Dynastie Nováků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dynastie Nováků
Žánryrodinný, komedie
Formátseriál
ScénářFrantišek Vlček
RežieIvo Novák
HrajíRadoslav Brzobohatý
Josef Kemr
Jaromír Hanzlík
Hana Maciuchová
Kateřina Macháčková
Oldřich Kaiser
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Počet řad1
Počet dílů13 (seznam dílů)
Obvyklá délka60 minut
Produkce a štáb
KameraSaša Rašilov
Oldřich Hubáček
HudbaPetr Hapka
Premiérové vysílání
Vysíláno19821023a23. října 1982 – 19821226a26. prosince 1982
Dynastie Nováků na ČSFD, FDb, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dynastie Nováků je třináctidílný československý televizní seriál z roku 1982, natočený režisérem Ivem Novákem podle scénáře Františka Vlčka.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj se zaměřuje na železničářskou rodinu Nováků. Bývalý strojvedoucí Maxmilián má doma velký železniční model. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci a má tři děti. Starší syn Pepa pracuje jako mistr v autoservisu, dcera Lída je výpravčí a je vdaná za vedoucího konzumu Emila Kučeru a nejmladší z rodu, Martin, odmaturoval na železniční průmyslovce. Jan dostal na své padesáté narozeniny státní vyznamenání. Lída z rodinné oslavy odešla vyzvednout svého manžela z práce, kde ho najde s kolegyní Helenou, které Emil půjčil peníze na kožich. Ovšem předtím nechtěl Lídě tytéž peníze na kožich dát. Lída nepočkala na vysvětlení a utekla zpět na rodinnou oslavu. Doma pak opět našla Emila s Helenou. Naštvala se a odstěhovala se zpět domů, kde začalo být těsno.

Jan, který rád pěstuje květiny, si splní sen a koupí si malou zahrádku. Pepa má malý byt a plánuje, že vymění svůj a otcův byt za jeden velký, kde by mohla bydlet celá rodina. Martin dostane místo v kapele jako bubeník a zamiluje se do její zpěvačky Jany. Lída vyhledá právníka dr. Šestáka, chce se s ním poradit o rozvodu. Pepa před manželkou Jiřinou tají, že má z předchozího vztahu syna Tomáška, na kterého platí alimenty a dojíždí za ním do Hořovic, kde chlapec bydlí se svou tetou Ivankou a babičkou Zdeňkou. Jan rodině předvede svou zahrádku, Pepa však na oslavě chybí, vymluví se na melouch a jede za Ivankou, která mu oznámí, že se bude vdávat, ale její budoucí manžel Tomáška nechce. Lída šla do kina s dr. Šestákem.

Novákovi se přestěhují do velkého bytu, Pepa opět musí do Hořovic, cestou ho přepadnou dva chovanci z nápravného ústavu, ukradnou mu auto a nechají jej spoutaného v lese. Z lesa jej zachrání traktoristka, odveze jej na policii, která již ukradené auto zadržela. Při návratu domů Pepa sdělí otci, že má syna. Jiřina si myslí, že je jí Pepa nevěrný a chce s ním mít dítě, na gynekologii se dozví, že po prodělaném potratu v mládí už dítě mít nemůže. Svěří se tchánovi, který jí navrhne, aby adoptovali dítě. Emil i Lída se snaží, aby ten druhý žárlil a na železničářský večírek si přivedou partnery. Jiřina plánuje, že adoptují holčičku, Pepa chce adoptovat Tomáška. Jiřina zjistí, že manžel platí čtyři sta korun měsíčně jakési Zdeňce Kohoutkové a s dědou Maxem se do Hořovic vypraví, nic nezjistí, protože Pepa odvezl babičku se synem do Prahy, aby je nenápadně představil manželce. Během návštěvy v zoo se sblíží Jan s babičkou Kohoutkovu a malý Tomášek se ztratí. Jan řekne Jiřině pravdu o Tomáškovi, ta je ráda, že za tím není nic víc.

Martin se zpěvačkou Janou plánují soukromý večírek na otcově chatě, ovšem její kolegové z kapely za nimi jedou a v bitce zahrádku poničí. Emil s Lídou se sejdou v jejich bytě, aby si rozdělili před rozvodem majetek, vypadá to však, že se mají stále rádi. Helena Soukupová pozve Emila k rodičům, kde ho představují jako svého snoubence. Emil se musí snažit, aby se z jejích osidel vymanil. Janův kolega Hampl se ve volném čase věnuje kouzelnictví a snaží se ušetřit, kde se dá. Při krádeži benzínu z cisterny dojde k výbuchu a Hampl je zraněný odvezen do nemocnice. Martin přes nesouhlas otce odejde ze školy. Dostal roli ve filmu, z té se však vyklubala reklama na limonádu. Večer odjede s Janou na otcovu chatu, při zpáteční cestě havaruje a zlomí si nohu.

Hampl se snaží, aby se zapomnělo na jeho incident a přinese zlepšovací návrh. Martin opět začal studovat. Jan se s paní Kohoutkovou rozhodl Emila s Lídou usmířit a tajně jim koupil zájezd. Lída se zde potká s dr. Šestákem a Emil z trucu navazuje známosti se sličnými rekreantkami. Jan zjistí příběh jednoho ze zlodějů Pepova auta, který je bratrem jejich kolegy Jirky. Rozhodne se jej dostat z polepšovny a Hampl si jej vezme na starost. Zdeňka Kohoutková s Janem Novákem plánují svatbu, svěří se pouze Martinovi. Zdeňka chystá pro Jana překvapení, prodá svůj dům, výměnou získá byt v Praze a koupí auto. Jan nic netuše se však rozhodne z rodinného bytu odstěhovat právě do Hořovic, kde spatří nějakého pána s autem u paní Kohoutkové, myslí, že jej nastávající manželka podvádí a chce zrušit svatbu. Vše se však vysvětlí a rodina na hořovickém zámku uspořádá velkou svatbu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Radoslav Brzobohatý Jan Novák
Josef Kemr Maxmilián Novák
Jaromír Hanzlík Pepa Novák
Kateřina Macháčková Jiřina Nováková
Oldřich Kaiser Martin Novák
Hana Maciuchová Lída Nováková-Kučerová
Miroslav Zounar Zoula
Oldřich Vízner Emil Kučera
Josef Somr Hampl
Jiří Lábus Jirka Kubíček
Petr Skarke Jeřábek
Jiří Ptáčník Pavel
Petr Nárožný JUDr. Šesták
Taťjana Medvecká Jana Procházková
Jiří Kadeřábek Tomášek
Karolina Slunéčková Zdenka Kohoutková
Svatopluk Beneš JUDr. Nejedlo
Iva Janžurová Helena Soukupová
Regina Rázlová zubní lékařka
Tomáš Juřička Slávek Kubíček
Naďa Konvalinková Ivanka Kohoutková
Karel Smyczek režisér
Čestmír Řanda primář
Bohumil Švarc náměstek ministra dopravy Ing. Karel Táborský
Zdeněk Dítě Vodrážka
Libuše Švormová Zoulová
Raoul Schránil profesor Dr. Kafka
František Filipovský Kurz
Jaroslav Moučka Soukup

Seznam dílů[editovat | editovat zdroj]

  1. Narozeniny
  2. Rozchod
  3. Kouzelník
  4. Nevěra
  5. Nahý v trní
  6. Večírek
  7. Ztracené dítě
  8. Mejdan
  9. Jahodový král
  10. Výbuch
  11. Výlet do Krumlova
  12. Dovolená
  13. Tajná svatba

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Hudbu k seriálu napsal skladatel Petr Hapka. Zazní mimo jiné píseň Mít svůj kout v podání zpěvačky Jitky Zelenkové. Ta pro seriál nazpívala celkem tři skladby, Mít svůj kout se stala jedním z nejznámějších hitů zpěvačky, která ji zařadila na své řadové album Kdo jsem vlastně já...

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]