Franz von Hruschka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franz von Hruschka
Franz von Hruschka
Franz von Hruschka
Narození12. března 1819 nebo 1813
Vídeň
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí8. května 1888 nebo 1888
Benátky
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Povolánívčelař a voják
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Franz von Hruschka (12. března 1819 Vídeň8. května 1888 Benátky) byl voják, včelař a hoteliér. Vynalezl medomet, což zásadně ovlivnilo zootechniku včelaření.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vídni, dětství prožil střídavě v Českých Budějovicích a Štýrském Hradci.[2] Poprvé přišel do styku se včelami ještě jako chlapec u svého dědečka v Bravanticích na Novojičínsku.

Ve čtrnácti letech po vzoru svého otce se dal na vojenskou dráhu. V osmadvaceti letech nastoupil v hodnosti poručíka k námořnictvu, avšak brzy se vrátil na pevninu k pěchotě. V té době vyženil docela slušný majetek. Manželka Antonie roz. Albrechtová přinesla do manželství vlastnictví realit: palác Brandolin-Rotta v Benátkách stojící na pravém břehu kanálu Grande před mostem Rialto (dnes č. 1789) a statek v Dolo nedaleko Benátek. V roce 1857 se Hruschka stal vrchním velitelem posádky v Legnagu u Benátek.

Palác Brandolin Rota v Benátkách

Nové společenské postavení mu konečně umožnilo plně se věnovat včelařství. Zakrátko měl na svém statku v Dolo na tři sta včelstev, najal včelmistra a zařídil si truhlářskou dílnu.

Vynález medometu[editovat | editovat zdroj]

Hruschka byl všímavý a přemýšlivý. Zasloužil se o mnohá zlepšení ve včelařské praxi. Své poznatky publikoval v odborných časopisech. Věhlasu a zasloužené pozornosti se mu však dostalo především za vynález medometu. V září roku 1865[3] představil Franz Hruschka na 14. schůzi německých a rakouských včelařů v Brně (Lidická 50) svůj vynález a dostal za něj od italských včelařů zlatou medaili.

Neúspěšný závěr života[editovat | editovat zdroj]

Dosavadní úspěchy vedly Franze Hruschku k dalším podnikatelských aktivitám. Pokusil se provozovat hotel, avšak krach na vídeňské burze v roce 1873 zhatil všechny jeho další plány a očekávání. Splácení dluhů připravilo Hruschku o venkovský statek i o dům v Benátkách. A dokonce musel prodat i zlatou medaili za svůj vynález.[4] Život v nouzi, nemoci a rezignaci ukončila až smrt. Pohřben byl jako velitel posádky v. v. s náležitými vojenskými poctami.

Pamětní deska[editovat | editovat zdroj]

Město Dolo na Hruschku skoro zapomnělo. Včelařský odborník Ing. Haragsim pátral v Itálii po stopách, které snad Hruschka zanechal. Za spolupráce s místním občanem Luigim Artusi byla v Dolo nalezena pamětní deska, kterou doloští včelaři v roce 1936 věnovali památce Hruschky. Dnes je opět na svém původním místě na průčelí radnice města Dolo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Před 150 lety zatočil Franz Hruschka. A vytekl med [online]. Česká televize, 2015-07-07 [cit. 2019-06-12]. Dostupné online. 
  2. Encyklopedie města Brna [online]. [cit. 2019-06-12]. Dostupné online. 
  3. DOC. RNDR.PTÁČEK, CSC, Vladimír. Adamcova míra existuje již 100 let. Včelařství, časopis ČSV. 2004, roč. 57, čís. 8, s. 201. ISSN 0042-2924. 
  4. Franz von Hruschka - 150 let od vynálezu medometu [online]. [cit. 2019-06-12]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ING. TEXL, Petr. Za vynálezcem medometu Františkem Hruškou. Moderní včelař. Duben 2009, roč. VI/2009, čís. 2, s. 43, 44. Dostupné online. ISSN 1214-5793. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]