Enterprise v ohrožení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Enterprise v ohrožení
AutorGene DeWeese
Původní názevChain of Attack
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
ŽánrStar Trek novel
VydavatelPocket Books
Datum vydání1. února 1987
Předchozí a následující dílo
Battlestations! Deep Domain
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Enterprise v ohrožení je český název knihy, kterou napsal americký spisovatel Gene DeWeese. Patří do série knih o fiktivním světu Star Trek, žánrově je tedy literaturou sci-fi. V originále se kniha jmenuje Chain of Attack a vydána byla v USA roku 1987.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Jak v TV seriálu , tak knihách včetně této na seriál navazující je v popředí děje trojice tvořená kapitánem Jamesem Kirkem, prvním vědeckým důstojníkem Spockem z planety Vulkán a vrchním lékařem Dr. Leonardem McCoyem. Tuto trojici doplňují další důstojníci – vrchní inženýr Montgomery Scott, komunikační důstojnice Nyota Uhura a dvojice navigačních důstojníků Hikaru Sulu a Pavel Čechov.

Kosmická loď Enterprise NCC 1701-A byla vyslána na průzkumnou vědeckou cestu. Má najít gravitační anomálie, které ohrožují lety kosmických lodí a brzy se nechtěně přes jednu černou díru přenesou mimo naši galaxii. V novém prostoru nachází mnoho zničených planet dávné civilizace Ničitelů a poté i dvě proti sobě válčící civilizace – Hoshané a Zeatorové. Posádce Enterprise se je podaří smířit i odvrátit jejich společný útok a nakonec se vrátit domů.[1]

České vydání knihy[editovat | editovat zdroj]

Do češtiny knihu přeložil Zdeněk Volný v roce 1992 a vydalo ji nakladatelství Bonus Press v Praze téhož roku [2]. Její očíslování, velikost publikace i grafická úprava jsou shodné, jako měly souběžně vydávané díly filmové série o Star Treku, např. Pátrání po Spockovi. Drobná knížka má 256 stran a je opatřena barevnou obálkou, stála tehdy 39 Kč.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Josef Pecinovský. Vivisektor. Ikarie. Leden 1993, čís. 1, s. 58. ISSN 1210-6798. 
  2. DEWEESE, Gene. Star Trek - Enterprise v ohrožení. Praha: Bonus Press, 1992. ISBN 80-901068-5-4. Kapitola Titáž, s. 4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]