Leonardo DiCaprio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonardo DiCaprio
Rodné jménoLeonardo Wilhelm DiCaprio
Narození11. listopadu 1974 (49 let)
Los Angeles, Kalifornie
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AliasLeo, Lenny
Alma materJohn Marshall High School
UCLA Lab School
Los Angeles Center for Enriched Studies
Young Actors Space
Aktivní roky1988–nyní
Partner(ka)Helena Christensenová (1997)
Gisele Bündchenová (2000–2005)
Bar Refaeli (2005–2011)
Blake Lively (2011)
Erin Heathertonová (2011–2012)
Toni Garrn (2013–2014)
Kelly Rohrbachová (2015–2016)
Nina Agdalová (2016–2017)
Camila Morroneová (2017–2022)
Gigi Hadid (od 2022)
RodičeGeorge DiCaprio
Irmelin DiCaprio (roz. Indenbirken)
PříbuzníAdam Farrar (polorodý bratr)
Helene Indenbirken (babička z matčiny strany)[1]
Významné roleRomeo a Julie / Romeo
Titanic / Jack Dawson
Chyť mě, když to dokážeš / Frank Abagnale Jr.
Letec / Howard Hughes
Počátek / Dom Cobb
Revenant Zmrtvýchvstání / Hugh Glass
Český dabingMichal Jagelka
Oscar
Nejlepší mužský výkon v hlavní roli
2015Revenant Zmrtvýchvstání
Zlatý glóbus
Nejlepší mužský herecký výkon v dramatu
2005Letec
2015Revenant Zmrtvýchvstání
Nejlepší mužský herecký výkon v komedii nebo muzikálu
2014Vlk z Wall Street
Cena BAFTA
Nejlepší mužský výkon v hlavní roli
2015Revenant Zmrtvýchvstání
Zlatá malina
Nejhorší filmový pár
1999 – Muž se železnou maskou
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leonardo Wilhelm DiCaprio (* 11. listopadu 1974 Los Angeles, Kalifornie) je americký herec, producent a environmentální aktivista. Za roli Hugha Glasse ve snímku Revenant Zmrtvýchvstání (2015) obdržel Oscara za nejlepší mužský výkon v hlavní roli, Zlatý glóbus i Cenu BAFTA.

Zlatým glóbem byl také oceněn za hlavní roli ve filmu Letec a cenou Berlínského mezinárodního filmového festivalu za úlohu Romea ve snímku Romeo a Julie. Přesvědčivě vytváří postavy explozivní, temperamentní, zranitelné, často psychicky narušené. Mezi jeho nejznámější filmy patří Titanic (1997), Chyť mě, když to dokážeš (2002), Letec (2004), Počátek (2010), Velký Gatsby (2013) či Vlk z Wall Street (2013).

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 11. listopadu 1974 poblíž Hollywoodu v Kalifornii jako jediný syn ilustrátora a distributora undergroundových komiksů, napůl Itala a napůl Němce, a jeho ženy, sekretářky německého původu s ruskými kořeny.

Jeho matka se přistěhovala z Německa do Spojených států během padesátých let, zatímco jeho otec byl již ze čtvrté generace americké rodiny původem z jižní Itálie (oblast kolem Neapole) a Bavorska v jižním Německu.

Jeho rodiče se seznámili na vysoké škole a téměř okamžitě se spolu odstěhovali do Los Angeles. O jeho křestním jménu se traduje historka, že jej dostal během návštěvy muzea v Itálii, kdy si jeho těhotná matka zrovna prohlížela obraz Leonarda da Vinci a prvně ucítila kopnutí svého malého dítěte. Počínaje tímto ,incidentem' bylo jasné, že jej pojmenuje právě po tomto proslulém renesančním umělci – Leonardo. V roce 1975, když byl pouhý jeden rok stár, se rodiče rozvedli a on dál vyrůstal převážně s matkou a s otcem se vídal jen občas.

Když vyrostl, navštěvoval základní školu Seeds, později maturoval na John Marshall High School a následně pokračoval ve studiu na Los Angeles Center for Enriched Studies (LACES) po dobu čtyř let.

Během svého života měl několik vztahů, převážně s modelkami těch nejzvučnějších jmen jako Kristen Zangová (1996–1998), Gisele Bündchen (2000–2005) a od roku 2005 izraelská modelka Bar Refaeli.[2] Od roku 2011 (po rozchodu s Bar Rafaeli) byl často vídán v přítomnosti americké herečky a modelky Blake Lively.[3] Mezi jeho blízké přátele patří herci Tobey Maguire, Kevin Connolly, Lukas Haas a Kate Winslet.

Jde o velkého sympatizanta ochrany životního prostředí[4][5] a dlouhodobě se věnuje taktéž různým humanitárním činnostem (společně s Georgem Clooneym daroval 1 milion dolarů na podporu Haiti zasažené zemětřesením roku 2010).

Roku 2014 byl generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem jmenován poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. V rámci toho mimo jiné natočil film Je s námi konec? o dopadech globálního oteplování způsobeného lidmi.[6]

Herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jeho první vystoupení v televizi proběhlo v reklamách na nejrůznější výrobky jako jsou např. výrobky z obilnin, dětské hračky nebo žvýkačky a dále se objevoval ve „výchovných filmech“ jako je např. Mickyho klub bezpečnosti (Micky's Safety Club) a Co dělat s rodičem, který bere drogy (How to Deal with a Parent Who Takes Drugs). Následující filmová kariéra se dá de facto rozdělit do tří odlišných etap.

1991–1997[editovat | editovat zdroj]

Jako herec se poprvé objevoval v televizních seriálech The Outsiders (1990), Parenthood (1990), Santa Barbara (1990) či Growing Pains (1991–1992). Na svůj samotný filmový debut si musel počkat do roku 1991, kdy byl obsazen do hlavní role Joshe v pokračování hororového snímku Critters 3. Roku 1992 následoval další film, thriller Jedovatý břečťan, kde si jako osmnáctiletý zahrál po boku o rok mladší Drew Barrymoreové, avšak až snímkem Dospívání po americku (1993) s Robertem de Niro a Ellen Barkin se mohl vrýt divákům do paměti jako více než talentovaný mladý herec. Za tento film byl také vůbec poprvé oceněn – konkrétně cenou Asociace chicagských filmových kritiků.

Tentýž rok natočil snímek Co žere Gilberta Grapea po boku Johnnyho Deppa, kde bravurně ztvárnil jeho mentálně handicapovaného bratra Arnieho, za což mu byla posléze právem přisouzena nominace na Oscara a Zlatý glóbus za vedlejší roli. Tento film se stal do jisté míry DiCapriovým milníkem v herecké kariéře, nejen protože byl sám o sobě finančně úspěšný a chválený kritikou, ale jelikož od té doby byl Leonardo Dicaprio znám jako nejen talentovaný, ale i vysoce oceňovaný mladý herec a to v příštích letech pochopitelně přitáhlo obrovský zájem o jeho osobu.

Roku 1995 byl obsazen dokonce do tří celovečerních filmů, westernu Rychlejší než smrt režiséra Sama Raimiho s hereckými veličinami Sharon Stone, Genem Hackmanam a v té doby téměř neznámým Russellem Crowem, Basketbalových deníků, kde zahrál přesvědčivě mladistvého narkomana a Úplné zatmění, kde ztvárnil postavu prokletého básníka Arthura Rimbauda. Tato trojice snímků sice nezískala větší ohlas, nicméně jednoznačně posilovala DiCapriův status velice nadějného herce. V závislosti na předvedených výkonech ve filmových dílech z roku 1995 a pochopitelně pro jeho půvabnou, zranitelnou tvář si jej vybral režisér Baz Luhrmann, aby s ním natočil moderní verzi Romea a Julie, kde měl DiCaprio hrát postavu samotného Romea. Touto rolí rebelujícího milovníka se úspěšně vkradl do povědomí mnohých mladých slečen jakožto nový sexsymbol a pomalu dával vzniknout pojmu tzv. leománie, která se však naplno rozhořela až o rok později. Vyjma této nabyté popularity byl taktéž odměněn Stříbrným medvědem na festivalu v Berlíně. V tomtéž roce si vystřihnul roli problémového mladíka ve filmu Marvinův pokoj (1996), kde se objevil společně s Meryl Streep, Dianou Keatonovou a Robertem de Niro.

Roku 1997 si jej vybírá do svého velkoprojektu režisér James Cameron do role chudého, ale srdečného mladíka Jacka Dawsona ve velkorozpočtovém romanticko-katastrofickém blockbusteru Titanic. V něm se Jack v podání DiCapria bezhlavě zamiluje do dívky z vyšších vrstev (fantasticky ztvárněnou Kate Winslet) a společně čelí osudu v nejslavnějším příběhu o pýše a pádu nejznámější parní lodě na světě.

Fenomén Titanic, jenž vydělal obrovské množství peněz a zasloužil se o nehynoucí slávu jeho stvořitele (úžasných 14 oscarových nominací, z toho 11 proměněných), se výrazně dotkl i hlavních hereckých hvězd Leonarda DiCapria a Kate Winslet. Ti se stali v tom okamžiku těmi nejslavnějšími, nejobletovanějšími mladými celebritami na planetě (oběma bylo lehce nad 20 let), s čímž ruku v ruce přicházelo, jak velké množství filmových nabídek, tak špatná společnost, sebeodcizení a nebezpečný pocit vlastního sebeuspokojení, což postihlo i samotného DiCapria.

V této první etapě své kariéry DiCaprio vyrostl z extrémně talentovaného mladého herce s obsazením v převážně nízkorozpočtových dramatech ve hvězdu první velikosti, jež byla dovršena spektakulární, mnoha Oscary ověnčenou podívanou Titanic.

1998–2001[editovat | editovat zdroj]

Poté, co DiCaprio dosáhl maximální možné popularity, se začala jeho kariéra pomalu utápět ve snímcích, které byly (některé možná neprávem) rychle zapomenuty. Roku 1998 se objevil ve filmu Woodyho Allena Celebrity, který se snažil uštěpačně zesměšňovat poměry ve filmovém průmyslu. Zde si vystřihnul roli mladé, drzé, domýšlivé superhvězdy - tedy vlastně sebe samého, jak o pár let později DiCaprio sdělil tisku. V tom samém roce si prvně zkusil i dvojroli v Muži se železnou maskou, kde si zahrál zlodušského krále Ludvíka XIV. a jeho sympatického bratra-dvojče Filipa. Přestože se film stal do jisté míry kasovním úspěchem, ani hvězdy Leonardo DiCaprio, John Malkovich, Jeremy Irons nebo Gerard Depardieu nezabránily negativním ohlasům ze stran kritiků, kteří toto dílo nemilosrdně ztrhali.

DiCapriovým dalším projektem byla Pláž (2000) Dannyho Boyla, podle románu Alexe Garlanda, kde vytvořil postavu amerického turisty, který hledá dokonalý způsob života na tajném ostrově v Thajsku, ale postupem času zjišťuje, že žádný ráj nakonec nevydrží kvůli přirozené lidské destruktivní povaze. V Pláži se mimo jiné objevila Tilda Swinton a Robert Carlyle. Film byl opět podroben tvrdé kritice a DiCaprio se tak vinou tlaku na rok odsunul z veřejného a filmového života. Během tohoto údobí tak Leonardo stačil spadnout z pomyslného piedestalu zbožňované star a byl nucen si svou cestu na vrchol vydobýt znovu od začátku.

2002–2010[editovat | editovat zdroj]

Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese a Cameron Diaz v Cannes v roce 2002

Režiséry, kteří mu pomohli ve třetím tisíciletí odpíchnout se ode dna, byli Steven Spielberg a Martin Scorsese. První jej obsadil do své kriminální komedie Chyť mě, když to dokážeš (2002), ve které obdržel roli Franka Abagnalea Jr., mladistvého podvodníčka, který si svým šarmem a sebevědomím podmaňuje všechny okolo a zároveň sebejistě okrádá stát za pomoci falešných šeků. Za tento part byl mimo jiné nominován na Zlatý glóbus. Druhý, legendární filmový tvůrce Martin Scorsese si jej pak oblíbil natolik, že po Ganzích New Yorku (2002) ho obsadil do tří svých dalších snímků. Do Letce (2004, oscarová nominace), Skryté identity (2006) a Prokletého ostrova (2010)[7]. Tyto filmy se i s ostatními zasloužily o znovunabytí jeho proslulosti z druhé půlky 90. let. Zahrál si ve filmech Krvavý diamant (2006, oscarová nominace), Labyrint lží (2007), společně s Kate Winslet v Nouzovém východě (2008) a úspěšném sci-fi Christophera Nolana Počátek (2010).[8]

2011–současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 je z něj již filmová superstar první velikosti.

Je žádaný publikem, chválený kritikou, vysoce oceňován (4 oscarové nominace za herecké role, 10 nominací na Zlatý glóbus, z toho dvě proměněné), přičemž mnohé jeho snímky (např. Prokletý ostrov a Počátek) taktéž trhají rekordy v návštěvnosti. V druhé [9] dekádě 21. století ostatně pravidelně obsazuje vrchní příčky nejlépe placených herců Hollywoodu.[10][11][12]

V roce 2014 mu opět utekl Oscar, tentokrát za roli ve filmu Vlk z Wall Street, a zůstal tak po čtvrté pouze nominovaným. Ve stejném roce si připsal i první nominaci za Nejlepší film, neboť byl jedním ze 4 producentů filmu Vlk z Wall Street.[13]

V roce 2016 získal Oscara za Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání. Po čtyřleté herecké pauze se vrátil rolí herce Ricka Daltona v devátém filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu (2019), kde se objevil po boku Brada Pitta. Za svůj výkon byl nominován na Oscara.

Novou dekádu zahájil rolí v nekonvenční komedii K zemi hleď! (2021), která vyšla na Netflixu a stala se jedním z nejúspěšnějších filmů této platformy.[14] Nejnověji pak již pošesté spojil síly s režisérem Martinem Scorsesem a po boku Roberta De Nira zazářil v historickém mysteriózním westernu Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023).[15]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film
Rok Název Role Poznámky
1991 Critters 3 Josh
1992 Jedovatý břečťan Kluk
1993 Dospívání po americku Tobias Wolff
Co žere Gilberta Grapea Arnie Grape Nominace – Oscar v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli
1995 Úplné zatmění Arthur Rimbaud
Rychlejší než smrt Fee Herold "The Kid"
Rváčův deník/Basketbalové deníky Jim Carroll
1996 Romeo a Julie Romeo Montague Cena Berlínského filmového festivalu v kategorii nejlepší herec
Blockbuster Entertainment Award v kategorii nejlepší herec – romantický film
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší herec
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší polibek (s Claire Danes)
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší dvojice na plátně (s Claire Danes)
Marvinův pokoj Hank
1997 Titanic Jack Dawson Blockbuster Entertainment Award v kategorii nejlepší herec – dramatický film
Filmová cena MTV v kategorii nejlepší herec
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší polibek (s Kate Winslet)
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší duo na plátně (s Kate Winslet)
1998 Muž se železnou maskou Král Ludvík XIV. / Philippe
Celebrity Brandon Darrow
2000 Pláž Richard
2001 Don's Plum Derek
2002 Gangy New Yorku Amsterdam Vallon Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší polibek (s Cameron Diaz)
Chyť mě, když to dokážeš Frank Abagnale Jr. Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší herec
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
2004 Letec Howard Hughes také výkonný producent

Filmová cena MTV v kategorii nejlepší herec
Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Oscar v kategorii nejlepší herec

2006 Skrytá identita Billy Costigan Cena filmových kritiků v Austinu v kategorii nejlepší herec
Cena společnosti Bostonských kritiků v kategorii nejlepší obsazení (2. místo)
Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Cena Chicagské filmové společnosti v kategorii nejlepší herec
Nominace – People's Choice Award v kategorii nejlepší spojení na plátně (s Mattem Damonem a Jackem Nicholson)
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
Krvavý diamant Danny Archer Nominace – Oscar v kategorii nejlepší herec
Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
2007 11. hodina Vypravěč také producent
2008 Nouzový východ Frank Wheeler Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
Labyrint lží Roger Ferris
2010 Prokletý ostrov Teddy Daniels
Hubble vypravěč dokument
Počátek Dominick „Dom“ Cobb Nominace – Aliance of Women Film Journalists Award v kategorii nezapomenutelný moment (s Ellen Page)
Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší obsazení
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší moment (s Ellen Page)
Nominace – People's Choice Award v kategorii nejlepší tým na plátně
2011 J. Edgar J. Edgar Hoover Nominace – AACTA Award v kategorii nejlepší mezinárodní herec
Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
2012 Nespoutaný Django Calvin J. Candie Nominace – Cena Chicagské filmové společnosti v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší zloduch
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší duo na plátně (se Samuelem L. Jacksonem)
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli – film
2013 Velký Gatsby Jay Gatsby AACTA Award v kategorii nejlepší herec
People's Choice Award v kategorii nejlepší herec – drama
Nominace – Cena filmových kritiků v Austrálii v kategorii nejlepší herec
Nominace – People's Choice Award v kategorii nejlepší filmový herec
Vlk z Wall Street Jordan Belfort také producent
Cena společnosti Bostonských kritiků v kategorii nejlepší herec (2. místo)
Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší herec – komedie
Filmová cena MTV v kategorii nejlepší WTF moment
Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – muzikál nebo komedie
Nominace – AACTA Award v kategorii nejlepší mezinárodní herec
Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Nominace – Oscar v kategorii nejlepší film (jako producent)
2015 The Audition sám sebe krátký film
Revenant Zmrtvýchvstání Hugh Glass Aliance of Women Film Journalists Award v kategorii nejlepší herec
AACTA Award v kategorii nejlepší mezinárodní herec
Cena Chicagské filmové společnosti v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli
Cena společnosti Bostonských kritiků v kategorii nejlepší obsazení (2. místo)
Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Filmová cena MTV v kategorii nejlepší herec
Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší herec v hlavní roli
Oscar v kategorii nejlepší herec
Nominace – Cena filmových kritiků v Austinu v kategorii nejlepší herec
Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec – drama
Nominace – Filmová cena MTV v kategorii nejlepší souboj (Leonardo DiCaprio vs. Medvěd)
2016 Je s námi konec? vypravěč dokument
2019 Led v ohni vypravěč dokument
Tenkrát v Hollywoodu Rick Dalton nominace – Critics' Choice Movie Awards v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a nejlepší obsazení
nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
nominace – Oscar v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
nominace – People's Choice Awards v kategorii nejoblíbenější filmová hvězda (drama)
nominace – Satellite Awards v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
nominace – Cena Sdružení filmových a televizních herců v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (muzikál/komedie)
2021 K zemi hleď! dr. Randall Mindy
2023 Zabijáci rozkvetlého měsíce Ernest Burkhart
Televize
Rok Název Role Poznámky
1989 The New Lassie Glen 2 epizody
1990 The Outsiders Kluk, který se pere Epizoda: "Pilot"
Santa Barbara Mladý Mason Capwell 5 epizod
1990–91 Parenthood Garry Buckman 12 epizod
1991 Roseanne Spolužák Darlene Epizoda: "Home-Ec"
1991–92 Growing Pains Luke Brower 23 epizod
2008–10 Greensburg výkonný producent a spolutvůrce
2014 Saturday Night Live Sám sebe (cameo) Epizoda: "Jonah Hill/Bastille"

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Přítelkyně Leonarda DiCapria opět odhalila své svůdné křivky
  3. DiCaprio o svých milenkách: Gentleman si užívá a mlčí
  4. Karlovarské překvapení - ekolog DiCaprio
  5. Je to pravý muž, ocenil Putin DiCapria, když přispěl na záchranu tygrů
  6. HALAMKA, Jaroslav. Světová premiéra dokumentu Je s námi konec? s DiCapriem na iDNES.cz. iDNES.cz [online]. 2016-10-30 [cit. 2016-10-31]. [cestovani.idnes.cz/premiera-dokumentu-je-s-nami-konec-na-serveru-idnes-cz-pf2-/kolem-sveta.aspx?c=A161026_212357_kolem-sveta_hig Dostupné online]. 
  7. DiCaprio straší dobře, Scorseseho thrilleru však škodí dvojsečná pointa
  8. RECENZE: Nolanův Počátek je těžkopádný thriller, který se sám zauzlil
  9. Z herců nejvíc vydělal Will Smith, dostal 80 milionů dolarů
  10. DiCaprio a Depp mají nejvyšší platy, Hanksovi pomáhá Woody z Toy Story
  11. Scientolog Cruise vydělal za loňský rok nejvíc ze všech herců
  12. Nejvýdělečnější hollywoodskou hvězdou za rok 2011 je Brad Pitt
  13. RECENZE: Vlk z Wall Street přináší ryzí smršť, hereckou i režisérskou
  14. RECENZE: K zemi hleď! je komedie, ze které spíše mrazí - Novinky. www.novinky.cz [online]. 2022-01-04 [cit. 2024-02-10]. Dostupné online. 
  15. SPÁČILOVÁ, Mirka. Zabijáci rozkvetlého měsíce mají 3,5 hodiny. Každá minuta stojí za to, říká Scorsese. iDNES.cz [online]. 2023-10-14 [cit. 2024-02-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]