Kotojedka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kotojedka
Kotojedka, ústí do řeky Moravy
Kotojedka, ústí do řeky Moravy
Základní informace
Délka toku23,4 km
Plocha povodí131,9 km²
Průměrný průtok0,5 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-12-02-1050
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Zlínský kraj - Okres Kroměříž)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kotojedka je vodní tok pramenící ve Chřibech a vlévající se jako pravostranný přítok do řeky Moravy. Název je odvozen od obce Kotojedy, kterou protéká.

Průběh toku a povodí[editovat | editovat zdroj]

Kotojedka pramení v chřibských lesích jižně od Cetechovic na západním svahu Gavendovy skály severně od samoty Vlčák ve výšce 460 m n. m. a následně vtéká do Zdounecké brázdy, jejímž údolím protéká severovýchodním směrem ke Kroměříži, kde ústí do řeky Moravy ve výšce 185 m n. m. asi 2 km jihovýchodně od Kroměříže mezi kroměřížským letištěm a lokalitou Trávnické zahrádky. Katastrálním územím města Kroměříž protéká v délce cca 3 km. Z důvodů téměř každoročního vybřežení byla zde Kotojedka regulována. Regulace byla dokončena v roce 1972.[1] Celková délka tohoto vodního toku je 23,4 km, plocha povodí činí 131,9 km² a průměrný průtok vodního toku u ústí je 0,5 m3·s−1.

Povodňový plán[editovat | editovat zdroj]

Podle povodňového plánu města Kroměříž se na Kotojedce předpokládá ohrožení zejména povodní z přívalových srážek, nejvíce náchylné jsou místní části Kotojedy a Kroměříž. Kotojedka má i oficiálně stanovené záplavové území. Při rozlivu Q100 je ohrožena Kroměříž a její místní části Drahlov, Kotojedy a Vážany.[2] Na neupraveném toku jsou rozlivy ohrožena i rozsáhlá území obce Zdounky.[3]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Trněný mlýn ve Zlámance (Trňák - pravostranný přítok Kotojedky)
  • levostranné – Olšinka ve Zdounkách, Nětčický potok za Zdounkami a Ratajský potok u Jarohněvic
  • pravostranné – Cetechovický potok, Roštínský potok, Divocký potok, Cvrčovický potok, Skržický potok a Trňák tekoucí od Lubné přes Zlámanku ústící u Šelešovic

Křížení s železniční tratí[editovat | editovat zdroj]

Na svém toku Kotojedka kříži Železniční trať 305 Kroměříž – Zborovice nejprve mezi zastávkami Zdounky a Zborovice a podruhé asi 600 metrů před železniční zastávkou Kotojedy.

Dolní Kotojedka[editovat | editovat zdroj]

Ústí Dolní Kotojedky do Moravy

Před kroměřížskou místní části Kotojedy byl z hlavního vodního toku odveden umělý náhon zvaný Dolní Kotojedka. V minulém století byl ale v této části přehrazen. Ačkoli většina koryta zůstala zachována, zůstává až po napojení Těšnovického potoka bez vody. Dolní Kotojedka dále pokračuje přes místní část Trávník a nedaleko obce Střížovice ji zprava posiluje Bařický potok a do řeky Moravy se vlévá u Kvasic.

Mlýny[editovat | editovat zdroj]

Na Kotojedce stávala celá řada vodních mlýnů. V Cetechovicí Krbcův a Malý mlýn, u Lebedova mlýn Prachař a mlýn Koláček (pojmenovaný podle rybníka ve tvaru koláčku),[4] mlýn v Těšánkách, mlýn a pila v Olšině (Skržice), mlýn a pila v Šelešovicích, válcový mlýn v Drahlově a mlýn v Jarohněvicích. Na Dolní Kotojedce mlýn v Kotojedech. Žádný z těchto mlýnů již neslouží svému původnímu účelu.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Povodňový plán města Kroměříž, Kroměříž, září 1984
  2. Povodňový plán města Kroměříž
  3. Kotojedka, ochrana obce Zdounky
  4. PEŘINKA, František Vácslav. Vlastivěda moravská. II. Místopis. Zdounecký okres. Brno: Musejní spolek v Brně, 1910. 460 s. 
  5. Vodnimlyny.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]