemblage artist
Významná dílaOiseau dans l'espace
Colonne sans fin
Le Baiser (Brâncuși)
Sleeping Muse
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Constantin Brâncuși (19. února 187616. března 1957) byl původem rumunský moderní sochař a fotograf tvořící ve Francii a řazený k abstraktnímu expresionismu.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Brâncuși se narodil roku 1876 ve vesnici Hobița v Karpatech do chudé pastýřské rodiny. Již malý se vyprofiloval jako talentovaný při vyřezávání drobných dřevěných sošek. Z rodné vesnice utekl do Craiovy, kde se přihlásil do školy umění (Școala de Meserii) a kde také přišel krom řezbářského k základnímu vzdělání.

Školu dokončil v roce 1898 a odjel studovat sochařství do Bukurešti, potom v roce 1903 do Mnichova a konečně do Paříže. Zde studoval na École des Beaux-Arts, později pracoval u Augusta Rodina a posléze vytvořil vlastní ateliér. Velký úspěch přišel v roce 1913, kdy vystavoval v Salonu des Indépendants a na americkém Armory Show. Ve Francii se začalo často používat jeho jméno ve zjednodušeném tvaru Brancusi.

Umění[editovat | editovat zdroj]

Steichenova fotografie mistrova ateliéru

Pro Brâncușiho dílo bylo typické zjednodušení formy a radikální vize. Mezi jeho nejznámější díla patří série dvaceti osmi verzí Ptáka v prostoru. Se zjednodušením také souvisí aféra, kdy umělec žaloval americké celní úředníky, kteří uvalili na jeho dílo vysoké clo, které bylo určeno pro průmyslové materiály a odmítli uznat tomuto předmětu status uměleckého díla bez cla.

Společenský život[editovat | editovat zdroj]

V Paříži žil bohatý společenský a bohémský život. Stýkal se s uměleckou smetánkou své doby jako byl Ezra Pound, Guillaume Apollinaire, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Amedeo Modigliani, Henri Rousseau nebo Fernand Léger. Také se stýkal s řadou Rumunů bydlících v Paříži. Například s Eugènem Ionescem. Jako hostitel byl oblíbený, hrál na housle a zpíval rumunské písně. Měl rád cigarety, víno a dámskou společnost.

Hrob Constantina Brâncușiho V Paříži

Brâncusi zemřel 16. března roku 1957 s více než 215 sochami a 1200 fotografiemi na svědomí. Byl pohřben na pařížském hřbitově Cimetière du Montparnasse.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Ve 14. pařížském obvodě, čtvrti Quartier de Plaisance nese od roku 1985 sochařovo jméno náměstí Place Constantin-Brancusi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]