Dospívání po americku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dospívání po americku
Původní názevThis Boy's Life
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka114 min.
Žánrydrama, životopisný
PředlohaThis Boy's Life
ScénářRobert Getchell
RežieMichael Caton-Jones
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleLeonardo DiCaprio
Robert De Niro
Ellen Barkin
Jonah Blechman
Eliza Dushku
ProdukceFitch Cady
Art Linson
HudbaCarter Burwell
KameraDavid Watkin
StřihJim Clark
Výroba a distribuce
Premiéra9. duben 1993
Produkční společnostArt Linson
DistribuceWarner Bros. Pictures
Dospívání po americku na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dospívání po americku (v americkém originále: This Boy's Life) je americký dramatický film z roku 1993. Režisérem filmu je Michael Caton-Jones. Hlavní role ve filmu ztvárnili Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Ellen Barkin, Jonah Blechman a Eliza Dushku.

 Film také uvádí Chris Cooper , Carla Gugino , Eliza Dushku a Tobey Maguire v jeho celovečerním debutem

Děj[editovat | editovat zdroj]

Kočovný, potrhlý Caroline Wolff ( Ellen Barkin ) se chce usadit se na jednom místě, najít slušné muže, a zajistit lepší domov pro ni a jejího syna, Tobias „Toby“ Wolff ( Leonardo DiCaprio ). Když se stěhuje do Seattlu , a setkává se zdánlivě úctyhodné Dwighta Hansena ( Robert De Niro ), si myslí, že má za sebou svých cílů. Toby však přichází cítit jinak; Dwight pravá osobnost je odhalena poté, co Toby stráví několik měsíců oddělené od své matky s Dwight a jeho děti. Chlapcův nevlastní otec -to-být vypadá, že chce formovat Tobyho do lepšího člověka, ale jeho metoda zahrnuje emocionální, slovně a fyzicky zneužívat chlapce.

Manželství probíhá, a brzy Caroline uznává potřebu Dwight, aby dominovat všem kolem něj. Drží se to však přesvědčen o tom, je to nejlepší pro svého syna, a několik let dysfunkce následovat. Během této doby, Toby se ujme spolužák, ztracené existence a nejednoznačná gay Arthur Gayle (Jonah Blechman). Toby nadále rozčilovat pod jhem svého represivního nevlastního otce. Doufat, že opustit Beton a žít s jeho starší bratr Gregory, Toby se rozhodne požádat o East Coast přípravka-školní stipendia. Chápat jeho stupně nejsou dost dobré, které mají být přijaty, Toby vymyslí plán předložit padělaných zpráv stupně. Mezitím přátelství mezi Arthurem a Toby se stává napjaté, když Arthur konfrontuje Tobyho s tím, že se chová spíš jako Dwight, a ptá se: „Proč byste měli být ten, kdo se dostane k odchodu?“. Arthur pomáhá jeho přítel získat dokumenty, které potřebuje, aby falšoval jeho platové třídě záznamy a Toby tvrdí jeho prep-školní aplikací. Když Toby ujišťuje Artura i on může odejít betonu a mít lepší život, Arthur odpoví, že bude s největší pravděpodobností pobyt. Po mnoha zamítnutí, Toby se nakonec přijat Hill School v Pottstown, Pennsylvania , s plným stipendiem.

Na konci filmu Caroline brání Tobyho od Dwight během fyzicky násilné argument a oba jsou vidět opouštět Dwight a město betonu. Skutečný Dwight zemřel v roce 1992. Caroline znovu oženil a přestěhoval na Floridu. Arthur odešel betonu po tom všem, a stal se úspěšný podnikatel v Itálii. Dwight děti vše ženatý a zůstal v Seattlu.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Film získal většinou pozitivní recenze; Recenzovaný web agregátorů Rotten Tomatoes dal filmu 75% "čerstvé" hodnocení od 36 kritiků, s průměrným hodnocením 6,4 / 10. Konsensus o webu uvádí: "Hrůzná dramatická dráha o mladém chlapci, jeho svobodné matce a jeho nevlastním nevlastním otci, tento Boy's Life těží z jeho úžasného obsazení a představuje útěk od mladého Leonarda DiCapria. Metacritic, kde dávají "normalizované" skóre, má film 60/100

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Film získal mezi diváky na největších filmových databázích spíše dobré hodnocení.

  • csfd.cz: 82 %
  • imdb.com: 7,3 z 10
  • fdb.cz: 75,9 %

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Leonardo DiCaprio Tobias Wolff
Robert De Niro Dwight Hansen
Elen Barkin Caroline Wolff Hansen
Jonah Blechman Arthur Gayle
Eliza Dushku Pearl Hansen
Chris Cooper Roy
Carla Gugino Norma Hansen
Zack Ansley Skipper Hansen
Tobey Maguire Chuck Bolger

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]