Alberobello

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alberobello
Alberobello – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška416 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
Alberobello
Alberobello
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha40,8 km²
Počet obyvatel10 248 (2023)[1]
Hustota zalidnění251,1 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Název lokalityTrulli v Alberobellu
Typkulturní dědictví
Kritériumiii, iv, v
Odkaz787 (anglicky)
Zařazení1996 (20. zasedání)
Správa
Oficiální webwww.comunealberobello.it/index.php?lang=it
Telefonní předvolba080
PSČ70011
Označení vozidelBA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alberobello (v dialektu «iarubèdd») je malé město v italské provincii Bari v Apulii. V roce 2004 žilo ve městě 10 855 osob (271,4 os./km²). Město je známo především díky své unikátní architektuře – zdejší domky jsou postavené v tzv. stylu trulli. Především díky nim je od roku 1996 městečko součástí světového dědictví.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky města spadají do druhé poloviny 16. století, kdy hrabata de Conversano započala s kolonizací tohoto území. Tyto feudálové nařídili osadníkům stavět domy z kamene nasucho, tj. bez malty, aby mohly být v případě královské inspekce zbořeny – tento způsob vzniku sídel měl příčinu v tzv. prammatica de baronibus, normě existující od 15. století v Neapolském království, podle níž založení městské aglomerace podléhalo dani. Domy tedy byly budovány jako provizorní stavby, snadno demolovatelné.[zdroj?]

V průběhu roku 1797 se skupina alberobellských odvážlivců vydala do Tarenta požádat o pomoc krále Ferdinanda I. Sicilského, který jejich prosby neoslyšel. 27. května 1797 král vydal dekret, kterým se tato malá obec stala svobodnou.

Trulli[editovat | editovat zdroj]

Domky trulli, stavěné bez malty z opracovaných kamenů, měly původně jen jednu místnost kvadratického půdorysu se silnými stěnami vysokými cca 1,5 m. Kryty jsou kuželovitou střechou zdobenou bílými znaky, stěny jsou zářivě bíle olíčené vápnem. V domcích ve čtvrti Piccola se stále bydlí, ve čtvrti Rione Monti na protilehlém kopci jsou již domky turistickou záležitostí.

Ve stejném stylu je v Alberobellu vystavěn i kostel sv. Antonína, byl v letech 1925–1927 vystavěn na vrcholu kopce Rione Monti. Stavba dokonale zapadá mezi budovy, které ji obklopují. Má tvar řeckého kříže a je krytá střechou ve stylu trulli, jejíž výška je 21 m. V roce 2004 prošel kostel kompletní rekonstrukcí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. CENTRE, UNESCO World Heritage. The Trulli of Alberobello. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2022-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]