Pražský literární dům autorů německého jazyka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pražský literární dům autorů německého jazyka
Logo Pražského literárního domu autorů německého jazyka
Logo Pražského literárního domu autorů německého jazyka
TypNadační fond
ÚčelLiterární dům
SídloJečná 11, 120 00 Praha 2
MístoČeskoČesko Česko
Úřední jazykčeština a němčina
ŘeditelDavid Stecher
Oficiální webwww.literarnidum.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pražský literární dům autorů německého jazyka (PLD) je nadační fond, který usiluje o přiblížení a zachování tradice německy psané literatury z Čech, Moravy a Slezska. Připomíná nejen takzvanou pražskou německou literaturu (z období let 1890–1939/45), ale poukazuje i na současnou tvorbu německy píšících literátů pocházejících z území dnešní ČR.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Spisovatelka Lenka Reinerová

U zrodu Pražského literárního domu stála poslední pražská německy píšící spisovatelka Lenka Reinerová, která chtěla pro příští generace uchovat odkaz spisovatelů „pražského kruhu“, v němž se scházeli Franz Kafka, Max Brod, Egon Erwin Kisch a další velcí pražští rodáci, převážně židovského původu. Její vizí bylo muzeum pražské německy psané literatury, které by připomínalo Prahu jako literární křižovatku evropských kultur. Z politických důvodů se jí však v socialistickém Československu tuto představu, jejíž kořeny sahají až do šedesátých let dvacátého století, zprvu nepodařilo uskutečnit.

Pražský literární dům autorů německého jazyka byl založen až roku 2004 jako nadační fond z podnětu spisovatelky a čestné občanky Prahy Lenky Reinerové, někdejšího velvyslance České republiky v Berlíně Františka Černého a předsedy Společnosti Franze Kafky prof. Kurta Krolopa. Od roku 2008 sídlí v Praze na adrese Ječná 11, Praha 2.

Činnost a cíle[editovat | editovat zdroj]

Cílem Pražského literárního domu je oživovat kulturní dědictví německy psané literatury na českém území a prezentovat Prahu jako tradiční místo setkávání a prolínání české, německé a židovské kultury. Shromažďuje a rozšiřuje poznatky o životě a díle německy píšících autorů různých oblastí dnešní ČR se zvláštním zřetelem na tzv. "pražský kruh". Připomíná nejen pražskou německou literaturu z pera R. M. Rilka, F. Werfela, E. E. Kische, P. Leppina, G. Meyrinka, ale i tvorbu dalších, méně známých osobností. Podporuje poznávání a studium historie německojazyčné menšiny na území dnešní ČR.

Soudobým spisovatelům a překladatelům z Česka i ze zahraničí uděluje Pražský literární dům mezinárodní tvůrčí pobytová stipendia a zajišťuje pravidelné výměnné pobyty.

Pražský literární dům v současné době vlastní knižní fond čítající přes 2 500 svazků primární a sekundární německy psané literatury z Čech a Moravy, který byl v září 2007 registrován u MKČR jako základní knihovna se speciálním fondem. Obsahově se jedná o díla německých autorů z českých zemí, sekundární literaturu a o historické svazky s vazbou na česko-německé vztahy. Jde o unikátní, neustále se rozšiřující sbírku, jejíž základ tvoří velkorysý dar paní Katheriny Holzheuer. Od roku 2009 Pražský literární dům spravuje soukromou knihovnu Lenky Reinerové.

Pamětní deska R. M. Rilka od ak. sochařky Vlasty Prachatické

Literární dům pravidelně organizuje autorská čtení, besedy se spisovateli, workshopy, odborné přednášky, prezentace nově vydávaných knih či vzpomínkové literární a diskusní večery, ale i konference, sympozia a výstavy. Tyto literární akce umožňují oslovit širokou veřejnost. Zaměřují se na všechny věkové skupiny, zvláštní pozornost je věnována také dětem a mládeži – literární dům pořádá dílny tvůrčího psaní se spisovateli, recitační soutěže v němčině, soutěž v tvůrčím psaní apod. Pražský literární dům nabízí též literární programy pro školy a skupiny.

Od roku 2011 Pražský literární dům každoročně pořádá mezinárodní open air literární festival "Literatura v parku", který se tradičně koná vždy třetí zářijovou neděli. Na festivalu vystupují a ze svých knih předčítají jak čeští, tak i němečtí, rakouští či švýcarští autoři a v programu je zastoupena próza, poezie i literatura pro děti. V roce 2023 se uskutečnil již třináctý ročník.[1]

V roce 2008 inicioval Pražský literární dům autorů německého jazyka projekt Kulturní krajina, jehož cílem bylo vytvořit interaktivní mapu kulturních institucí, jež působí v ČR i v zahraničí a zabývají se péčí o německé kulturní dědictví z českého území. Tato platforma usnadňuje přístup k informacím a otevírá cestu pro další spolupráci. Je dostupná na webových stránkách literárního domu.

V září 2012 byla v Pražském literárním domě autorů německého jazyka díky finanční podpoře ministerstva zahraničí SRN slavnostně otevřena interaktivní expozice Kabinet pražské německé literatury, která odkrývá souvislosti jednoho z nejvýznamnějších souborů literárních děl v německém jazyce, který vznikal mimo ucelenou německou jazykovou oblast, zejména mezi lety 18901939. Pod heslem "Literatura do ruky" se mohou návštěvníci seznámit se starými fotografiemi, vzácnými tisky a předměty, jichž se dotýkali sami autoři.

Díky PLD bylo odhaleno několik pamětních desek významných osobností. V roce 2009 organizoval PLD a nakladatelství Labyrint odhalení pamětní desky in memoriam Lenky Reinerové na domě v ulici Plzeňská 129 v Praze 5, kde bydlela v posledních deseti letech svého života. Deska byla odhalena za účasti představitelů městské části Praha 5 dne 27. června 2009.

Dne 7.12. 2011 byla za spolupráce PLD, Společnosti Mariny Cvětajevové a podpory Magistrátu hlavního města Prahy odhalena pamětní deska a busta velkého pražského rodáka Rainera Marii Rilka na domě někdejší německé školy v ulici Na Příkopě 16, kterou autor navštěvoval.

PLD se také zasloužil o pamětní desku německého židovského básníka Louise Fürnberga, která byla ministrem kultury Danielem Hermanem odhalena dne 26.5.2015 na domě č. 94 v ulici Milady Horákové v Praze 7. Slavnostnímu aktu byli kromě členů básníkovy rodiny přítomni příslušníci diplomatické veřejnosti.[2]

Stipendijní program[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2007 udělil Pražský literární dům tvůrčí pobytová stipendia těmto autorkám a autorům:

Organizační struktura[editovat | editovat zdroj]

Nadační fond PLD má dva orgány – správní radu a dozorčí radu.

Členové správní rady:

Členové dozorčí rady:

  • Eva Giese (předsedkyně)
  • Tomáš Homola
  • Tomáš Jelínek

Ředitel Pražského literárního domu – David Stecher

Programová vedoucí – Klára Pelíšková

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Literatura v parku 2021 [online]. literarnidum.cz: Pražský literární dům autorů německého jazyka [cit. 2021-12-04]. Dostupné online. 
  2. Ministr kultury odhalil pamětní desku básníku Louisi Fürnbergovi [online]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]