Osek (okres Písek): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
reference
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám vi:Osek, Písek
Řádek 123: Řádek 123:
[[roa-rup:Osek (Mãhãlã Písek)]]
[[roa-rup:Osek (Mãhãlã Písek)]]
[[sk:Osek (okres Písek)]]
[[sk:Osek (okres Písek)]]
[[vi:Osek, Písek]]

Verze z 8. 8. 2012, 17:31

Šablona:Infobox české obce a města

Osek je obec ležící necelých 5 km západně od Milevskaokrese Písek, kraj Jihočeský.

Historie

První písemné informace o obci pochází z r. 1469 v knize Paměti Zvíkovské od Františka Tyla, archiváře na Orlíku. Historie obce je totožná s historií okolních vesnic. Původně ves patřila k majetku milevského kláštera.[1] Po husitských bouřích připadla do majetku krále.[1] Roku 1575 byla ves prodána Kryštofu ze Švamberka.[1] Po jeho smrti připadl Osek zvíkovské větvi Švamberků až do pobělohorské konfiskace, kdy se novými majiteli staly Eggenbergové.[1] V jejich držení byla ves do roku 1710, kdy se správy ujaly Schwarzenbergové.[1]

Základní informace

V obci je kromě obecního úřadu též obecní knihovna; nachází se ve víceúčelovém kulturním domě v centru obce, stejně jako hospoda U splávku.

Aktivně zde působí Spolek dobrovolných hasičů, který se mj. stará i o přilehlé rybníky, a také myslivecké sdružení Hůrka Osek.

Památky v obci

Galerie

Reference

  1. a b c d e KYTKA, Josef. Milevsko a jeho kraj: turistika, památky, historie.. Milevsko: Nákladem odboru klubu českých turistů, 1940. S. 82. 
  2. a b c HLADKÝ, Jiří. Kapličky, boží muka,výklenkové kapličky a zvoničky na Milevsku a Písecku.. 2. vyd. Praha: Svazek obcí Milevska za podpory města Milevska., 2011. S. 32.  Chybná citace: Neplatná značka <ref>; název „kaplicky“ použit vícekrát s různým obsahem

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Osek na Wikimedia Commons

Šablona:Geo czŠablona:InfoAktual