Eduard Neumann (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eduard Neumann
Narození17. května 1862
Josefov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí3. září 1937 (ve věku 75 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Právnická fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníkněz a výtvarník
Nábož. vyznáníCírkev československá
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eduard Neumann (17. května 1862 Josefov3. září 1937 Praha[1]) byl český malíř, grafik, autor historických pojednání, duchovní Římskokatolické církve a posléze farář Církve československé.

Život[editovat | editovat zdroj]

Duchovní římskokatolické církve[editovat | editovat zdroj]

Eduard Neumann studoval teologii na katolickém teologickém semináři v Hradci Králové, v červenci 1886 byl vysvěcen. Začínal jako kaplan v Činěvsi, od roku 1888 byl kaplanem ve Vysokém Mýtě. Farářem se stal v Rohozné u Svojanova, později sloužil ve Svatém Jiří u Chocně, a to až do roku 1921, kdy nastoupil do trvalé penze.

Farář Církve československé[editovat | editovat zdroj]

Při své penzi začal působit jako kněz Církve československé, v roce 1922 přijal svátost manželství s Jindřiškou Kozlovou. Penze z jeho předešlé celoživotní práce mu byla z tohoto důvodu upřena. V roce 1925 se stal prvním farářem Církve československé v Praze na Novém Městě v kostele na Zderaze – z té doby pochází jeho publikace: Kostel sv. Václava na Zderaze : historická monografie.

Poté Neumann krátce (1930–1931) působil jako farář v náboženské obci Církve československé ve Strašnicích.

Výtvarník, restaurátor, ilustrátor[editovat | editovat zdroj]

Výtvarné tvorbě se Eduard Neumann věnoval dlouhá léta. Studoval soukromě malířství na akademii v Praze u Františka Serafa Sequense, v Mnichově u Alfreda Seiferta a Gabriela Maxe, a nakonec v Düsseldorfu v ateliéru Benjamina Fautiera. Jako výtvarník se zabýval malbou, grafikou a ilustrací. Navrhoval oltáře a maloval oltářní obrazy, křížové cesty a další obrazy v řadě katolických kostelů. Starší malby restauroval.[p 1] Vytvořil unionistický ikonostas na Velehradě (1913). Jeho obrazy jsou k vidění v Rohozné, Hobšovicích, Výprachticích, Bělé nad Svitavou,[2] Slatině nad Zdobnicí, Kdyni, Hradešicích, Břestu, Ledenicích, Kladně, Heralticích, Josefově, Mariánských Horách, Brně, Jesenici, Oslavanech, Peci pod Čerchovem nebo v Praze.

V Církvi československé se stal jako výtvarník známý především svými ilustracemi v učebnici Seménka (1928–1934).[3]

Na Velehradě Neumann realizoval pozoruhodné dílo, jehož části jsou při liturgii používány při zvláštních příležitostech i dnes. V článku Velehradský ikonostas 1913 (2011) autor Petr Hudec fotograficky ilustruje symetrickou kompozici původního Neumannova díla.

Po několika letech se Eduard Neumann k deskové malbě opět vrací a k výročí Husovy mučednické smrti realizuje ikonický obraz instalovaný v chrámu Svatého Václava na Zderaze na pražském Novém městě.


Akademická dráha

Akademické činnosti se věnoval v oblasti estetiky a dějin umění (od r. 1906), usiloval o docenturu na Pražské teologické fakultě v oboru křesťanského umění (1918), později promoval na Filozofické fakultě prací: Klad Schopenhauerovy ethiky ve srovnání s buddhismem a křesťanskými mystiky (1920), a marně doufal v uplatnění na Husově československé evangelické fakultě bohoslovecké v Praze v oboru církevních dějin. V této době publikoval učebnici Dějiny křesťanství (1923). V r. 1930 byl přijat ke studiu na Právnické fakultě.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • NEUMANN, Eduard. Dějiny křesťanství: (pomůcka učebná pro střední, občanské a obecné školy tříd nejvyšších, vyznání československého). Praha: V. Šeba, 1923. 238 s. Dostupné online
  • HABR, Jaroslav, ed. Seménka: náboženská prvouka církve československé pro nižší stupeň školy obecné. V Praze: Spolek učitelů náboženství CČS v Čsl. republ., 1928. 191 s.
  • NEUMANN, Eduard. Kostel sv. Václava na Zderaze: historická monografie. V Praze: Církev československá. Rada starších v Praze II, 1929. 46 s.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Je uváděn jako spoluautor bohutické Křížové cesty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých církve československé na Vinohradech, sign. ČSVIN Z2, s. 65
  2. JINDRA, Martin. Biografický slovník Církve československé husitské. Praha: Církev československá husitská, 2020. 540 s. ISBN 978-80-7000-167-7. S. 368. 
  3. Seménka : Náboženská prvouka církve československé pro nižší stupeň obecné školy

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JINDRA, Martin – SLADKOWSKI, Marcel (eds.): Biografický slovník Církve československé husitské. Církev československá husitská, Praha 2020, s. 368-369, (ISBN 978-80-7000-167-7)
  • HUDEC, Petr. Velehradský ikonostas 1913. In: Ročenka Občanského sdružení Matice Velehradská - 2011. Velehrad: Matice Velehradská, 2012, S. 34-35. Dostupné online. ISBN 978-80-7412-070-1.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]