Libuše Švormová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Libuše Švormová
Narození23. srpna 1935 (88 let)
Praha
Alma materAkademie múzických umění v Praze
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Libuše Švormová-Paterová (* 23. srpna 1935, Praha), vlastním jménem Libuše Schwormova,[1] je česká divadelní, filmová a dabingová herečka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyrostla v rodině elektroinženýra jako druhá dcera. Od dětství se věnovala hře na klavír a zpěvu. Nejdříve vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu, obor průmyslová grafika. Pak absolvovala DAMU ve třídě Vlasty Fabiánové a nastoupila do divadla v Pardubicích. Zde ji objevil režisér Ota Ornest, ředitel Městských divadel pražských, který jí nabídl angažmá v Praze. Po tři desetiletí pak byla členkou hereckého souboru Městských divadel pražských (19621991)[2] jako jedna z ženských hereckých hvězd souboru. Po předčasném odchodu do důchodu začala jezdit se zájezdovými představeními. Kromě toho se věnovala práci v rozhlase, filmovému dabingu a recitování poezie ve Viole a v Lyře pragensis. V roce 2005 byla za dabing oceněna Cenou Františka Filipovského. Dále je Libuše Švormová stále obsazovanou filmovou herečkou, její filmografie čítá téměř stovku rolí [3], naposledy hrála v komedii Jak básnící čekají na zázrak (2016). V roce 2020 se objevila v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

Po dvě desetiletí byla životní partnerkou spisovatele Jana Otčenáška, po jeho smrti se roku 1982 provdala za Jana Pateru.

V posledních letech hraje pohostinsky v Divadle na Vinohradech, Gong a v zájezdových představeních. V roce 2021 obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.[4]

Divadelní role, výběr[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Libuše Švormová-Paterová — Lidé [online]. [cit. 2020-02-01]. Dostupné online. 
  2. Marie Valtrová: ORNESTINUM, Slavná éra Městských divadel pražských, Brána, Praha, 2001, str. 122, 192, ISBN 80-7243-121-8
  3. https://www.csfd.cz/tvurce/1344-libuse-svormova/
  4. Ceny Thálie převzali Janžurová, Švehlík, Kačer či Molavcová. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-10-10]. Dostupné online. 
  5. info 2022

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]