Kostel Povýšení svatého Kříže (Vtelno)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Povýšení svatého Kříže
ve Vtelně
Pohled od jihu se sochou sv. Floriána
Pohled od jihu se sochou sv. Floriána
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký kraj
OkresMost
ObecVtelno
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátkrušnohorský
FarnostVtelno u Mostu
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
ZasvěceníPovýšení svatého Kříže
Architektonický popis
ArchitektOctavio Broggio
Stavební slohbaroko
Výstavba1736-1738
Další informace
Kód památky42773/5-435 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Povýšení svatého Kříže je římskokatolický kostel zasvěcený Povýšení svatého Kříže ve Vtelně v okrese Most. Jeho současná barokní podoba vychází z přestavby v letech 1736-1738. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vtelno mělo statut farní obce. Do zdejší farnosti, inkorporované cisterciáckému klášteru v Oseku u Duchcova, patřily vsi Chanov, Rudolice nad Bílinou, Skyřice, Stránce a Velebudice. První písemná zmínka o farním kostele pochází z roku 1377. Dnes ovšem není možné přesně určit, kdy a na jakém místě první kostel stál. Snad se nacházel v místě dnešní farské zahrady. Kostel i přilehlá fara v roce 1710 vyhořely. Kostel však nebyl požárem poničen zcela, protože v novém kostele se používaly zvony ze starého kostela. Ve starém kostele se před třicetiletou válkou konaly protestantské bohoslužby. Nový vtelenský kostel nechal vybudovat opat Jeroným Besnecker. Je dílem italského stavitele sídlícího v Litoměřicích Octavia Broggia, který jej postavil během krátké doby v letech 1736-1738.

Hrob P. Jana Netíka u západní stěny kostela

Hřbitov přiléhající k severozápadu byl vybudován zároveň s novým kostelem. V roce 1889 došlo k jeho rozšíření severním směrem a v roce 1931 na východní stranu. Fara byla obnovena již krátce po požáru v letech 1711-1712 také podle architekta Broggia.[2] Fara byla obsazena až do roku 1966, kdy odešel poslední vtelenský farář Michael Raab do německého Budyšína a fara zůstala neobsazena. Po roce 1990 dojížděl do Vtelna sloužit bohoslužby P. Jan Netík.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel se nachází na mírném návrší na severozápadním okraji obce. Jedná se o jednolodní stavbu s valenou klenbou a s obdélnou boční sakristií s oratoří v patře. Nad hlavním průčelím je vystavěna hranolová věž. Průčelí se čtyřmi iónskými pilastryportál zdobný supraportou s aliančním znakem oseckých opatů, nad portálem je okno se suprafenestrou.

Vnitřní vybavení[editovat | editovat zdroj]

Přemístěné sochy[editovat | editovat zdroj]

V areálu kostela vzniklo na přelomu 70. a 80. let 20. století lapidárium, kam byly převezeny památky z obcí, které byly zlikvidovány při důlní těžbě.[3] V současné době se zde nacházejí objekty:

Socha sv. Prokopa, mariánský sloup a sousoší sv. Jana Nepomuckého byly opět přemístěny do Mostu.

Galerie plastik[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-11-06]. Identifikátor záznamu 154985 : Kostel Povýšení sv. Kříže. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. J. Müller, Wteln. Aus dem Bekenntnis der Kirche, Pfarrei und Schule vom Jahre 1718, Sudetendeutsche Heimatgaue, č. 27, s. 16-17
  3. K přesunům kulturních památek v okrese Most ve 2. polovině 20. století viz příspěvky ve sborníku Osud Mostecka, vydalo Okresní muzeum v Mostě, Most 1996: Heide MANNLOVÁ-RAKOVÁ, Úloha památek v krajině a vědomí člověka, s. 129-177; Karel KRAUS, Záchrana a dokumentace památek v tzv. těžební oblasti, s. 178-198; Marie HLADKÁ, Obnova kulturních památek na Mostecku v letech 1990-1996, s. 199-207; Marie HLADKÁ, Mostecko z pohledu kulturně historického vývoje, s. 208-234

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]