Melecitózní med

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Melecitozní med – krystalizace v plastvi

Melecitózní med (známý jako cementový med [1]) je speciální druh medu, který zkrystalizuje už v plástech. Tento typ medu obsahuje melecitózu, což je trisacharid složený ze dvou molekul glukózy a jedné molekuly fruktózy.[2][3][4] Melecitóza se objevuje nejčastěji koncem léta, kdy včely nanosí do úlu medovici bohatou na melecitózu. Nejčastějšími zdroji melecitózy jsou medovice ze smrku a modřínu. Předem nelze přesně předpovědět, kde se melecitóza vyskytne, v jakém množství a jestli vůbec.[5]

Problémy pro včelaře[editovat | editovat zdroj]

Stáčení melecitózního medu v medometu je nemožné, protože nižší otáčky med z plástu nedostanou, zatímco vyšší způsobí destrukci voskového díla. Existují však některé metody, jak s melecitózním medem pracovat. Například plásty lze ponořit na několik minut do pitné vody a poté je vrátit zpět do úlu. Včely ho znovu zpracují a plásty se mohou vytočit před rychlou krystalizací. Další možností je odmočit plásty a nechat vykvasit medovinu z vzniklé medové vody.

Je obtížně zpracovatelný pro včely a může ohrozit samotné včelstvo. Včely s ním sice dokážou pracovat, ale potřebují k tomu větší množství vody. To může být problém zejména v zimě, kdy včely nemohou opustit úl a shánět vodu. Pokud zima není příliš tvrdá a dojde k alespoň nějakému oteplení, včely by měly zásoby melecitózního medu přežít bez úhony. V opačném případě může melecitóza zlikvidovat celé včelstvo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JEŘÁBKOVÁ, Veronika. “Cementový” = melecitózní med [online]. 2020-09-11 [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. 
  2. Domácí včelařství. www.domaci-vcelarstvi.cz [online]. [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. (cz) 
  3. O, Synetix, s r. Melecitózní med | Domácí med. www.domacimed.cz [online]. [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. 
  4. MOŽÍŠ, Pavel. Melecitóza – 5 věcí co byste měli vědět - BeeInfo.cz [online]. 2019-08-04 [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. 
  5. Melecitozní med. Včelařský výkladový slovník [online]. [cit. 2024-04-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]