Montgomery Scott

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Montgomery Scott
James Doohan jako Montgomery Scott
James Doohan jako Montgomery Scott
ZtvárniliJames Doohan (1966–1994)
Simon Pegg (od 2009)
Martin Quinn (od 2023)
NamluviliMiloslav Mejzlík
Bohumil Švarc
Pavel Pípal
Petr Rychlý
Informace o postavě
PřezdívkaScotty
RasaPozemšťan
Povolánívrchní inženýr
PříslušnostiSpojená federace planet
USS Enterprise (NCC-1701)
USS Excelsior (NCC-2000)
USS Enterprise (NCC-1701-A)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Simon Pegg, druhý představitel Montgomeryho Scotta

Montgomery Scott (přezdívaný „Scotty“) je fiktivní postava ze sci-fi světa Star Treku. Působí jako šéfinženýr na hvězdné lodi USS Enterprise.

Prvním představitelem Montgomeryho Scotta byl James Doohan, který jej hrál v původním seriálu Star Trek (1966–1969). Roli si zopakoval i ve stejnojmenné animovaném seriálu z let 1973–1974 a v následujících sedmi hraných celovečerních snímcích (do roku 1994). Hostoval také v díle „Host“ seriálu Star Trek: Nová generace (1992). Záběry z nejstaršího seriálu byly rozsáhle použity i v díle „Další trable s tribbly“ (1996) seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine. V rebootové filmové sérii hraje Scotta od roku 2009 Simon Pegg.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Scotty se narodil ve Skotsku roku 2222 a proto v originálním znění původního seriálu má skotský přízvuk. Na lodi USS Enterprise zastával funkci druhého důstojníka a vrchního inženýra. Jeho hlavním pracovním prostředím tedy byla strojovna lodi, ale v nepřítomnosti kapitána Kirka a prvního důstojníka Spocka velel několikrát lodi sám.

Ve filmu Star Trek III: Pátrání po Spockovi je Montgomery Scott povýšen na kapitána, avšak sabotuje svou loď Excelsior, aby se mohl připojit k posádce Enterprise a společně s kapitánem Kirkem najít Spocka.

Jak ve standardních událostech, tak v paralelní realitě filmu Star Trek (2009) vystupuje Scotty jako nadšenec pro nové technologie a nečiní mu nejmenší potíže se sžít s lodí. V průběhu seriálové a filmové řady Enterprise mnohokrát pomohl vyřešit technické potíže s energií, fazery, motory, warp pohonem apod.

Převážně v původním seriálu jde o hrdého Skota, který na svou zem a čest nedá dopustit. Jeho oblíbeným alkoholickým nápojem je samozřejmě skotská whisky a občas tráví volné chvíle hraním na dudy.

Vývoj postavy[editovat | editovat zdroj]

Doohana pro roli hlavního technika hvězdné lodi navrhl režisér druhého pilotního dílu „Kam se dosud člověk nevydal“ James Goldstone. Doohana znal již z dřívější spolupráce. Naproti tomu byl proti sám tvůrce Star Treku Gene Roddenberry, který Doohanovi zaslal dopis „Nemyslíme si, že bychom v sérii potřebovali technika“. Doohanův agent však byl neústupný a tak se postava Scottyho v seriálu nakonec objevila.

Doohan si zkoušel různé akcenty a nakonec vybral skotské, protože se domníval, že právě ve Skotsku jsou nejlepší technici. Sám pak vybral jméno Montgomery podle svého otce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Montgomery Scott na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]