Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní
Vznikduben 2007
SídloŽeneva, Švýcarsko
Souřadnice
PřidruženíSmlouva o zákazu jaderných zbraní
Tržby1,2 mil. € (2019)
OceněníNobelova cena za mír (2017)
Oficiální webwww.icanw.org
E-mailinfo@icanw.org
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (anglicky International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, zkráceně ICAN) je globální koalice, která se snaží prosadit Smlouvu o zákazu jaderných zbraní. ICAN byla založena roku 2007 a má 468 partnerských organizací ve 101 zemích k roku 2017.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Organizace ICAN začala v Austrálii. Oficiálně byla založena roku 2007 ve Vídni. Zakladatelé organizace byli inspirováni ohromným úspěchem Mezinárodní kampaně za zákaz min, která hrála pomocnou roli při vyjednávání úmluvy o zákazu protipěchotních min, neboli Ottawské úmluvy. Od založení se ICAN snaží vybudovat silnou globální podporu zrušení jaderných zbraní. Díky spolupráci s Červeným křížem a dalšími podobnými organizacemi, dokázali změnit mínění o likvidaci jaderných zbraní.

Nobelova cena[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 obdržela tato organizace Nobelovu cenu za mír. Oceněna byla díky velkému přínosu při dosažení Smlouvy o zákazu jaderných zbraní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku International Campaign to Abolish_Nuclear_Weapons na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]