Královská švédská akademie výtvarných umění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královská akademie výtvarných umění
ZakladatelCarl Gustaf Tessin, Guillaume Taraval a Carl Hårleman
Vznik10. května 1735
SídloSparreska palatset, Fredsgatan, Švédsko
Souřadnice
LídrHelena Tallius Myhrman
Oficiální webwww.konstakademien.se a konstakademien.se/en/
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sochařský sál Královské akademie v roce 2010

Královská švédská akademie výtvarných umění (švédsky: Kungliga Akademien för de fria konsterna), běžně nazývaná Královská akademie, se nachází ve Stockholmu ve Švédsku. Funguje jako nezávislá organizace, která podporuje rozvoj malířství, sochařství, architektury a dalších výtvarných umění. Je jednou z několika švédských královských akademií. Královský institut umění, umělecká škola, která byla kdysi nedílnou součástí akademie, vznikla v roce 1978 jako samostatný subjekt přímo pod dohledem ministerstva školství.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1735 Carl Gustaf Tessin zřídil na Stockholmském zámku školu kreslení a pojmenoval ji Královská akademie kreslení. Vyučovali zde malíři Guillaume Taraval, Johan Henrik Scheffel a Olof Arenius a architekt Carl Hårleman a k jedněm z prvních studentů patřil Johan Pasch.

V roce 1766 rozšířila akademie na základě parlamentního dekretu svou činnost. V roce 1768 byl její název změněn na Královská akademie malířství a sochařství. V roce 1773 napsal král Gustav III. první stanovy pro organizaci akademie. V té době kurikulum zahrnovalo architekturu, grafiku, anatomii, teorii perspektivy a kulturní historii. Konec 18. století je považován za první zlatý věk Královské akademie, kdy se členy stali velcí umělci té doby, jako byl Johan Tobias Sergel, kteří zde také vyučovali. V roce 1810 byla znovu přejmenována na Královská švédská akademie výtvarných umění (švédsky: Kungliga Akademien för de fria konsterna). Toto jméno nese dodnes.

Ve třicátých letech 19. století se začal projevovat odpor vůči závazku Královské akademie k tradičnímu akademismu. Stockholmská umělecká asociace byla založena, aby nabízela alternativy k výstavám, a vznikla také skupina impresionistických umělců známá jako Opponenterna.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

V roce 1780 se Královská akademie malířství a sochařství přestěhovala ze Stockholmského paláce do paláce ze 17. století navrženého architektem Nicodemem Tessinem starším na ulici Fredsgatan v centru města. V letech 1842–1846 byla budova přestavěna architektem Fredrikem Blomem a v letech 1893–1896 přibyla přístavba.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Royal Swedish Academy of Fine Arts na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]