Letiště Kroměříž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letiště Kroměříž
Vstupní brána na letiště
Vstupní brána na letiště
Základní informace
StátČeskoČesko Česko
Nejbližší městoKroměříž (v katastru obce)
Typ letištěsoukromé neveřejné civilní
ProvozovatelAeroklub Kroměříž
Otevření1934
Kód letiště ICAOLKKM
Souřadnice
Map
Nadmořská výška617 ft / 188 m
Vzletové a přistávací dráhy
  • 02R/20L – tráva, 770×110 m
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Orientační plán - Letiště Kroměříž

Letiště Kroměříž je soukromé letiště nacházející se v katastru Kroměříže JV od centra.[1] Přístup k letiště je po komunikaci od nákupní zóny s obchodním domem Kaufland kolem železniční zastávky Kroměříž-Oskol na trati Kroměříž-Zborovice. Jihovýchodní stranu letiště obtéká říčka Kotojedka. Letiště vzniklo z bývalého vojenského cvičiště 3. pěšího pluku. Plocha letiště je v majetku města Kroměříž. V areálu letiště se nachází i sídlo provozovatele Aeroklubu Kroměříž.[2] Na letišti působí i Leteckomodelářský klub[3] a Paraodbor Aeroklubu Kroměříž.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již 2. července 1911 se zde za účasti 15 000 platících diváků konal start a po třináctiminutovém letu i úspěšné přistání průkopníka české aviatiky Jana Kašpara.[5] Dne 3. srpna 1924 zde přistál generální inspektor Československé armády Josef Svatopluk Machar s vojenským dvouplošníkem, aby provedl slavnostní přehlídku vojska, příslušníků československých legií a Sokola. Oficiální počátek létání v Kroměříži se datuje vznikem místní skupiny Masarykovy letecké ligy dne 16. října 1934.[5] Předsedou byl zvolen posádkový velitel brigádní generál František Hněvkovský (na konci školního roku 1933/34 převelen z pozice velitele Vojenské akademie v Hranicích). Prvním místopředsedou byl okresní hejtman, vládní rada Karel Kachyňa (otec filmového režiséra Karla Kachyni) a druhým starosta města Josef Jedlička.

Dne 16. května 2003 byla na letišti odhalena pamětní deska připomínající „položení základního kamene stavby mezinárodního letiště třídy 1.A dne 5. 5. 1946“ Alexejem Čepičkou (v letech 1945–1946 byl předsedou MNV Kroměříž) a generálem Vilémem Stanovským. V roce 1947 oznámil ministr národní obrany Ludvík Svoboda kroměřížskému MNV škrt finančních prostředků ke stavbě. V roce 1948 se za obrovského zájmu veřejnosti konala v Kroměříži výstava „100 let českého národního života v Kroměříži“, pořádaná v rámci oslav výročí zasedání říšského sněmu. Letiště pomáhalo přetížené autobusové a vlakové dopravě se zvýšenou přepravou návštěvníku dvoumotorovými letadly Aero C-103 ( Siebel 204 D).

Současnost[editovat | editovat zdroj]

U vstupu na letiště se nacházejí dvě pamětní desky připomínající letecké nehody související s kroměřížským letištěm. Recesní pamětní deska odkazující na údajné přistání hadraplánu Járy Cimrmana na místním letišti se nachází na budově mezi letištěm a biocentrem Hráza (Hrubý rybník u Kroměříže, jako bývalé štěrkoviště často nazývaný také Bagrák).

Kolem letiště je vedena modrá turistická značka modrá turistická trasa KČT, která vede z Chropyně kolem vodní elektrárny Strž na kroměřížské nádraží. Z nádraží k odpočívce na letišti jsou to dva kilometry. Z letiště pokračuje turistická trasa přes místní část Trávník kolem přírodní památky Bašnov do Kvasic. Dále pokračuje chřibskými lesy kolem přírodní památky Budačina do Jankovic, přes Králův stůl na Modrou a Velehrad a končí na Bunči, hojně navštěvovaném turistickém místě pod Brdem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.aerobaze.cz [online]. [cit. 2016-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-15. 
  2. http://www.lkkm.cz// Archivováno 23. 5. 2016 na Wayback Machine. Aeroklub Kroměříž
  3. Historie-LMK Kroměříž. www.lmkkromeriz.g6.cz [online]. [cit. 2021-10-09]. Dostupné online. 
  4. Paragáni Aeroklubu Kroměříž. www.seskokypadakem.wz.cz [online]. [cit. 2021-10-09]. Dostupné online. 
  5. a b Týdeník Kroměřížska 24.05.2011: Letadla patří ke Kroměříži už dlouhá desetiletí

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KARBAN, Aleš. "Chlapci, létejte pomalu a při zemi!": historie letectví v Kroměříži.. Kroměříž: Aeroklub Kroměříž, 2004. 148 s. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]