Juraj Fándly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juraj Fándly
Narození21. října 1750
Častá
Úmrtí7. března 1811
Doľany
Povoláníspisovatel, entomolog, katolický kněz a historik
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juraj Fándly (21. října 1750, Častá7. března 1811, Doľany) byl slovenský obrozenecký spisovatel, římskokatolický kněz a entomologvčelař.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v řemeslnicko-rolnické rodině. Jeho rodiče Ján a Marína Fandlovi žili v Časté jen přechodně v letech 17481750. Otec mu brzy zemřel a matka se přestěhovala do sousední vesnice Ompitál (dnešní Doľany). Tam navštěvoval triviální školu. Ve školním roce 1766 / 1767 byl žákem piaristického gymnázia ve Svätém Juru. Ve školním roce 1767 / 1768 studoval u františkánů v Márie Hátu, poté u kapucínů a petrínů, nicméně není známo kde. Pro slabé zdraví ho nepřijali do žádného řeholního řádu. Roku 1771 začal studovat teologii v Budíně, od roku 1773 pokračoval v semináři v Trnavě.

Na kněze byl vysvěcen 15. února 1777. Jeho prvním kaplanským působištěm mu byla Sereď. Potom krátce působil v Lukáčovicích u Nitry. Od podzimu 1780 do ledna 1807 byl farářem ve vsi Naháč nedaleko Trnavy. Jeho farnost byla nejchudší v celém trnavském vikariátě. Naháčtí farníci byli chudí, takže byl chudý i jejich farář. Farská pole, která měla být hlavním zdrojem jeho obživy, byly „kamenité pustiny“. Budova fary byla na spadnutí.

Fándly však v tak neuvěřitelně těžkých podmínkách vykonal mnoho práce. Stal se faktorem šaštínské manufaktury a naučil své chudé farníky příst bavlnu, aby zahnal hrozící hlad. Byl ve vsi bylinkářem i lékařem. Mnoho úsilí vynaložil, aby povznesl do té doby primitivní úroveň obdělávání půdy naháčskými rolníky. Tato jeho činnost přerostla hranice jeho farnosti a odráží se v jeho spisovatelském díle.

Hmotné strádání, nedůvěra, odstrkování a pronásledování ze strany církevních úřadů podryly jeho zdraví a tak, nemocný, unavený a znechucený odešel k rodině do Ompitálu, kde prožil čtyři relativně nejklidnější roky svého života. Zemřel 7. března 1811 v Doľanech, kde je také pochován. Pomník na jeho hrobě na doľanském hřbitově, postavený v roce 1950 ke 200. výročí jeho narození, je umístěn symbolicky v centrální části hřbitova, protože jeho hrob je již neidentifikovatelný. Byl ale rozeznatelný ještě v roce 1905.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

V letech 17871788 se dostal do kontaktu se skupinou vlastenecké mládeže, která se soustředila kolem Antona Bernoláka, který přibližně v té době poprvé kodifikoval spisovnou slovenštinu. Tito přesvědčili Fándlyho, aby své už zčásti hotové dílo Dúverná zmlúva medzi mňíchom a diáblom o prvních počátkoch, o starodávních, aj včúlajších premenách reholňíckích vydal v bernolákovské slovenštině. Fándly souhlasil, a tak se jeho dílo stalo prvním velkým dílem této literatury. Mimo toto dílo se věnoval hlavně psaní návodů a rad, jak se starat o hospodářství i léčení lidí a dobytka, čímž se snažil pomoci svým farníkům i jiným lidem. Mimo naučných děl vydal také svoje kázání a několik básní.

  • 1789Dúverná zmlúva medzi mňíchom a diáblom o prvních počátkoch, o starodávních, aj včúlajších premenách reholňíckích, první dílo v bernolákovské slovenštině
  • 1792 / 1800Piľní domajší a poľní hospodár
  • 1793Krátke dejiny slovenského národa (Compendiata historia gentis Slavae)
  • 1793Zeľinkár, dílo, ke kterému napsal jen předmluvu a které zredigoval, vlastní obsah převzal z díla Jána Tonsorisa Sana consilia medica, aneb Zdravá radda lékařská (1771)
  • 1795 / 1796Príhodné a svátečné kázňe
  • 1800O nemocách ai o viléčeňú nezdravéj rožnéj lichvi
  • 1801O úhoroch ai včelách rozmlúváňí
  • 1802Slovenskí včelár
  • Vzdych a nárek (Gemitus et lamentatio), báseň
  • Prátelské porozumeňí (Amica cointelligentia), báseň

Dílo v elektronické podobě[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juraj Fándly na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]