Podloubí v Boloni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podloubí v Boloni
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státItálieItálie Itálie
Souřadnice
Typkulturní
Kritériumiv
Odkaz1650 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2021 (44. zasedání)

Podloubí v Boloni jsou jedním z dominantních prvků architektury historické části tohoto italského města. Nejreprezentativnější podloubí byla v roce 2021 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Bologňská podloubí, arkády a portika různých tvarů, rozměrů, barev, materiálů vznikala od 12. století po současnost. V různých zdrojích je uváděna souhrnná délka podloubí od necelých 40 km[1] po 62 km. Dřevěné, kamenné, zděné či konstrukce ze železobetonovou jsou součástí městských domů a vytvářejí kryté plochy podél ulic (jedno či oboustranné), náměstí i uprostřed parků. Vznikaly již od středověku z ekonomických, právních a společenských důvodů.[2] V krytém prostoru se často odehrávala obchodní aktivita. Soubor různorodých podloubí chráněný UNESCO zachycuje rozdílné stavební technologie, městské a spoločenské funkce a časová období vzniku. Jsou nezaměnitelným prvkem urbanistické identity Bologne.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bologna, the city of colonnades [online]. Turistický web regionu Emilia-Romagna [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. A stroll under the Unesco Porticoes [online]. Turistický web města Bologna [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]