Frederik Adolf, vévoda z Östergötlandu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frederik Adolf
vévoda z Östergötlandu
Portrét
Portrét od Alexandra Roslina, asi 1770
Narození18. července 1750
Drottningholm, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Úmrtí12. prosince 1803 (ve věku 53 let)
Montpellier, Francouzská republikaFrancouzská republika Francouzská republika
PohřbenKostel Riddarholm
RodHolštýnsko-Gottorpští
OtecAdolf I. Fridrich Švédský
MatkaLuisa Ulrika Pruská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Princ Frederik Adolf, vévoda z Östergötlandu (švédsky: Fredrik Adolf; 18 července 1750, Drottningholm12. prosince 1803, Montpellier) byl švédský princ, nejmladší syn krále Adolfa I. Fridricha Švédského a Luisy Ulriky Pruské, sestry pruského krále Fridricha II. Velikého. Byl mu udělen titul vévoda z Östergötlandu.

Život[editovat | editovat zdroj]

V dětství byl Frederik Adolf pod opatrovnictvím Ulricy Schönströmové. Vévoda byl popisován jako „nejkrásnější princ v Evropě“. Jeho matka o něm říkala, že je citlivý a rozmazlený. On a jeho sestra Žofie Albertina byli matčinými oblíbenci a také si byli navzájem oddaní. Během rodinných konfliktů, jako byl následnický skandál, během kterého byla zpochybněna legitimita korunního prince v roce 1778, stál on a jeho sestra na matčině straně proti svým bratrům Karlovi a Gustavovi. Jako dítě měl slabé zdraví a divokou povahu. Jeho vzdělání bylo poněkud nedostatečné.

Frederik se v roce 1762 stal plukovníkem, v roce 1768 generálmajorem, v roce 1774 generálporučíkem, v roce 1775 velitelem pluku Västmanland a v roce 1792 polním maršálem. Během revoluce v roce 1772 dostal od svého bratra Gustava III. za úkol agitovat v Södermanlandu a Östergötlandu.[1]

Vláda Gustava III.[editovat | editovat zdroj]

Hodnostní koruna vytvořená pro prince Frederika Adolfa a nošená na korunovaci jeho bratra Gustava v roce 1772

Dne 8. září 1772 mu byl udělen titul vévoda z Östergötlandu a jeho rezidencí byl Tullgarnský palác.

Během velkého následnického skandálu, takzvané Munckovy aféry v roce 1778, kdy královna vdova Luisa Ulrika zpochybnila legitimitu korunního prince s odkazem na fámy, že Gustav III. přesvědčil Adolfa Fredrika Muncka, aby oplodnil královnu Žofii Magdalenu Dánskou, se Frederik postavil na stranu své matky a hájil ji před králem poukazem na to, že tyto fámy nevymyslela jejich matka, ale byly ve společnosti velice rozšířené, a svému bratru králi údajně řekl: „Mluví o tom celé město. Lidé věří, že nejsi tak úplně muž, a že z tohoto důvodu jsi přemluvil královnu do styku s jiným mužem, aby jsi měl dědice Království.“[2] Byl to právě Frederik, kdo přesvědčil Luisu Ulriku, aby přijmula Gustava III. na své smrtelné posteli v roce 1782.[1]

Jeho švagrová Hedvika Šlesvicko-Holštýnsko-Gottorpská ho popisovala jako krásného, s výraznýma očima a bezstarostnou povahou. Gustav III. údajně neměl vysoké mínění o jeho inteligenci.[1] Frederik byl čestným členem Královské švédské akademie výtvarných umění a občas projevoval opravdový zájem o záležitosti akademie, stejně jako o vedení västmanlandského pluku.[1] Hodně času trávil na venkově na svém panství, Tullgarnu.

Frederik v roce 1788 sloužil v rusko-švédské válce ve Finsku. Během bitvy u Hoglandu si Frederik přál poslat svému bratrovi, vévodovi Karlovi, posily. Tomu bylo zabráněno a Frederik na protest proti Gustavu III., o kterém hovořil jako o tyranovi, opustil armádu.[1] V roce 1789 se zapojil do plánovaného puče své švagrové s cílem sesadit panovníka. Na podzim roku 1789 Hedvika plánovala sesadit Gustava III. z trůnu a na jeho místo dosadit svého manžela vévodu Karla. Jejím ideálem byla švédská ústava z roku 1772. Spolupracovala s princem Frederikem Adolfem a Gustafem Adolfem Reuterholmem. Plánem bylo donutit Karla, aby se stal symbolem opozice. Když však nadešel čas, aby Karel začal jednat, odmítl, což v podstatě převrat zastavilo.

Vláda Gustava IV. Adolfa[editovat | editovat zdroj]

V roce 1800 Frederik Adolf ze zdravotních důvodů opustil Švédsko a odcestoval do Německa a poté do Francie. Zemřel v Montpellier ve Francii v roce 1803.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Princ Frederik Adolf je historicky nejznámější pro svůj milostný život. Nikdy se neoženil a ceremoniální povinnosti jeho manželky vykonávala jeho sestra Žofie Albertina. Několikrát se zasnoubil, ale ke sňatku nakonec nikdy nedošlo. Poprvé požádal o ruku hraběnku Ullu von Höpken, ale ta už byla provdána za jiného. V roce 1774 požádal o ruku sestřenici své bývalé lásky, hraběnku Sophii von Fersen, dceru Axela von Fersena staršího a sestru Axela von Fersena mladšího, údajného milence Marie Antoinetty. Ona i její otec odmítli, protože se báli, že by s ní jeho bratr a matka, která se zdráhala se sňatkem souhlasit, špatně zacházeli, a protože byla již zasnoubená. V letech 1778 až 1795 žil ve šťastném vztahu s baletkou Sophie Hagmanovou, která byla u dvora velmi oblíbená a měl s ní dceru Sophii Frederiku. V roce 1780 dočasně ukončil svůj vztah s Hagmanovou a požádal o ruku šlechtičnu Margarethu Lovisu Wrangelovou, se kterou se neformálně zasnoubil. Král dal souhlas k sňatku pod podmínkou, že bude odložen o rok, během kterého byla Wrangelová poslána do Skánie s tím, že jeho bratr si sňatek do roka rozmyslí. To se také stalo a Frederik Adolf se v roce 1781 vrátil k Hagmanové. Poté, co jeho vztah s Hagmanovou skončil, požádal v roce 1797 o ruku britskou princeznu Augustu Žofii Hannoverskou a poté, co skončil jeho vztah s Euphrosyne Löfovou, požádal v roce 1801 o roku kuronskou vévodkyní Dorotheu von Medem, ale ani jeden z těchto sňatků se nakonec neuskutečnil.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[3]

 
 
 
 
 
Fridrich III. Holštýnsko-Gottorpský
 
 
Kristián Albrecht Holštýnsko-Gottorpský
 
 
 
 
 
 
Marie Alžběta Saská
 
 
Kristián August Šlesvicko-Holštýnsko-Gottorpský
 
 
 
 
 
 
Frederik III. Dánský
 
 
Frederika Amálie Dánská
 
 
 
 
 
 
Žofie Amálie Brunšvická
 
 
Adolf I. Fridrich Švédský
 
 
 
 
 
 
Fridrich VI. Bádensko-Durlašský
 
 
Fridrich VII. Bádensko-Durlašský
 
 
 
 
 
 
Kristýna Magdalena Falcko-Zweibrückenská
 
 
Albertina Frederika Bádensko-Durlašská
 
 
 
 
 
 
Fridrich III. Holštýnsko-Gottorpský
 
 
Augusta Marie Holštýnsko-Gottorpská
 
 
 
 
 
 
Marie Alžběta Saská
 
Frederik Adolf, vévoda z Östergötlandu
 
 
 
 
 
Fridrich Vilém I. Braniborský
 
 
Fridrich I. Pruský
 
 
 
 
 
 
Luisa Henrietta Oranžská
 
 
Fridrich Vilém I. Pruský
 
 
 
 
 
 
Arnošt August Brunšvicko-Lüneburský
 
 
Žofie Šarlota Hannoverská
 
 
 
 
 
 
Žofie Hannoverská
 
 
Luisa Ulrika Pruská
 
 
 
 
 
 
Arnošt August Brunšvicko-Lüneburský
 
 
Jiří I. Britský
 
 
 
 
 
 
Žofie Hannoverská
 
 
Žofie Dorotea Hannoverská
 
 
 
 
 
 
Jiří Vilém Brunšvicko-Lüneburský
 
 
Žofie Dorotea z Celle
 
 
 
 
 
 
Éléonore d'Olbreuse
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prince Frederick Adolf, Duke of Östergötland na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e Fredrik Adolf - Svenskt Biografiskt Lexikon. sok.riksarkivet.se [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  2. SÖDERHJELM, Alma. Gustav III:s syskon. Stockholm: Albert Bonniers Förlag, 1945. S. 68. (švédsky) 
  3. AMMON, Christoph Heinrich von. Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans, reduite en 114 tables .... [s.l.]: Aux Depens de L'Auteur, Se Vend Chez Etienne de Bourdeaux 144 s. Dostupné online. (francouzsky) Google-Books-ID: AINPAAAAcAAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]