Přeskočit na obsah

William Walton: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Narození v Oldhamu za použití HotCat
+Významnost (nejsou uvedené žádné zdroje) +portály +kat
Řádek 1: Řádek 1:
{{Významnost|20171221102855}}

{{Infobox - osoba}}
{{Infobox - osoba}}
{{požadavek na obrázek}}
Sir '''William Turner Walton''' ([[29. březen|29. března]] [[1902]], [[Oldham]] – [[8. březen|8. března]] [[1983]],
Sir '''William Turner Walton''' ([[29. březen|29. března]] [[1902]], [[Oldham]] – [[8. březen|8. března]] [[1983]],
[[Foro d’Ischia]]) byl anglický hudební skladatel.
[[Foro d’Ischia]]) byl anglický hudební skladatel.
Řádek 39: Řádek 40:
{{Modernistická hudba}}
{{Modernistická hudba}}
{{Autoritní data}}
{{Autoritní data}}
{{Portály|Hudba}}
{{Portály|Hudba|Lidé|Spojené království}}

{{DEFAULTSORT:Walton, William}}
{{DEFAULTSORT:Walton, William}}

[[Kategorie:Britští hudební skladatelé]]
[[Kategorie:Britští hudební skladatelé]]
[[Kategorie:Narození 1902]]
[[Kategorie:Úmrtí 1983]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Absolventi Oxfordské univerzity]]
[[Kategorie:Absolventi Oxfordské univerzity]]
[[Kategorie:Narození 29. března]]
[[Kategorie:Narození 29. března]]
[[Kategorie:Úmrtí 8. března]]
[[Kategorie:Narození 1902]]
[[Kategorie:Narození v Oldhamu]]
[[Kategorie:Narození v Oldhamu]]
[[Kategorie:Úmrtí 8. března]]
[[Kategorie:Úmrtí 1983]]
[[Kategorie:Muži]]

Verze z 21. 12. 2017, 12:29

William Walton
Rodné jménoWilliam Turner Walton
Narození29. března 1902
Oldham
Úmrtí8. března 1983 (ve věku 80 let)
Ischia
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Alma materChrist Church
Oxfordská univerzita
Christ Church Cathedral School
Memphis Technical High School
Povolánískladatel klasické hudby, dirigent, skladatel filmové hudby, operní skladatel a hudební skladatel
OceněníWalter Willson Cobbett Medal (1947)
Zlatá medaile Royal Philharmonic Society (1947)
Benjamin Franklin Medal (1972)
Knight Bachelor
Řád Za zásluhy
ChoťSusana Walton (1948–1983)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Sir William Turner Walton (29. března 1902, Oldham8. března 1983, Foro d’Ischia) byl anglický hudební skladatel.

Mládí

Waltonův otec byl učitelem a hudebníkem v poněkud bezvýrazném městečku v hrabství Lancashire, ale když se William v deseti letech stal sboristou v křesťanském kostele v Oxfordu, podnikal vše, aby se zbavil svých prostých severských kořenů a stal se městským, nebo dokonce kosmopolitním občanem. Ve dvanácti začal komponovat, nejprve sborovou hudbu, písně a hudbu pro varhany, a když přišel o hlas, děkan křesťanské církve, Thomas Strong, který sledoval jeho vývoj, přesvědčil Waltonova otce, aby svému talentovanému synovi dovolil studovat na univerzitě v Oxfordu, což se také v jeho neobyčejně raném věku šestnácti let stalo. Navzdory svému úspěchu v hudbě o dva roky později, v roce 1920, univerzitu opustil, neboť nebyl schopen složit povinnou zkoušku ze všeobecných předmětů zvanou „Responsions“.

Dospělost

Do Oldhamu se však nevrátil. Namísto toho odešel žít do Londýna ke svému příteli Sachaverellovi Sitwellovi, literátovi o pět let staršímu, jehož zámožná a kultivovaná rodina byla něčím zcela jiným, než na co byl Walton zvyklý, a jehož bratr Osbert a sestra Edith byli rovněž spisovateli. Po následujících deset let byl jeho základnou jejich dům v Chelsea. Walton se poprvé proslavil jako autor hudby k vytříbeným básním Edithy Sitwellové. Tato skladba se nazývala Facade, „zábava“ pro vypravěče a malý instrumentální soubor, a byla poprvé uvedená v domě Sitwellových v lednu 1922 a pak způsobila poprask při svém uvedení v Aeolian Hall. V přibližně stejné době Walton napsal mohutný klavírní kvartet (věnovaný Thomasi Strongovi) a smyčcový kvartet, který byl uveden v roce 1923 na festivalu Mezinárodní společnosti pro soudobou hudbu v Salzburku a oceněn skladatelem Albanem Bergem. Později však druhé z děl stáhl s poznámkou, že je „plné nestráveného Bartóka a Schönberga“: byl to první příklad jeho přesného smyslu pro sebekritiku, který mu zůstal, ačkoliv kvartet byl v poslední době znovu uveden a ukazuje se, že si zaslouží své místo mezi jeho ostatními skladbami, ačkoliv některé jeho kritické poznámky jsou opodstatněné. Klavírní koncert nestáhl, ale vydatně přepracoval, dříve než se v roce 1924 objevil jako jeho první tiskem vydané dílo.

První úspěchy

Ve dvacátých a třicátých letech se po skladbě Facade dal do komponování cyklu orchestrálních děl, které mu přinesly proslulost. Patří sem Porthmouth Point, sinfonia concertante pro klavír a orchestr, koncert pro violu (lepší než koncert pro klávesový nástroj), oratorium Belsazarova slavnost s biblickým příběhem převyprávěným Osbertem Sitwellem, první symfonie a konečně houslový koncert zkomponovaný pro Jaschu Heifetze a dokončený tři měsíce před vypuknutím druhé světové války. Psal rovněž scénickou hudbu k filmům, která, jak řekl, „mu pomohla dosáhnout graciéznosti“, a tato zručnost přinesla své plody v několika nádherných partiturách, které složil v letech 1944 -1955 pro shakespearovské filmy Laurence Oliviera Hamlet, Jindřich V. a Richard III.

Vrchol a závěr života

V roce 1948 po sňatku se Susanou Gilovou, okouzlující a inteligentní argentinskou dámou, se odstěhovali na italský ostrov Ischii, poblíž Neapole, a od té doby tam žili v domě s velkou a krásnou zahradou, krásná byla její vášní, vítali zde nejednoho návštěvníka z řad hudebních a společenských osobností, včetně Laurence Olivera a mladého britského klavíristu Johna Ogdona. Walton i nadále komponoval a k jeho dílům z tohoto období patří například Troilus a Cressida, violoncellový koncert a druhá symfonie. V roce 1951 získal od královny titul rytíře a v roce 1968 vyznamenání za zásluhy. Nikdy se však nestal plodným skladatelem a byl navíc brzděn vědomím změn hudebního vkusu, ke kterým docházelo, zatímco on stárl. V roce 1963 si povzdechl Benjaminu Brittenovi, že se mu nepodařilo pochopit nový „chaotický a jalový hudební svět“, ačkoliv Brittenovy hudby si vážil. Jeho poslední orchestrální skladbou, pocházející z roku 1969, byl cyklus improvizací na témata tohoto jeho hudebního přítele, a později rovněž napsal několik sborových skladeb. V posledních letech života se jeho zdravotní stav postupně zhoršoval a nakonec zemřel na srdeční selhání.

Nejvýznamnější díla

  • Partita
  • Capriccio burleso
  • Velká improvizace
  • Christopher Palmer
  • Portsmouth point
  • Scapino
  • Ostré scherzo
  • Crown Imperial
  • Belsazarova slavnost
  • Chocolate
  • Troilus a Cressida
  • Chaotický věk
  • John a Igollda
  • Tajemství hudby
  • Chytrý Troy
  • Jack Clikktonn