Portál:Včelařství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Včelařství je jeden z nejstarších oborů lidské činnosti. Předmětem je chov včely medonosné. Výstupními produkty jsou med, vosk, propolis, perga, rouskový pyl, mateří kašička a včelí jed. Významným výstupem včelařské činnosti je též opylení rostlin. Včelaření se v Česku věnují z velké části malovčelaři ze záliby. Včelařství je však také profesionálním oborem realizovaným na včelích farmách.

Zajímavosti

Včelí matka
Včelí královna

Včelí matka čili královna je pohlavně dospělá samice včely medonosné. Její tělo je výrazně delší než u ostatních dvou typů – trubců a dělnic. V průběhu života se navíc mírně zvětšuje. Funkcí matky je kladení vajíček a také feromonové řízení zásob nutných pro přežití včelstva. V jednom včelstvu je obvykle jen jedna matka. V přírodě matka žije maximálně 5 let, obvykle ale jen 2 až 3 roky. Na rozdíl od dělnic není její žihadlo vybavené zpětnými háčky, proto může bodat opakovaně, aniž by zahynula.

Název včelí matka se ustálil u včelařů a vystihuje tak samou podstatu její existence. Jiný název královna pak vychází z chápání včelstva jako společenství vládkyně a poddaných.

Úryvek z článku Včelí matka.

Oddělek

Včelí oddělek

Oddělek je malé včelstvo s mladou matkou, dělnicemi, včelím plodem a zásobami. Jedná se nejčastější o způsob, jak vytvořit nové včelstvo. Obvyklá velikost je pět včelích rámků a včelaři tvorbou oddělků rozšiřují svá včelstva anebo slouží k prodeji.

Oddělky vznikají odebráním (oddělením) několika rámků se včelami z produkčního včelstva. Na rámkové míře 39x24 cm se dávají dva až tři rámky s plodem a jeden až dva rámky se zásobami.

Do oddělku se vloží, smete anebo sklepne včely z několika dalších rámků zdrojového úlu. Chybějící rámky ve zdrojovém včelstvu se nahradí prázdnými (s mezistěnami nebo soušemi). Včely se přizpůsobí novému místu a začnou pracovat. Pokusí se vychovat matku z existujícího plodu, který je v plástech anebo do oddělku lze vložit matečník, neoplozenou matku nebo oplozenou matku.

Úryvek z článku Oddělek.

Článek

Petr Ivanovič Prokopovič

Petr Ivanovič Prokopovič

Petr Ivanovič Prokopovič (ukrajinsky: Петро Іванович Прокопович, 1775–1850) byl ukrajinský revolucionář, včelař, zakladatel komerčního včelařství a vynálezce prvního pohyblivého rámkového úlu. Představil novinky v tradičním včelařství, které umožnily velký pokrok v praxi. Mezi jeho nejdůležitější vynálezy patřil úlový rámek v samostatném medníku a mateří mřížka mezi plodištěm a medníkem.

Úryvek z článku Petr Ivanovič Prokopovič.

Obrázek

Včela s rouskami pylu

Fotogalerie

Téma měsíce

Kontrola včelstva (duben)

Jaro

Měsíc duben je ve znamení nárůstu plodování. Včelař rozšiřuje plodové hnízdo mezistěnami. Podle potřeby dokrmuje medným roztokem. Na konci měsíce dubna za květu třešně ptačí nastává důležitý předěl mezi:

  • vyrovnávacím plodováním, kdy se včelstvo dostávalo pozvolna do snůškové kondice
  • a strmým rozvojem od května až do letního slunovratu
Úryvek z článku Včelařství.

Nové

Články

Kategorie:Včelařství

VčelařstvíApimondiaApiterapieBrtnictvíČeský med (norma kvality)Dutina stromuFumigaceHemolymfaInvertní cukrKlátKvětový medLangstrothův úlLesknáček úlovýLežanMateří kašičkaMateří mřížkaMedMedná krávaMedometMedonosná rostlinaMedoviceMedovicový medMedovinaMezistěnaMělMelecitózní medMelitinNektarNěmecké včelařské spolky na území Rakouska-UherskaOddělekOdvíčkovací vidličkaOpyleníPergaPlástevPrávní předpisy ve včelařstvíPropolisRojRouskový pylSyndrom zhroucení včelstevSršeň asijskáStředoevropské včelařeníSvětový den včelPartenogenezePhilipp TerčTrnovník akátTrubčiceTrubecVčelaVčela celebeskáVčela květnáVčela medonosnáVčela obrovskáVčela sabašskáVčela sundskáVčela trpasličíVčela východníVčelí farmaVčelí jedVčelí matkaVčelí mezeraVčelí tanecVčelí úlVčelí úl EurodadantVčelí voskVčelín (Milíčeves)Včelomorka obecnáZavíječ malýZavíječ voskovýWarré úlŽihadlo

Kategorie:Poddruhy včely medonosné

Afrikanizovaná včelaBuckfastská včelaVčela medonosná kraňskáVčela medonosná tmavá

Kategorie:Čeští včelaři

František Adamec (1866)Vladislav BoučekTomáš CimrhanzlJosef FlekJan DzierżonFrantišek GeršlPavel GlosJaroslav HrabákFranz von HruschkaJiří Janáček (učitel)Josef KohlrusBenedikt Jan Karel KorčianVáclav KovářAntonín LegoVojtěch LešetickýJosef Mach (včelař)Josef MandíkVojtěch MerunkaJosef Mikuláš BoleslavskýVilém MrštíkBožena Mrštíková-PacasováJohann Nepomuk OettlHynek PsotaVáclav StříbrnýTomáš ŠimberaPhilipp TerčFranz Tobisch (kněz)Emanuel TocháčekVladimír VeselýJan VozáryJan Wunder

Zahraniční včelaři

Juraj BabkaJoseph Daniel BagleyAugust von BerlepschCharles DadantJuraj FándlyKarl von FrischJán GašperíkFerdinand GerstungAdam Gottlob SchirachJozef HabovštiakEdmund HillaryAnton JanšaKarl KehrleAndré KertészVáclav KovářLorenzo LangstrothJohannes MehringIstván Nagy (politik, 1967)Alexej Nikolajevič KuropatkinJozef ŠimúthPetr Ivanovič ProkopovičÉmile Warré

Kategorie:Včelařství v Česku

Adamcova míraAnnKasBeeHousingBudečákČeský svaz včelařůForsageKoleč (zámek)Tachovský úlVčelařské muzeum v RosicíchVčelařský skanzen v HumpolciVčelařský spolek v RosicíchVčelín (Milíčeves)

Kategorie:Nemoci včel

Zvápenatění včelího ploduHniloba včelího ploduKleštík JakobsonůvKleštík včelíMor včelího ploduNosemóza (Nosema apis)Nosemóza (Nosema ceranae)Roztočík včelíSyndrom zhroucení včelstevTrubčiceVarroázaVčelomorka obecnáVirózy včelZavíječ malýZavíječ voskový

Kategorie:Apiterapie

ApiterapieNikolaj ArťomovVasilij KrylovŠamil OmarovBoris OrlovPhilipp Terč

Kategorie:Včelařská muzea

Koleč (zámek)Múzeum včelárstva na SlovenskuVčelařské muzeum v RosicíchVčelařský skanzen v Humpolci

Kategorie:Včely

ČalounicovitíHedvábnicovitíKukaččí včelyPilorožkovitíPískorypkaPískorypkovitíPloskočelkovitíVčelovitíVčely samotářky

Kategorie:Včelovití

VčelovitíBombus argillaceusBombus cryptarumČmelákČmelák hájovýČmelák humenníČmelák klamavýČmelák lesníČmelák lučníČmelák mechovýČmelák písečnýČmelák proměnlivýČmelák pruhovanýČmelák rokytovýČmelák rolníČmelák skalníČmelák úhorovýČmelák zahradníČmelák zdobenýČmelák zemníDrvodělkaDrvodělka fialováPačmelákPelonoska hluchavkováVčelaVčela celebeskáVčela květnáVčela medonosnáVčela obrovskáVčela sabašskáVčela skalníVčela sundskáVčela trpasličíVčela východní

Kategorie:Medonosné rostliny

Medonosná rostlinaAgastacheAgastache anýzováAgastache svraskaláBalmín metlatýBělotrn kulatohlavý ... a další medonosné rostliny

Informace

Uvítáme když se i vy připojíte k tvorbě.

Stačí klepnout na tlačítko e.

Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Včelařství}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, vizte návod.

Související portály