Val di Noto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pozdně barokní města v údolí Val di Noto (jihovýchodní Sicílie)
Světové dědictví UNESCO
Jeden z barokních kostelů v Raguse
Jeden z barokních kostelů v Raguse
Smluvní státItálieItálie Itálie
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, ii, iv, v
Odkaz1024 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2002 (26. zasedání)
Správní členění Sicílie na mapě z 18. století

Val di Noto je oblast v jihovýchodní Sicílii, zahrnující části území provincií Siracusa, Ragusa, Caltanisetta, Enna a Catania. Původně bylo Val di Noto (též zvané Vallo di Noto) správním obvodem v rámci Sicílského království, a to od normanských dob až po jeho zánik v roce 1812. Sicilské království bývalo rozdělené do tří správních obvodů, kterými bylo Val di Mazara na západě, Val di Demono na severovýchodě a Val di Noto na jihovýchodě. Výklad slova „Val“ se odvozuje jednak od italského slova „valle“, tj. „údolí“, jednak se kořenům výrazu „il vallo“ přisuzuje původ v arabském označení územní správní jednotky vilájat (ولاية- wilájat) .

Oblast Val di Noto je známá především díky zdejšímu jednotnému pozdně baroknímu stylu staveb z bílého vápence. V lednu roku 1693 celou oblast zasáhlo silné zemětřesení, po kterém se započalo s výstavbou nových měst v jednotném stavebním slohu, tzv. sicilském baroku.

Osm z těchto měst, Caltagirone, Militello in Val di Catania, Katánie, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa a Scicli, bylo v roce 2002 zařazeno mezi kulturní památky světového dědictví UNESCO pod souhrnným názvem „Pozdně barokní města v údolí Val di Noto (jihovýchodní Sicílie)“.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Val di Noto na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]